Ed Stafford: Ο άντρας που έγινε εκουσίως άστεγος και “δοκιμάζει” την ανθρωπιά μας!

Συντάκτης: Evelina Petriti

Ο άντρας που έμεινε στο δρόμο για 60 μέρες και τώρα πια δηλώνει πως δε θα προσφέρει ξανά ελεημοσύνη στους αστέγους!

Ο συνήθης ύποπτος

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ed Stafford επιχειρεί κάτι τόσο παράτολμο. Ο πρώην αξιωματικός του βρετανικού πολεμικού ναυτικού είχε στο παρελθόν περπατήσει κατά μήκος του Αμαζονίου ποταμού (σχεδόν 4000 μίλια) και μπήκε στο βιβλίο Guinness το 2012 ως ο πρώτος άνθρωπος που τόλμησε να κάνει ένα ταξίδι σαν αυτό. Στο πλαίσιο επίσης μιας σειράς για το Discovery Channel ο Ed έπρεπε να μείνει στο νησί Orolua (ένα ακατοίκητο νησί του νησιωτικού συγκροτήματος των Fiji) χωρίς φαγητό, νερό, ρούχα και εργαλεία για 60 μέρες.

Για το καινούριο του ντοκιμαντέρ 60 Μέρες στους Δρόμους άφησε γυναίκα, γιο και το άνετο σπίτι του για 2 μήνες ώστε να μπορέσει να ζήσει τη ζωή ενός αστέγου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το σχέδιο ήταν να ζήσει χωρίς φαγητό, λεφτά και καταφύγιο στο μέσο του χειμώνα. Ο σκοπός του συγκεκριμένου κοινωνικού πειράματος ήταν να κατανοήσει τους λόγους που οδηγούν έναν άνθρωπο στους δρόμους, αλλά και το πώς καταφέρνει να επιβιώσει.

Ed Stafford: Ο άντρας που έγινε εκουσίως άστεγος και “δοκιμάζει” την ανθρωπιά μας!

Ο Ed φωτογραφίζεται με τη σύζυγο και το γιο τους που άφησε για 60 μέρες εξαιτίας του εν λόγω πειράματος!

Η «κερδοφόρα» ζωή ενός άστεγου

Ο Ed δεν περίμενε ποτέ ότι η ζωή ενός αστέγου θα του αποκόμιζε τόσα κέρδη, όπως εξομολογείται. Μέσα σε μια νύχτα έβγαζε 100 έως 200 λίρες, πολύ περισσότερα από το ημερομίσθιο ενός Λονδρέζου που έχει μια κανονική δουλειά!

Επιπλέον, δεν υπήρχε έλλειψη φαγητού! Υπάρχουν διάφοροι εθελοντές που μοιράζουν φαγητό, κυρίως fast food στους αστέγους και η ποσότητα αυτού είναι αρκετά μεγάλη. Στη Γλασκόβη για παράδειγμα, ο Ed μέτρησε 26 εθελοντές που προσέφεραν φαγητό, ενώ υπήρχαν μόνο δυο άστεγοι. Ένας μάλιστα από τους περιπλανώμενους παραπονέθηκε για βαρυστομαχιά.

Παρά τις αρχικές του ανησυχίες, δηλαδή ότι θα πεινάσει και θα αδυνατήσει, πήρε 5 κιλά αυτές τις 60 μέρες που λάμβανε χώρα το πείραμα. Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε αργότερα έδειξαν ότι αν συνέχιζε να τρώει μεγάλες ποσότητες fast food, στο μέλλον κινδύνευε από εμφάνιση καρδιοπάθειας.

Ed Stafford: Ο άντρας που έγινε εκουσίως άστεγος και “δοκιμάζει” την ανθρωπιά μας!

Ο Ed στην επαιτεία για χάρη του κοινωνικού πειράματος!

Ωστόσο, ο Ed ήθελε να ζήσει την εμπειρία στο 100%, οπότε αποφάσισε να κάνει αυτό που πίστευε ότι κι ένας άστεγος θα έκανε: τόλμησε και έφαγε από έναν κάδο απορριμμάτων! Μάλιστα, μια φορά βρήκε μια σαλάτα σε σχετικά καλή κατάσταση, την οποία όμως δεν κατάφερε να απολαύσει στο μέγιστο καθώς υπήρχε μια μασημένη τσίχλα εντός του κουτιού.

