Κατάλληλες για όλους, ανάλαφρες, για γέλιο αλλά και με ρομαντισμό, ιδανικές για ένα χαλαρό movie night στο σπίτι. Προτείνουμε κάποιες …
Ειλικρινά, αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα! Η ατάκα-έμβλημα του Παγκόσμιου σινεμά
Πόσες φορές δεν έχουμε αγανακτήσει με τη συμπεριφορά κάποιου ανθρώπου παρά το γεγονός ότι τον αγαπάμε τρελά; Πόσοι θέλουμε να αφήσουμε τον άνθρωπο εκείνον που μας πληγώνει και δε μας εκτιμά, αλλά στο τέλος λυγίζουμε μπροστά στην αγάπη που αισθανόμαστε για αυτόν; Και όμως, ο “βασιλιάς του Χόλλυγουντ” Κλαρκ Γκέιμπλ ως ένας Ρετ Μπάτλερ ξεστόμισε αυτή την ανεπανάληπτη ατάκα στην ατίθαση και εγωίστρια Σκάρλετ Ο Χάρα (Βίβιαν Λι) απηυδισμένος πια από τον σκληρό και αδάμαστο χαρακτήρα της.
Το Όσα Παίρνει ο άνεμος αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών και η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία που υπήρξε ποτέ. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μάργκαρετ Μίτσελ και σκηνοθετημένη από τον Βίκτωρ Φλέμινγκ. Η υπόθεση της ταινίας ξετυλίγεται στα μέσα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, όπου η κακομαθημένη, αλλά απίστευτα όμορφη Σκάρλετ Ο Χάρα, είναι κρυφά ερωτευμένη με τον άνδρα που πρόκειται να παντρευτεί η ξαδέλφη της.
Νόημα ατάκας
Η ατάκα ακούγεται στο τέλος της ταινίας όταν ο Ρετ αποφασίζει, μετά το θάνατο της κόρης τους, να εγκαταλείψει τη Σκάρλετ επειδή διαπιστώνει πως δεν υπάρχει πια τίποτα που να τους συνδέει. Η Σκάρλετ τότε τρέχει δακρυσμένη και τον ρωτάει τι θα απογίνει αν εκείνος φύγει. Ο ίδιος, προσπαθώντας μάταια να κερδίσει την αγάπη της σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και εισπράττοντας από εκείνη μόνο την απόρριψη, γυρίζει και της απαντάει “ειλικρινά, αγαπητή μου, δε δίνω δεκάρα” και χάνεται στην ομίχλη.
Υστεροφημία –κληρονομιά
Η ατάκα για την εποχή της θεωρήθηκε προκλητική, υπήρχε μάλιστα η προοπτική να μην αναφερθεί και καθόλου διότι η λέξη damn (δεκάρα), επειδή εκείνη την εποχή θεωρείτο άσεμνη. Παρόλα αυτά, η ατάκα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη της ταινίας, αφού δείχνει πως ο Ρετ έχει τελειώσει με τη Σκάρλετ και δεν ενδιαφέρεται πια για το τι θα απογίνει εκείνη.
Η ατάκα ψηφίστηκε το 2005 από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ως η σπουδαιότερη ατάκα που έχει ακουστεί ποτέ σε ταινία.
Και όντως, παραμένει ακόμα και σήμερα, η σπουδαιότερη λογοτεχνική «χυλόπιτα» και ένα εξαίσιο και διαχρονικό παράδειγμα να εκτιμάς αυτό που έχεις πριν το χάσεις για πάντα. Και φυσικά, έρχεται η υποσχόμενη και γεμάτη αισιοδοξία ατάκα της Σκάρλετ “Αύριο είναι μία καινούργια μέρα”. Σε αυτή την πίστη βρίσκουμε όλοι μας παρηγοριά.