Ειλικρίνεια ή αγένεια;

Συντάκτης: Evelina Petriti

Η αλήθεια πονά; Κι αν πονά, κι αν ενοχλεί, αυτό τι σημαίνει; Πρέπει να ζούμε τη ζωή μας μέσα σε ένα “ευγενές” ψέμα, τρεφόμενοι από ψευδαισθήσεις;  Υπάρχει ένα δίλημμα, πρωτίστως ηθικό, όσον αφορά την ειλικρίνεια. Κάποιοι τη θεωρούν αρετή, ενώ κάποιοι άλλοι κακία. Είναι ευθύτητα, ντομπροσύνη ή απλώς αγένεια και μικροπρέπεια να λες τα πράγματα όπως τα νιώθεις κι  όπως τα σκέφτεσαι; Είναι ευγένεια ή δειλία να κρύβεις τις σκέψεις σου, να υπολογίζεις τη γνώμη των άλλων περισσότερο από τη δική σου; Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη στο χάος της αλήθειας!

Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά πως το λες!

Μπορείς να πεις το ίδιο πράγμα με πολλούς τρόπους. Μπορεί ακόμα και το ύφος του λόγου να ενοχλήσει. Και ναι, κατανοώ ότι πολλές φορές ο θυμός παίρνει τα ηνία και αυτό που πραγματικά επιθυμείτε μέσα από μια “κρυστάλλινη” αλήθεια είναι να ενοχλήσετε τον άλλο, όπως εκείνος ενόχλησε εσάς. Ωστόσο, η αλήθεια –ιδανικά- θα πρέπει να λειτουργεί απελευθερωτικά και κατευναστικά. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα- η αλήθεια έρχεται να προσφέρει λύση και όχι να περιπλέξει τα πράγματα.

Η αλήθεια έρχεται να μας κάνει να νιώσουμε ανακουφισμένοι και όχι εξοργισμένοι. Αν η ειλικρίνειά δεν μας προσφέρει αυτά τα αποτελέσματα, τότε κάτι δεν κάνουμε σωστά. Δεν θα το χαρακτήριζα ευγένεια, αλλά συγκροτημένη σκέψη μέσα από την οποία δείχνουμε ότι ο στόχος είναι η επίλυση ή κάποιου είδους λύτρωση. Αν με την αλήθεια σας θέλετε να “ματώσετε” τον άλλο, τότε θα ήταν προτιμότερο να μην την αποκαλείτε αλήθεια, αλλά «πολεμική»!

Αλήθεια εναντίον φόβου: Διεκδικήστε!

Ιδίως στον εργασιακό τομέα – και όχι μόνο- την αλήθεια την πετάμε από το παράθυρο. Από την πόρτα υποδεχόμαστε την υπακοή, την πειθαρχία, τον σεβασμό, το δέος και το φόβο απέναντι σε εκείνους που φέρουν μια κάποια μικρο-εξουσία. Και όλα αυτά σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Όχι! Τολμήστε να διεκδικήσετε – με τον κατάλληλο πάντα τρόπο- αυτά που θεωρείτε ότι σας οφείλουν.

Ναι πράγματι, διακινδυνεύετε να χάσετε – να χάσετε για παράδειγμα μια δουλειά που δεν σας ικανοποιεί και να βρείτε στη θέση της μια που εξίσου δεν σας χαροποιεί. Μπορεί όμως να βρείτε κάποια που να είναι  ιδανική για εσάς. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Και η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι αβάσταχτη! Μην καταπιέζετε τον εαυτό σας φορτώνοντάς τον με ενοχές και φόβους. Η καταπίεση τις περισσότερες φορές είναι εκείνη που γεννά την κατάθλιψη. Ανάμεσα στην αλήθεια και το φόβο, επιλέξτε χωρίς δεύτερη σκέψη την αλήθεια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Evelina Petriti,

Influence:

Storyteller