Οικολογικά αρώματα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Updated article

Ψεκαζόμαστε με τις ώρες για να μυρίζουμε ωραία όμως τα αρώματα που χρησιμοποιούμε είναι επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας όλων των χημικών ουσιών που περιέχουν. Τα οικολογικά αρώματα έρχονται να αντικαταστήσουν όλα τα επιβλαβή πετροχημικά στοιχεία των συμβατικών αρωμάτων με οργανικά προϊόντα  και προϊόντα της φύσης.

Η μέθοδος αυτή δεν είναι καινούργια. Με τον τρόπο αυτό κατασκευάζονταν αρώματα και κατά τον 17ο-18ο αιώνα. Χρησιμοποιούνται για παράδειγμα αποστάγματα  από λεβάντα, γιασεμί, τριαντάφυλλο ή συνθέσεις από γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι. Τα αρώματα αυτά προέρχονται από το φλοιό ή τα πέταλα του άνθους των φρούτων για τη συλλογή έντονων οσμών. Για καλό αποτέλεσμα των αρωμάτων αυτών θα πρέπει να γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία. Παραδείγματος χάρη, τα πέταλα από τριαντάφυλλα πρέπει να συλλέγονται νωρίς το πρωί. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν αλκοόλη από οργανικά σταφύλια ως βάση και οργανικά έλαια για να χαρίσουν μοναδικά αρώματα. Το γεγονός αυτό καθιστά τα συγκεκριμένα προϊόντα 85 – 100% βιολογικά.

Οι πιο γνωστές εταιρείες στο χώρο των καλλυντικών που παράγουν τέτοιου είδους αρώματα είναι οι Acorelle, Aveda, Body Shop και Pacifica. Οι εταιρείες αυτές είναι γνωστές για τα προϊόντα τους και τα εν λόγω αρώματα είναι οργανικές συνθέσεις από βιολογικής συγκομιδής ανθέων λουλουδιών ή ώριμων καρπών φρούτων. Αυτά για να παράγουν άρωμα είτε γίνεται απόσταξη ή καταψύχονται. Κάποιες από αυτές χρησιμοποιούν και εναλλακτικές μορφές ενέργειας για την παραγωγή (π.χ. αιολική). Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα αρώματα αυτών των εταιρειών που βρίσκονται στο εμπόριο: Λευκή Ορχιδέα, Φρούτα του Δάσους, Love Pure-Fume Absolute (με σανταλόξυλο και γιασεμί), Yatra Pure-Fume Spirit (με σανταλόξυλο και βανίλια), το γνωστό σε όλους White Musk, Mexican Cocoa και άλλα.

Μπορεί κανείς να βρει τα αρώματα αυτά σε οικονομικές τιμές. Συνήθως  όμως το κόστος είναι  υψηλό σε σχέση με τα συμβατικά και συνθετικά αρώματα. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν τα αιθέρια έλαια σε αντίθεση με τη συνθετική παραγωγή τους.  Επίσης το ποσό του αιθέριου ελαίου που εξάγεται είναι συνήθως αρκετά μικρό και η ξηρασία ή εισβολή παρασίτων μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή συγκομιδή της πρώτης ύλης.

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε, πως εκτός από τα οφέλη για την υγεία μας και για το περιβάλλον, τα συνθετικά αρώματα έχουν καλύτερη ποιότητα σε σχέση με τα αρώματα του εμπορίου. Μπορούν και αποδίδουν μια «πολυπλοκότητα» των διάφορων συστατικών που χρησιμοποιούνται, κάτι το οποίο επιτρέπει στους ειδικούς να παρακολουθούν και την προέλευση των συστατικών τους.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr