Έφηβοι και σεξ: Η ανάγκη για σεξουαλική εκπαίδευση

Συντάκτης: Flowmagazine

Στην εφηβεία, η ανάπτυξη της σεξουαλικότητας εσωκλείει άγχος κι εσωτερικές συγκρούσεις, καθώς οφείλει να εναρμονιστεί και με άλλες πλευρές της «αίσθησης του εαυτού». Η βοήθεια που δίνουν οι γονείς, οι συγγενείς, οι καθηγητές και οι ψυχολόγοι είναι μικρή και συχνά πλαισιώνεται από αντιφάσεις.

Στην εποχή μας,  οι ρόλοι των φύλων έχουν αλλάξει και το γεγονός αυτό δυσκολεύει ή μπερδεύει, ακόμη περισσότερο, τη σχέση των εφήβων με το σεξ. Κι αν το σκεφτείτε βαθύτερα, θα παραδεχθείτε ότι υπάρχει ένα περίεργο κράμα ελευθερίας και σεμνοτυφίας ταυτόχρονα, που κάνει τα πράγματα  ακόμη  πιο περίπλοκα.

Τι επιδιώκουν τα κορίτσια

Σε ότι αφορά τα κορίτσια, σε αυτήν την ηλικία παρατηρούμε κυρίως, μια ζωηρή επιδίωξη επιβεβαίωσης, αναγνώρισης και αυτοεκτίμησης. Πιο συγκεκριμένα, ψάχνουν την αγάπη, την αποδοχή και την τρυφερότητα. Σε άλλες περιπτώσεις το σεξ αποτελεί γι’ αυτά μια έκφραση διαφωνίας, σύγκρουσης κι επανάστασης στο πλαίσιο του σχολικού περίγυρου και της οικογένειας.

Βέβαια, υπάρχουν και κορίτσια που απλώς αναζητούν μια εκτόνωση και οι σεξουαλικές παρορμήσεις είναι μια φυσιολογική αντίδραση, την οποία διευκολύνει μια πιο «απελευθερωμένη» ανατροφή. Δεν λείπουν, όμως, και οι νεαρές που επιλέγουν να αρνηθούν ή να περιορίσουν, προσωρινά, τις εφηβικές τους σεξουαλικές παρορμήσεις, ως έναν πιο  άνετο τρόπο προσαρμογής  σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικιακή μετάβαση.

Έφηβοι και σεξ: Η ανάγκη για σεξουαλική εκπαίδευση

Τα συγκεκριμένα κορίτσια, μάλλον, θέτουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη άλλων πλευρών της προσωπικότητάς τους, όπως την απόδοση στα μαθήματα, ως προστάδιο της επαγγελματικής τους ανάπτυξης και σταδιοδρομίας. Κοινώς, επιθυμούν να σκιαγραφήσουν την εφηβική τους ταυτότητα με σχολικά και πιο πνευματώδη επιτεύγματα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το «πάγωμα» της σεξουαλικής δραστηριότητας σε ορισμένες έφηβες μπορεί να προέρχεται από ένα σύμπλεγμα ενοχών και ντροπής, που είναι συνυφασμένα με την έντονη  αίσθηση της έκθεσης που έχουν αναπτύξει λόγω φύλου, στερεοτύπων και αυστηρής ανατροφής.

Τι σκέφτονται τα αγόρια

Σίγουρα λόγω οργανικών και ορμονικών παραγόντων οι σεξουαλικές τους παρορμήσεις είναι πιο έντονες, αλλά και πιο συγκεκριμένες χωρίς να συνδέονται, απαραίτητα, με άλλες ψυχολογικές ανάγκες, όπως συμβαίνει με τα κορίτσια. Πράγματι, νιώθουν πιο απελευθερωμένοι. Εξάλλου, η σεξουαλική δραστηριότητα για εκείνους συνδέεται περισσότερο με την «τιμή» και αποτελεί must για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Συχνά, νιώθουν πως πρέπει να υιοθετήσουν το ρόλο του κυνηγού, διαφορετικά μπορεί και να παρεξηγηθούν.

