Εθελοντική εργασία σε ιδρύματα και συλλόγους

Συντάκτης: Σοφία Κασιδώνη

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος αγάπης και προσφοράς. Ο καθένας από εμάς αγοράζει τα δώρα του και τα προσφέρει σε αυτούς που αγαπά. Φέτος όμως τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα και το βαλάντιο της κάθε οικογένειας περιορισμένο. Ακόμα και αν δεν έχουμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε οικονομικά όλα αυτά τα ιδρύματα ή του συλλόγους που έχουν την ανάγκη μας, μπορούμε να τους προσφέρουμε εθελοντική εργασία. Αν μάθουμε πως:

Το Χαμόγελο του Παιδιού: 210-33.06.140, site: www.hamogelo.gr

Το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 1996 μέχρι και σήμερα βασίζεται στην αγάπη και στην προσφορά του κόσμου για να καλύψει τις ανάγκες που καθημερινά προκύπτουν και να πετύχει το μεγάλο του στόχο, να έχουν όλα τα παιδιά ένα χαμόγελο. Σε αυτήν την προσπάθεια πολύτιμοι συνοδοιπόροι είναι οι εθελοντές, που με τη δική τους συμμετοχή συμβάλλουν ουσιαστικά στη υλοποίηση του έργου του ιδρύματος. Ας μάθουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να παρέχουμε εθελοντική εργασία…

ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Παιδιά που κατόπιν εισαγγελικής εντολής απομακρύνθηκαν από την οικογένειά τους και μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος φιλοξενίας αλλά και για να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, βρίσκονται στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Οι εθελοντές καλούνται να τα φροντίσουν και να τους προσφέρουν την αγκαλιά που τόσο τους λείπει για όσο διάστημα παραμένουν εκεί.

ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ

Στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πάτρας, λειτουργεί τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης, που έχει ως στόχο να εμψυχώσει τα παιδιά που νοσηλεύονται και δίνουν τη δική τους μάχη για τη ζωή. Η συμβολή και συμμετοχή των εθελοντών εκεί ανεκτίμητη.

ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Στους χώρους αυτούς η προσφορά των εθελοντών, στην τακτοποίηση όλων των ειδών που συγκεντρώνονται, είναι πολύ σημαντική. Τα είδη αυτά προωθούνται τόσο στα σπίτια του «χαμόγελου» όσο και στις χιλιάδες οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης, που ενισχύονται από τον οργανισμό.

ΣΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Αξιοποιώντας την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών δημιουργήθηκε το «Εργαστήρι» του «χαμόγελου», στο οποίο εκτός από μπομπονιέρες και προσκλητήρια παράγονται υπέροχες κατασκευές που διατίθενται στα παζάρια του «χαμόγελου».

ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ/ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει και συμμετέχει σε διάφορα παζάρια και εκθέσεις, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των δράσεών αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για το έργο του. Φυσικά η παρουσία των εθελοντών και εκεί είναι παραπάνω από απαραίτητη και πολύτιμη.

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Στα γραφεία υπάρχουν εργασίες που απαιτούν τη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή απλά … μόνο την όρεξη των εθελοντών για αρχειοθέτηση και γραφειοκρατικές εργασίες!

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ»

Τα Σπίτια είναι ο τελευταίος σταθμός ενός εθελοντή. Εκεί συμβάλλει στη φροντίδα του σπιτιού αλλά κυρίως των παιδιών!

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Σημαντική και ουσιαστική είναι η συνεισφορά ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Κάθε είδους επαγγελματίες, κάθε χώρου, κάθε ειδικότητας είναι απλά … απαραίτητοι για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, καθηγητές, απλά όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν)

ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Ο εταιρικός εθελοντισμός στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει δημιουργήσει ένα δίαυλο προσφοράς και επικοινωνίας μεταξύ του οργανισμού και διάφορων εταιρειών που εμπράκτως αποδεικνύουν πως αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία.
Με ποιο τρόπο μπορούμε να γίνουμε εθελοντές «Στο Χαμόγελο του παιδιού»

 • Επικοινωνώντας με το Τμήμα Εθελοντών στα τηλέφωνα: Αθήνα: Τηλέφωνο 210 3306140 – e-mail : volunteer@hamogelo.gr, Αρχαία Κόρινθος: Τηλέφωνο 2741032628, Θεσσαλονίκη: Τηλέφωνο 2310250160, Κέρκυρα: Τηλέφωνο 2663051755, Πάτρα: Τηλέφωνο 2610332499, Πύργος: Τηλέφωνο 2621024080, Τρίπολη: Τηλέφωνο 2710234154, Χαλκίδα: Τηλέφωνο 2221050199
 • Προγραμματίζοντας μια ατομική συνάντηση με τον υπεύθυνο του Τμήματος Εθελοντισμού.
 • Παρακολουθώντας τις ομαδικές συναντήσεις για την ενημέρωση των νέων εθελοντών.
 • Συμπληρώνοντας και προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα για τη συμμετοχή στις δράσεις του οργανισμού.
 • Συμμετέχοντας στις δράσεις του οργανισμού σύμφωνα με τις δυνατότητές και τις ανάγκες.
 • Συμμετέχοντας στα προγραμματισμένα σεμινάρια για ενημέρωση εθελοντών.

Κοινοτικό σπίτι Αριάνδη (ΕΠΑΨΥ): 210-6777521,site: www.epapsy.gr

Το κοινοτικό σπίτι Αριάδνη έχει ως στόχο να βοηθάει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες, νοητική στέρηση από 32-59 ετών. Η βοήθεια των εθελοντών είναι πολύτιμη. Τα άτομα που θα επιλέξουν να βοηθήσουν εθελοντικά την οργάνωση θα πρέπει να αγαπούν πάνω απ όλα τον άνθρωπο. Οι θέσεις που μπορεί να καλύψει ένας εθελοντής είναι: θέση γραφείου, βοήθεια σε κάποιο bazaar αλλά και να αναλάβουν κάποιον «ασθενή» του οργανισμού, να τον περιποιούνται και να πηγαίνουν βόλτα μαζί του.

Βεβαία χρήσιμη βοήθεια παρέχουν και άτομα με ειδικότητες (γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, καθηγητές) που προσφέροντας εθελοντικά τις γνώσεις τους βοηθούν την οργάνωση. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντική εργασία στον οργανισμό, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την υπεύθυνη εθελοντών, να προγραμματίσει μια συνάντηση και στην συνεχεία να βοηθήσει.

Παιδικά Χωριά SOS: 210-33.13.661-3, site: www.sos-villages.gr

Τα παιδικά χωριά SOS εδώ και χρόνια στηρίζουν παιδιά που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να μεγαλώσουν κοντά στους δικούς τους. Ο εθελοντής και σε αυτή την οργάνωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχει η άμεση εμπλοκή και η έμμεση εμπλοκή του εθελοντή. Στην άμεση εμπλοκή βρίσκονται άνθρωποι με ειδικότητες όπως (δάσκαλοι, καθηγητές ξένων γλωσσών, συνοδοί εξωτερικοί και νονοί sos). Στην έμμεση εμπλοκή μπορούν να βοηθήσουν άτομα ως (τηλεφωνικό κέντρο, γραμματειακή υποστήριξη, τεχνικοί, κηπουροί, βοηθοί στις αποθήκες, άτομα κάλυψης θέσεων στα bazaar του οργανισμού).
Δυο εξίσου μεγάλης σημασίας θέσεις είναι η μητέρα sos και η θεία sos.

Ο ρόλος της Μητέρας SOS είναι καθαρά μια κατάθεση ψυχής και συγχρόνως μία επένδυση ζωής. Γι’ αυτό η προσωπικότητά της και η διάθεσή της αποτελούν τα πρωταρχικά κριτήρια επιλογής της. Η Μητέρα SOS αναλαμβάνει υπεύθυνα την ανατροφή 5-6 παιδιών ζει μαζί τους σ’ ένα σπίτι του Παιδικού Χωριού SOS προσφέροντας με την μόνιμη καθημερινή παρουσία της, αγάπη, θαλπωρή και σιγουριά που έχουν ανάγκη τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά.

Πως μπορείτε να γίνεται μητέρα ή θεία SOS; α) Αν αγαπάτε τα παιδιά και θέλετε να ασχοληθείτε με την ανατροφή τους, β) Είστε μεταξύ 32–45 χρονών,γ) Χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, δ) Με καλή σωματική και ψυχική υγεία, ε) Απόφοιτη Λυκείου, τότε εάν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ: 210 8650111

Φλόγα: 210-74.85.000,210-36.21.601, site: www.floga.org.gr

Η Φλόγα είναι σύλλογος γονιών με παιδιά που έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο και αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, 27 χρόνια μετά την ίδρυση της η Φλόγα έχει εκπροσώπους με πλούσια δράση στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Ως σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών του και στην υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων φίλων του.

