Ειλικρίνεια ή αγένεια;

Συντάκτης: Evelina Petriti

“Οπλιστείτε” με ενσυναίσθηση

Το μείζον πρόβλημα με την αλήθεια, είναι πως δεν υπάρχει μόνο μία. Μια εξ’ αποκαλύψεως αλήθεια την οποία όλοι ασπάζονται. Η αλήθεια απαρτίζεται από πολλές, μικρές, μερικές αλήθειες. Και ο μόνος τρόπος να τις διαχειριστείτε, είναι η ενσυναίσθηση. Το να προσπαθήσετε με άλλα λόγια να βρεθείτε στη θέση του άλλου.

Μην είστε απόλυτοι. Γιατί να είστε απόλυτοι, ενώ η αλήθεια που κουβαλάτε δεν είναι;  Εξ’ ορισμού δεν είναι. Συζητήστε. Μιλήστε για την αλήθεια σας και αφήστε τους άλλους να μιλήσουν για τη δική τους. Προσπαθήστε να συναντηθείτε κάπου στη μέση. Δεν είναι ζήτημα νίκης ή ήττας. Επιβολής ή υποχώρησης. Τις περισσότερες φορές και οι δυο πλευρές έχουν δίκιο. Το δικό τους μερικό δίκιο. Να θυμάστε πως ιδανικός στόχος είναι η εύρεση ισορροπιών.

Ειλικρίνεια και αγάπη

Ίσως ο πιο δύσκολος τομέας να είμαστε ειλικρινείς. Οι διαπροσωπικές σχέσεις. Οι σχέσεις με ανθρώπους που τους θεωρούμε δικούς μας, τους αγαπάμε, τους νοιαζόμαστε, επιθυμούμε να τους φροντίσουμε. Τι κάνουμε όταν δούμε κάτι που εκείνοι δεν είναι σε θέση να δουν; Τους το λέμε με όλη την ειλικρίνεια που μας διακρίνει ή κατασκευάζουμε για αυτούς ένα ωραίο ψέμα για να τους προστατεύσουμε;

Ας είμαστε ειλικρινείς, τουλάχιστον με τον εαυτό μας. Τα περί προστασίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εκλογίκευση. Προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε τη δειλία και την ευθυνοφοβία που μας διακρίνει. Από τι προσπαθούμε να τους προστατεύσουμε; Από τον πόνο; Στα αλήθεια πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θα επέλεγαν την κοροϊδία, την υποκρισία, ένα θεατράκι στημένο στις πλάτες τους, αντί για τον πόνο της αλήθειας;

Ο πόνος δεν είναι φίλος μας. Αλλά δεν είναι και εχθρός μας. Ο πόνος τις περισσότερες φορές είναι ένας καλός δάσκαλος. Επιτρέψτε σε αυτούς τους ανθρώπους να διδαχθούν από τις εκάστοτε συνθήκες. Μην τις αποκρύπτετε. Φοβάστε ότι θα χάσετε τους φίλους σας, τον σύντροφό σας, το παιδί σας με το να είστε ειλικρινής; Δικαιολογημένος φόβος. Αλλά, ακόμα κι αν ο θυμός υπερισχύσει στην τρέχουσα φάση, δεν θα κρατήσει για πάντα. Ο θυμός δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, εκεί όπου υπάρχει αγάπη.

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Evelina Petriti,

Influence:

Storyteller