Οικολογικό καταμαράν

Συντάκτης: Flowmagazine

Με καύσιμο του τον ήλιο, το πρώτο οικολογικό μηχανοκίνητο καταμαράν υπόσχεται να μας οδηγήσει σε μία νέα εποχή. Για πρώτη φορά στον κόσμο παρουσιάστηκε η ιδέα ενός τέτοιο σκάφους αναψυχής. Οι σχεδιαστές του είναι δύο Θεσσαλονικείς, η Μαρία Μαλινδρέτου- Βήκα και ο Πάνος Βούλγαρης. Και οι δυο τους είναι αρχιτέκτονες στην εταιρεία “Mal-Vi Architects”.

Το σκάφος, που το ονομάσανε “Marvin the Martian”, κινείται με ηλιακή ενέργεια και ξεπερνά τις ταχύτητες των ιστιοπλοϊκών σκαφών. Προσφέρει τόσο την άνεση των μηχανοκίνητων όσο και οικονομικά προσιτές περιηγήσεις στις θάλασσες. Πρόκειται για ένα καταμαράν που έχει μήκος 15 μέτρα και διαθέτει δύο κινητήρες, έναν ηλεκτρικό και ένα ντίζελ. Ο ηλεκτρικός τροφοδοτείται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα του σκάφους και ο ντίζελ λειτουργεί συμπληρωματικά, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θελήσει μεγαλύτερη ταχύτητα ή υπάρξει κάποια ανάγκη. Το σκάφος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 5-7 κόμβων, που αυξάνεται με τη χρήση του ντίζελ κινητήρα. Ο ηλεκτρικός μπορεί να προσφέρει 30 ναυτικά μίλια αυτονομίας τα οποία μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε συνθήκες ηλιοφάνειας.

Μέχρι και σήμερα τα μόνα «πράσινα» σκάφη που υπάρχουν είναι 3-4 μοντέλα σε όλο τον κόσμο, τα οποία είναι παραδοσιακά, τα οποία απλώς φέρουν φωτοβολταϊκά συστήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηχανοκίνητα σκάφη καλύπτουν το 90% της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά σκαφών αναψυχής ενώ τα ιστιοπλοϊκά, που είναι περισσότερο οικολογικά περιορίζονται μόλις στο 10%. Δύο από τα βασικά αίτια αυτού του αποτελέσματος είναι η ευκολία στην πλοήγηση και η ταχύτητα των μηχανοκίνητων.

Οι δύο αρχιτέκτονες παρουσίασαν το σκάφος τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περίφημο Σαλόνι Σκαφών Αναψυχής του Μονακό, όπου απέσπασαν ιδιαίτερα ενθουσιώδη σχόλια.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…