Εφαρμογή ανταμείβει τους καταναλωτές για τις οικολογικές τους επιλογές

Συντάκτης: Άννα Μαρία Χριστοφή

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιστρατεύουν τη δύναμη της τεχνολογίας στην προσπάθεια τους να ενθαρρύνουν τους πολίτες να προβαίνουν σε πιο οικολογικές και βιώσιμες επιλογές. 

Η περιβαλλοντική υπηρεσία του Abu Dhabi (EAD) δημιούργησε μια εφαρμογή που επιβραβεύει τις οικολογικές επιλογές των καταναλωτών. Η εφαρμογή είναι εντελώς δωρεάν. Ο σχεδιασμός της αποσκοπεί σε θετικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη περιβαλλοντική κατάσταση της χώρας.

Δωρεάν εφαρμογή δίνει κίνητρο για καθημερινές οικολογικές πρακτικές

Η εφαρμογή διαθέτει πάνω από είκοσι διαφορετικές επιλογές που σχετίζονται με τις επτά περιβαλλοντικές κατηγορίες: Επαναχρησιμοποίηση, Εναλλαγή, Ανάπτυξη, Εκκίνηση, Διατήρηση, Συμμετοχή και Μετακίνηση. Κάποιες από τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ένας ενσυνείδητος καταναλωτής είναι η ανακύκλωση, η χρήση μέσων μεταφοράς που δεν μολύνουν το περιβάλλον, η μείωση της χρήσης αντικειμένων μιας χρήσης, η επιλογή βιολογικών προϊόντων και πολλά ακόμα. 

Ο ενσυνείδητος καταναλωτής επιβραβεύεται

Η εφαρμογή ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν θετικές αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή, οι οποίες θα ωφελούν τόσο τους ίδιους όσο και το περιβάλλον. Οι πολίτες θα επιβραβεύονται αφού συμπληρώσουν ένα στόχο με επιτυχία και ανεβάσουν φωτογραφία από την «καλή πράξη» τους στην εφαρμογή. Ακολούθως, θα ανταμείβονται με πόντους που θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε διάφορες επιχειρήσεις και καταστήματα που συμμετέχουν σε αυτό το κοινωφελή σκοπό.

Στην κοινότητα φύεται ο σπόρος της οικολογικής συνείδησης

Αυτή η εφαρμογή είναι μια καινοτόμος και γόνιμη προσπάθεια της κυβέρνησης του Abu Dhabi να προστατέψει το περιβάλλον. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης θεωρούν ότι η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να πηγάζει πρωτίστως από την κοινότητα. Οι συνέπειες των καθημερινών πράξεων των ανθρώπων και η μη ύπαρξη περιβαλλοντικής συνείδησης είναι καταδικαστικές για το περιβάλλον. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η εφαρμογή με το σύστημα πράξης και ανταμοιβής, θα καταφέρει υποσυνείδητα να δημιουργήσει περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποίηση του κοινού, που θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος.

Αν αυτή η εφαρμογή αποδειχθεί αποτελεσματική και επηρεάσει θετικά περιβάλλον και καταναλωτές, θα είναι η πρώτη από τις πολλές εφαρμογές που θα ακολουθήσουν. Στην εποχή της τεχνολογίας και του καταναλωτισμού, τα δύο αυτά στοιχεία μαζί μπορούν να δώσουν λύσεις στα πιο δύσκολα προβλήματα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πήραν μια πρωτοβουλία που μπορεί να αλλάξει το μέλλον του καταναλωτισμού και να επηρεάσει την καθημερινότητα καθώς και τον κόσμο που ζούμε. 

Συντάκτης: Άννα Μαρία Χριστοφή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.