Εάν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει εθελοντικά στην «Φλόγα» δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με το τηλέφωνο του συλλόγου. Εθελοντές μπορούν να γίνουν άνθρωποι με ειδικότητες (καθηγητές ζωγραφικής, ξένων γλωσσών) αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν κάποια ειδικότητα, αρκεί να είναι χαρούμενοι άνθρωποι άλλωστε αυτό έχουν πιο πολύ ανάγκη αυτά τα παιδιά. Ένα χαμόγελο.

PRAKSIS: 210-52.05.200, site: www.praksis.gr

Η PRAKSIS είναι μία ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση, που βασικό στόχο έχει τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Με παρακαταθήκη την κληρονομιά των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», η PRAKSIS διαθέτει δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία προσφέρουν εδώ και 15 χρόνια:

 • άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
 • ψυχολογική υποστήριξη
 • κοινωνική υποστήριξη (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες)
 • νομική βοήθεια
 • στέγαση
 • εργασιακή συμβουλευτική

Εθελοντικά μπορούμε να βοηθήσουμε ως (γραμματειακή υποστήριξη, σε εκδηλώσεις της οργάνωσης και στα περιπτερά της). Όποιος ενδιαφέρετε μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο της οργάνωσης.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 210-52.00.500, site: www.msf.gr

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν βοήθεια με κριτήριο την ανάγκη, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο ή πολιτικούς δεσμούς..

Οι βασικές κατηγορίες που χρειάζονται οι Γιατροί του Κόσμου για τα προγράμματά τους στην Ελλάδα είναι οι εξής:

Γιατροί

Οι γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, είναι απαραίτητοι για την στελέχωση των πολυτεχνείων που λειτουργούν οι Γιατροί του Κόσμου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και τη λειτουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Επίσης, γιατροί είναι επικεφαλής σε εκστρατείες εμβολιασμού παιδιών, ενώ συμμετέχουν και στην πραγματοποίηση προγραμμάτων για τοξικοεξαρτημένους.

Ειδικοί Ψυχικής Υγείας

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας συμμετέχουν στην εφαρμογή Προγραμμάτων για την ψυχική υγεία, καθώς επίσης και υποστηρικτικά σε δραστηριότητες άλλων Προγραμμάτων. Για το λόγο αυτό σημαντική είναι η συμβολή ατόμων εξειδικευμένων σε τομείς όπως, κοινωνική εργασία, η κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία και η ψυχιατρική.

Διοικητικοί

Το κύριο καθήκον τους είναι η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των Προγραμμάτων στην Ελλάδα, όπως η υποδοχή ασθενών στα πολυϊατρεία, η αρχειοθέτηση και η παροχή πληροφοριών για παραπομπές ασθενών ή η βοηθητική εργασία στα γραφεία. Επίσης, πολύτιμη θεωρείται η συμμετοχή των εθελοντών σε εκδηλώσεις επικοινωνίας, διοργάνωση και υποστήριξη εκθέσεων, ειδικών περιπτέρων για ενημέρωση των πολιτών, αλλά ακόμα και εμφακέλωση, υποστήριξη λογιστηρίου και ανθρωπίνου δυναμικού.

Εάν κι εσείς έχετε διάθεση και κάποιες ώρες ελεύθερες να διαθέσετε για εθελοντική εργασία, επικοινωνήστε με τον οργανισμό στις ακόλουθες διευθύνσεις:
Αθήνα: info@mdmgreece.gr, Θεσσαλονίκη: thessaloniki@mdmgreece.gr, Χανιά: chania@mdmgreece.gr, Καβάλα: kavala@mdmgreece.gr

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αποστολή είναι: α) Αναγνωρισμένο στη χώρα έκδοσής του πτυχίο (για τους νοσηλευτές ΤΕΙ & ΑΕΙ), β) 2ετή επαγγελματική εμπειρία μετά τη λήψη του πτυχίου, γ) Τουλάχιστον 12μηνη διαθεσιμότητα παραμονής στον τόπο της αποστολής, δ) Πολύ καλή γνώση αγγλικών και γαλλικών ή/και αραβικών, ε) Άνεση στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις επικοινωνούν μαζί σας και προγραμματίζετε μια συνάντηση.

Η βοήθεια μας είναι πολύτιμη ας την προσφέρουμε δίνοντας μόνο λίγο χρόνο από την ζωή μας.

Συντάκτης: Σοφία Κασιδώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.