Eco-συνήθειες που χρειάζονται ελάχιστη προσπάθεια και κάνουν μεγάλη διαφορά

Συντάκτης: Έλσα Θεοχάρη

Πάρε την απόφαση να ψαχτείς και να αλλάξεις συνήθειες, κάνοντας οικολογικές επιλογές. Όχι μόνο θα βοηθήσεις το περιβάλλον, θα βελτιώσεις τη ζωή τη δική σου και των επόμενων γενεών, αλλά θα αισθανθείς και μεγάλη ικανοποίηση, υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση. Ακόμα να δοκιμάσεις;

Η αλλαγή που χρειάζεται ο πλανήτης μας, θα επιτευχθεί συλλογικά. Η συλλογικότητα και η αποφασιστικότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται να αλλάξει τις συνήθειές του και θα τον βοηθήσουν να κάνει πράξη τις θεωρίες του. Πάμε να δούμε, λοιπόν, 6 eco-συνήθειες που χρειάζονται ελάχιστη προσπάθεια και κάνουν μεγάλη διαφορά.

 1. Χρησιμοποίησε λιγότερο νερό.

Eco-συνήθειες που χρειάζονται ελάχιστη προσπάθεια και κάνουν μεγάλη διαφορά

Είναι απλό και ταυτόχρονα τόσο «δύσκολο» για πολλούς από εμάς να μετριάσουμε το νερό που χρησιμοποιούμε. Έμπρακτα λοιπόν: καθώς βουρτίζεις τα δόντια σου, καθώς λούζεσαι ή κάνεις μάσκα μαλλιών το νερό δεν χρειάζεται να σπαταλάται. Επιπρόσθετα, μπορείς να αναζητήσεις διάφορα tips για να μην πετάς χρησιμοποιημένο νερό. Ενδεικτικά το νερό που έβρασες ρύζι βοηθάει τα μαλλιά να μακρύνουν. Το νερό που έβρασες μακαρόνια χρησιμοποιείται για να ποτίσεις λουλούδια, για να δέσεις σάλτσες ή για να μουλιάσεις βρώμικα σκεύη. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα επαναχρησιμοποίησης νερού, αλλά υπάρχουν πολλές παραπάνω χρήσεις για νερό που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί.

 2. Μείωσε το πλαστικό. 

Αντικατάστησε τις πλαστικές τσάντες με υφασμάτινες ή πάνινες. Όταν αγοράσεις καινούργιο κρεμοσάπουνο επίλεξε να το ανανεώσεις την παλαιά συσκευασία. Ιδανικά αγόρασε μία που να μην είναι πλαστική και αποθήκευέ το εκεί. Καθώς αγοράζεις καφέ απ΄έξω, προτίμησε ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και όχι πλαστικό. Πλέον τείνουν να εξαφανιστούν τα πλαστικά καλαμάκια, τα οποία αντικαθίστανται από χάρτινα. Το νερό σου δεν είναι ανάγκη να βρίσκεται σε πλαστικό μπουκάλι, σκέψου, οικονομία και ηθική.

 3. Ανακύκλωσε οτιδήποτε μπορείς.

Eco-συνήθειες που χρειάζονται ελάχιστη προσπάθεια και κάνουν μεγάλη διαφορά

Ενημερώσου πώς γίνεται σωστά και οργάνωσε τα απορρίματά σου. Να σου θυμίσω πως δεν πρέπει τα πετάμε με τη σακούλα στον ειδικό κάδο, αλλά να τα αδειάζουμε χωρίς αυτή. Τεράστια βοήθεια για τον πλανήτη, για τη ζωή σου και μεγάλο βήμα για την καθαριότητα του χώρου σου.

 4. Μείωσε τη χρήση του αυτοκινήτου σου όπου είναι δυνατόν.

Μπορείς να μετακινηθείς με λεωφορεία, τρένα, τραμ ,ποδήλατο ή και με τα πόδια σε κοντινές ή και μακρινές αποστάσεις. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του προσωπικού σου μεταφορικού μέσου, ειδικά όταν γίνεται αλόγιστη χρήση, είναι μεγαλύτερο από αυτό που νόμιζες. Θυμήσου πώς στην πρώτη καραντίνα καθάρισε εμφανώς η ατμόσφαιρα από τη μείωση των αυτοκινήτων. Ναι, διευκολύνουν τη ζωή μας εν πολλοίς, όμως ας περιορίσουμε τη χρήση τους και ας συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη μας.

 5. Αγροτουρισμός και δενδροφύτευση.

Μπορείς να δοκιμάσεις εναλλακτικές διακοπές, ερχόμενος πιο κοντά στη φύση. Θα καταλάβεις καλύτερα την αλληλεξάρτηση μας με αυτή, θα μάθεις επιπλέον πράγματα και θα ευαισθητοποιηθείς περαιτέρω. Μπορείς να ενημερώνεσαι για τυχόν δενδροφυτεύσεις που οργανώνονται ή περιβαλλοντικά προγράμματα και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα. Όχι, δε συνέβαιναν μόνο στα σχολεία. Μπορείς ατομικά να ψάξεις και να συμμετέχεις σε αυτά. Με παρέα ή χωρίς θα βοηθήσεις το μεγάλο σπίτι σου.

 6. Η ρουτίνα ομορφιάς-ενδύματα και υποδήματα.

Μπορείς να ψάξεις προϊόντα που περιέχουν φυσικά συστατικά και τα οποία ασφαλώς θα είναι cruelty free. Υπάρχουν ακόμα συσκευασίες ανακυκλώσιμες, αλλά ακόμα και αν δεν βρεις, επαναχρησιμοποίησέ τις παλιές σου για να αποθηκεύσεις τις προσωπικές σου δημιουργίες, όπως τα σπιτικά scrub. Ξέρουμε όλοι πόσο χαλαρωτικό και αναζωογονητικό είναι ένα μπάνιο στη γεμάτη μπανιέρα, όμως δε βοηθά ιδιαίτερα. Καλό θα ήταν όσο μπορείς να το περιορίσεις. 

Σχετικά με τα ρούχα και τα παπούτσια σου υπάρχουν εξαιρετικές δημιουργίες Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, φτιαγμένα με γνώμονα την ηθική και την προστασία του οικοσυστήματος από μη βλαβερά για το περιβάλλον υλικά. Σκέψου να δώσεις τα ρούχα σου ή να αγοράσεις second hand. «Ηθική μόδα», εκτός από «ορθή» είναι και πολύ «της μόδας»

Πάρε την απόφαση να ψαχτείς και να αλλάξεις συνήθειες, κάνοντας οικολογικές επιλογές . Όχι μόνο θα βοηθήσεις το περιβάλλον θα βελτιώσεις τη ζωή τη δική σου και των επόμενων γενεών, αλλά θα αισθανθείς μεγάλη ικανοποίηση, υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση. Ακόμα να δοκιμάσεις;

Συντάκτης: Έλσα Θεοχάρη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.