Εφευρέτες που δεν έγιναν ποτέ πλούσιοι από τις εφευρέσεις τους!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Εφευρέτες που δεν έγιναν ποτέ πλούσιοι από τις εφευρέσεις τους!Μπορεί κάποιοι εφευρέτες να δημιούργησαν βίλες με πισίνες και να έβγαλαν δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις … αλλά κάποιοι δεν έγιναν ποτέ ιδιαίτερα πλούσιοι από τις ανακαλύψεις τους! Οι παρακάτω άνθρωποι έμειναν στην ιστορία για τις ιδέες τους και το «κοινό» καλό που προσέφεραν, αλλά κέρδισαν κυρίως δόξα και φήμη, παρά χρήματα…

Λάμπες LEDs

Όταν ο Nick Jr Holonyak εφηύρε την πρώτη λάμπα LED το 1962 είχε προβλέψει ότι κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει την «κλασσική» σε όλο τον κόσμο. Πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονταν ότι έπρεπε να του δοθεί τότε το βραβείο Νόμπελ, αλλά ο ίδιος ισχυριζόταν ότι δεν του χρωστάει κανένας τίποτα.

Σημειώσεις Post-it

Δισεκατομμύρια post-it πωλούνται κάθε χρόνο διεθνώς, αλλά οι εφευρέτες αναφέρουν ότι ζουν «ικανοποιητικά» και όχι πλούσια. Οι σημειώσεις εφευρέθηκαν από τον δρ Spencer Silver, ο οποίος το 1968 ανέπτυξε μια συγκολλητική ουσία που, εάν έμπαινε πάνω στο χαρτί, μπορούσε να το κάνει να «κολλήσει» και να «ξεκολλήσει» εύκολα.

MP3

Το mp3 γρήγορα απέκτησε ειδική θέση στο χώρο της ψηφιακής μουσικής και του «κατεβάσματος» τραγουδιών από το ίντερνετ. Η ιδέα προήρθε από τον διδακτορικό φοιτητή Karlheinz Brandenburg στη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, επειδή δεν είχε χρήματα για να διανείμει το λογισμικό, κέρδισε δισεκατομμύρια… αλλά μόνο σε δόξα!

Καλάσνικοφ AK-47

Το τουφέκι Καλάσνικοφ, το γνωστό και ως AK-47, εφευρέθηκε από τον σοβιετικό στρατιώτη Mikhail Kalashnikov, ενώ ανάρρωνε από τραυματισμούς σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Όπως έλεγε, ο Καλάσνικοφ δημιούργησε το όπλο προς όφελος της χώρας του και όχι για να κερδίσει χρήματα.

Παιχνίδι Tetris

Ο Ρώσος προγραμματιστής Alexey Pajitnov δημιούργησε το tetris το 1985, όταν χρηματοδοτήθηκε το ερευνητικό κέντρο του από την κυβέρνηση της χώρας. Εκείνος ξεκίνησε να απολαμβάνει τα πνευματικά δικαιώματα του… περίπου 10 χρόνια αργότερα, όταν σχηματίστηκε η εταιρεία Tetris.

Φορητό ραδιοφωνάκι WindUp Radio

Ο Trevor Baylis, ο εφευρέτης του φορητού ραδιοφώνου, πρόσφατα δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά, μένοντας στο σπίτι του στο Twickenham του Λονδίνου, γιατί παρά τα εκατομμύρια των πωλήσεων έκανε συνεργασίες με λάθος εταιρείες. «Ξέρω τουλάχιστον ότι έχω αφήσει το στίγμα μου στο ραδιόφωνο», αναφέρει ο ίδιος.

Karaoke

Ο Ιάπωνας επιχειρηματίας και νράμερ σε συγκρότημα, Daisuke Inoue, ανακάλυψε το karaoke σε αναπάντεχη στιγμή. Κάποια ημέρα ακυρώθηκε μια συναυλία του και σκέφτηκε να φτιάξει τη δική του μουσική υποστήριξη σε μια κασέτα. Στη συνέχεια, έφτιαξε 11 karaoke μηχανήματα, αλλά τότε δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ήταν ο εφευρέτης του…

World Wide Web

Ο Sir Tim Berners-Lee ήθελε να βοηθήσει τους επιστήμονες που εργάζονταν σε ευρωπαϊκό ερευνητικό εργαστήριο στο Cern, ανακαλύπτοντας το web. Όπως δήλωσε ο δρ Tilly Blyth, ειδικός Μηχανικής και Τεχνολογίας στο Μουσείο Επιστημών: «Και όμως, δεν θέλουν όλοι οι εφευρέτες να βγάλουν χρήματα… αλλά πολλοί επιθυμούν να συνεισφέρουν στο «κοινό» καλό».

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.