Όσον αφορά την προσωπική υγιεινή, τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο εύκολα όπως με το φαγητό. Αναγκαζόταν πολλές φορές να πλένει τον εαυτό του χρησιμοποιώντας νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας, ενώ έπρεπε να κλειδώνεται μέσα σε δημόσιες τουαλέτες αν ήθελε να γδυθεί και να καθαρίσει το σώμα του, το οποίο τον φαγούριζε αρκετά λόγω της απλυσιάς.

Άστεγοι με… σπίτια

Ο Ed νόμιζε πως κανένας λογικός άνθρωπος δε θα προτιμούσε να μείνει στο δρόμο σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο υπήρχαν πολλοί άστεγοι που επέλεγαν να κοιμηθούν σε κούτες από το να ζητήσουν στέγη σε κάποιο προσωρινό καταφύγιο. Υπήρχαν μάλιστα αρκετοί που έβγαζαν έως και 20 λίρες μέσα σε 20 λεπτά ζητιανεύοντας χρήματα για να πληρώσουν το υποτιθέμενο καταφύγιό τους. Στην πραγματικότητα όμως αυτά τα χρήματα δεν πήγαιναν για προσωρινή στέγαση, αλλά για ναρκωτικά!

Προς έκπληξή του διαπίστωσε πως δεν ήταν ο μόνος ψευτο- άστεγος. Πολλοί είχαν σπίτια αλλά “δούλευαν” στο δρόμο για να βγάλουν εύκολα χρήματα, τα οποία οι περισσότεροι ξόδευαν σε καταχρήσεις! Μια από τις περιπτώσεις των ψεύτικων ζητιάνων, ο Darren, εξομολογήθηκε στον Ed ότι μπορούσε να βγάλει μέχρι 600 λίρες κάθε βράδυ από τους μεθυσμένους πελάτες των μπαρ. Αλλά συνήθως επέστρεφε σπίτι του για το δείπνο κι ένα ζεστό μπάνιο αφού είχε βγάλει 100 λίρες. Ένας άλλος ψεύτικος ζητιάνος είχε λάβει ένα διαμέρισμα από το κράτος μετά την αποφυλάκισή του. Σκόπευε να βρει μια κανονική δουλειά αλλά ο μισθός που του προσέφεραν ήταν ένα ευτελές ποσό, οπότε καταπιάστηκε με την επαιτεία.

Σύμφωνα με τον Ed ακόμα και οι αληθινοί άστεγοι δεν χρειάζονται τόσο την οικονομική βοήθεια, όσο την ψυχολογική υποστήριξη, για να μπορέσουν να επανενταχθούν κοινωνικά. Και παρόλο που βοήθησε οικονομικά κάποιους στους δρόμους του Λονδίνου δήλωσε ότι δε θα το ξανάκανε είτε πρόκειται για αληθινούς, είτε για ψεύτικους άστεγους!

Ed Stafford: Ο άντρας που έγινε εκουσίως άστεγος και “δοκιμάζει” την ανθρωπιά μας!

Ο Ed και η νέα του φίλη Dina στο μπουντουάρ της, όπως εκείνη αποκαλεί το καταφύγιο αστέγων.

Η Dina των δρόμων

Εκείνοι που βρέθηκαν πραγματικά στο δρόμο δεν το έκαναν επειδή είχαν μια όμορφη ζωή. Το αναγνωρίζει αυτό ο Ed. Παρόλο που ο ίδιος ομολογεί ότι απήλαυσε τη νέα συνθήκη γιατί δεν είχε προγράμματα και περιορισμούς, παραδέχεται ότι ακόμα και άστεγοι που έχουν αποδεχτεί την τρέχουσα κατάστασή τους δεν επιθυμούν να μείνουν για πάντα στο δρόμο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δραπετεύσει από δύσκολες ιστορίες, από τοξικομανείς γονείς και ενδοοικογενειακή βία.