Έφηβοι και σεξ: Η ανάγκη για σεξουαλική εκπαίδευση

Στο σημείο αυτό, αξίζει να κάνουμε μια στάση και να αναλογιστούμε ότι ένας έφηβος σίγουρα θέλει μέσα του τρυφερότητα και αναγνώριση, όμως παγώνει αυτές τις ανάγκες για αργότερα, καθώς το ορμονικό του σύστημα δίνει εντολή για σεξουαλική εξερεύνηση κι επιβεβαίωση του ανδρισμού του. Αλήθεια, τι ρόλο παίζουν τα στερεότυπα και η ανατροφή στην ανάπτυξη της σεξουαλικής του ταυτότητας;

Αν οι ρόλοι και οι πεποιθήσεις λειτουργούσαν αντιστρόφως, θα υπήρχε διαφορά στις ορμονικές παρορμήσεις; Άλλωστε, όλα δεν ξεκινούν από τον εγκέφαλο και τα μηνύματα που αναπαράγει; Μήπως τελικά τα αγόρια πιέζονται περισσότερο από τα κορίτσια κι έρχονται αντιμέτωποι με ισχυρότερες εσωτερικές συγκρούσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο «αρρενωπό μοντέλο» της καθημερινότητας;

Η ανάγκη για σεξουαλική εκπαίδευση

Ακόμα και το «φυσιολογικό» χρειάζεται τις βάσεις μιας υπεύθυνης πληροφόρησης. Συμφωνούν όλοι με αυτό; Δυστυχώς, όχι. Στις δυτικές κοινωνίες, οι οποίες θεωρούνται πιο ανεπτυγμένες, υπάρχουν ενήλικες που είναι καθολικά αντίθετοι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. «Είναι επικίνδυνα πρόωρη για τους εφήβους», «Εξάπτει τη σεξουαλική τους φαντασία…», «Εντυπωσιάζει και μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση…», «Πρέπει να γίνεται μόνο από τους γονείς στο σπίτι», «Δε μαθαίνουν τίποτα»… είναι μερικά από τα επιχειρήματά τους.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ ρώτησαν έφηβους από όλη τη χώρα αν οι γονείς τους μιλάνε  ελεύθερα για το σεξ , την αντισύλληψη και τα αφροδίσια νοσήματα. Πάνω από το 70% των εφήβων απάντησαν  πως όχι. Τα παιδιά πρόσθεσαν ότι χρειάζονται τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο και δεν θεωρούν ότι αυτό θα τους οδηγήσει σε περισσότερους πειραματισμούς.

Συμπεράσματα

Ορμώμενη από την έκλυση ηθών που παρατηρείται στη χώρα μας και την έξαρση των σεξουαλικών εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια,  η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στο εξής: To ζητούμενο δεν είναι ακριβώς η πληροφόρηση, το ζητούμενο είναι πώς οι νέοι θα τοποθετήσουν το σεξ μέσα στο πλαίσιο των αξιών τους. Και πώς θα δημιουργήσουν ικανοποιητικές κι εποικοδομητικές σχέσεις με το αντίθετο φύλο.

Έφηβοι και σεξ: Η ανάγκη για σεξουαλική εκπαίδευση

Όλοι οι έφηβοι, αγόρια και κορίτσια – παρόλες τις διαφορές – θέλουν να μάθουν, στην κυριολεξία, τα πάντα γύρω από το σεξ, την αντισύλληψη, τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη, το γάμο και τις σχέσεις. Πού είναι το κακό να συμπεριληφθεί στην επίσημη διαπαιδαγώγησή τους, μέσα από την οποία, οι ενήλικες θα τους εμφυσήσουν το σεβασμό για την σεξουαλική πράξη και το άλλο φύλο;

Οι ειδικοί καθηγητές, ακόμα και οι ψυχολόγοι μπορούν να θέσουν τις βάσεις για υγιείς σεξουαλικές σχέσεις με έμφαση στο συναίσθημα και την τρυφερότητα. Το σεξ δεν είναι ντροπή, ούτε το αντάλλαγμα για ένα ποτό, ή ένα delivery.  Δεν είναι το βίντεο που πρέπει να ανεβάσεις για πλάκα ή εκφοβισμό, δεν είναι εκβιασμός, δεν είναι προϊόν προς πώληση και σίγουρα δεν είναι η απόλυτη έκφραση της βίας, της κακοποίησης και του εξευτελισμού.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να μπει στα σχολεία σε συνδυασμό με μαθήματα ισότητας φύλων και να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά. Είναι πασιφανές, πλέον, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη. Δεν μας λείπουν η χημεία, η φυσική και τα μαθηματικά. Η παιδεία μας λείπει!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…