Οικολογική Οδήγηση

Συντάκτης: Flowmagazine

Εκτός των υβριδικών αυτοκινήτων μπορούμε και με άλλους τρόπους να «οδηγούμε οικολογικά». Οδηγώντας ένα συμβατικό αμάξι, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τους ρύπους που εκπέμπει και να βοηθήσουμε το περιβάλλον, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

· Συντηρείτε τακτικά το όχημά σας. Όταν είναι ρυθμισμένο σωστά, χρησιμοποιεί λιγότερα καύσιμα και ρυπαίνει λιγότερο την ατμόσφαιρα.

· Μη χρησιμοποιείτε το όχημα για μικρές αποστάσεις. Μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή, η κατανάλωση καυσίμου είναι έως και διπλάσια της κανονικής, ενώ ο καταλύτης δεν λειτουργεί σωστά. Συνεπώς οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένες.

· Οδηγείτε µε υψηλή σχέση μετάδοσης (επιλογή «ταχύτητας») στις χαμηλές στροφές του κινητήρα.

· Μην αφήνετε τη μηχανή αναμμένη άσκοπα. Ρυπαίνετε το περιβάλλον και σπαταλάτε άδικα καύσιμα. Επίσης, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, σβήνετε τη μηχανή στο μποτιλιάρισμα (π.χ. στάση πάνω από 3 λεπτά) .

· Η σχάρα οροφής, σε περίπτωση που δε χρησιμοποιείται, καλό θα είναι να αφαιρείται. Η αντίσταση που παρουσιάζει επιβαρύνει τον αεροδυναμικό συντελεστή του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να “κουράζει” τον κινητήρα, αυξάνοντας κατά ένα ποσοστό την κατανάλωση καυσίμου.

· Ελέγχετε αν τα λάστιχα είναι φουσκωμένα. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται περισσότερη χρήση βενζίνης από όση χρειάζεται (έως και 3,7%).

· Μην οδηγείτε νευρικά. Η νευρική οδήγηση με απότομες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα σπαταλά τα καύσιμα, φθείρει συντομότερα τα φρένα και αυξάνει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

· Χρησιμοποιείτε με φειδώ το air-condition και γενικότερα τα ηλεκτρικά συστήματα. Κάτι τέτοιο αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου αλλά και μπαταρίας του αυτοκινήτου.

· Μην πετάτε τα χρησιμοποιημένα λάδια του αυτοκινήτου. Προτιμήστε να τα δώσετε σε ένα συνεργείο από το να τα πετάξετε στην αποχέτευση ή στο έδαφος.

· Προτιμήστε αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα μέρη και καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα καυσίμου.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…