Ed Stafford: Ο άντρας που έγινε εκουσίως άστεγος και “δοκιμάζει” την ανθρωπιά μας!

Η Dina στεγνώνει τις κάλτσες της στον τοίχο ενός αστυνομικού τμήματος!

Η Dina, μητέρα έξι παιδιών, την οποία γνώρισε στους δρόμους του Μάντσεστερ, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ισχυρίζεται πως δούλευε στο παρελθόν ως μοντέλο για καμπάνιες των Debenhams και M & S. Η ζωή της άρχισε να διαλύεται στην τρυφερή ηλικία των 13 όταν οι γονείς της πήραν διαζύγιο κι εκείνη αναγκάστηκε να μείνει με την τοξικομανή μητέρα της. Στα 15 της ερωτεύτηκε τον άντρα που έμελλε να γίνει ο πατέρας των έξι της παιδιών. Τα παιδιά αυτή τη στιγμή ζουν με τον πατέρα τους, ενώ εκείνη αναγκάζεται να μένει προσωρινά σε καταφύγια αστέγων. Η Dina είναι κι αυτή τοξικομανής. Όπως είπε στον Ed, δε διάλεξε τον εθισμό από τα παιδιά της. Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Τα παιδιά της λείπουν πάρα πολύ! Η Dina ωστόσο φιλική και πρόσχαρη προσκάλεσε τον Ed στο καταφύγιό της και μοιράστηκε ακόμα και τα μπισκότα της μαζί του!

Μια μικρή κόλαση

Σε καμιά περίπτωση όπως δηλώνει ο Ed το πείραμά του δεν έχει στόχο να ωραιοποιήσει τη ζωή των αστέγων ή να υποτιμήσει την κατάστασή τους. Ο ίδιος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της επιθετικότητας που γεννούν οι καταχρήσεις στις οποίες επιδίδονται οι περισσότεροι άστεγοι, παρακολούθησε τον ανταγωνισμό και πιο συγκεκριμένα τον άγριο καβγά δυο ζητιάνων για ένα σημείο πολυσύχναστο και επικερδές, ενώ ακόμα και ο ίδιος δέχτηκε απειλές από την αστυνομία ότι θα συλληφθεί αν συνεχίζει να ζητιανεύει.

Ed Stafford: Ο άντρας που έγινε εκουσίως άστεγος και “δοκιμάζει” την ανθρωπιά μας!

Η ζωή στους δρόμους!

Ο υπνόσακός του, η μόνη του προστασία στους δρόμους βράχηκε επειδή κάποιος ούρησε πάνω του, με αυτό το περιστατικό να μην είναι καν το χειρότερο σενάριο, καθώς οι υπνόσακοι κάποιων άλλων αστέγων κάηκαν από επιτήδειους. Κι όταν επέστρεψε στο καταφύγιο να βρει τη “φίλη” του τη Dina, εκείνη είχε εξαφανιστεί.

Αυτός είναι κατ’ ουσίαν ο κόσμος των αστέγων, των πραγματικών αστέγων! Ένας κόσμος επικίνδυνος, μοναχικός γεμάτος αγωνία και τρόμο. Ο Ed τον γνώρισε από κοντά αυτόν τον κόσμο και θεωρεί ότι το να βοηθάμε ατομικά ο καθένας τους αστέγους, πραγματικούς και ψεύτικους, οι οποίοι βασανίζονται από σοβαρά προβλήματα εθισμού- οι περισσότεροι τουλάχιστον- προσφέροντάς τους fast food και χρήματα τα οποία θα πάνε κατευθείαν για καταχρήσεις δεν είναι η λύση, είναι απλώς ένας τρόπος να ησυχάσουμε τη συνείδησή μας.

Το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να διαιωνίζουμε και να καμουφλάρουμε μια τραγική συνθήκη που μπορεί ουσιαστικά να αντιμετωπιστεί μόνο από μια οργανωμένη με τις κατάλληλες υποδομές Αρχή.

Πηγές: BrightSide, Channel 4

Συντάκτης: Evelina Petriti,

Influence:

Storyteller