Εύκολοι τρόποι να μειώσετε την κατανάλωση του νερού

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Το νερό είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση που είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στον πλανήτη μας. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό (κατά βάρος), ενώ φθάνει μέχρι και το 90% εκείνου των κυττάρων. Το νερό αποτελείται από υδρογόνο(Η) και οξυγόνο(Ο).

Οι περισσότεροι πολιτισμοί αρχαίοι αλλά και σύγχρονοι αναπτύχθηκαν δίπλα σε πηγές νερού π.χ. ο Αιγυπτιακός πολιτισμός, η πόλη του Λονδίνου. Το νερό στις μέρες μας γίνεται όλο και πολυτιμότερο λόγω της υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης, της αλλαγής του κλίματος αλλά και της άνισης κατανομής. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμο αλλά και σπάνιο είναι το νερό.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς εύκολους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης του νερού.

Βράστε μόνο όσο νερό χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε το φλιτζάνι σαν μεζούρα για να έχετε ακριβώς όσο νερό θέλετε.

Φύλαξη βραστού νερού. Γεμίστε ένα θερμός με βραστό νερό και χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή των ζεστών σας ροφημάτων, αντί να βράζετε νερό κάθε φορά.

Καθαρισμός πατώματος. Χρησιμοποιείτε κουβά και όχι το λάστιχο για το πλύσιμό του δαπέδου.

Πλύσιμο πιάτων στο χέρι. Αντί να πλένετε με τη βρύση ανοιχτή βουλώστε το νεροχύτη ή χρησιμοποιήστε μια λεκάνη με νερό.

Πλύσιμο λαχανικών και φρούτων. Τα πλένουμε σε μια λεκάνη και όχι αφήνοντας τη βρύση να τρέχει.

Κάντε ένα ντους αντί να γεμίζετε τη μπανιέρα. Για το μπάνιο στη μπανιέρα καταναλώνετε πολύ περισσότερο νερό σε σχέση με ένα γρήγορο ντους.

Γρήγορο ντους. Αν το ντους σας διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά, καταναλώνετε τόσο νερό όσο και αν γεμίζατε την μπανιέρα.

Κλείνετε τη βρύση κατά τη διάρκεια του ντους.

Κλείνετε τη βρύση όσο πλένετε τα δόντια σας.

Κλείνετε τη βρύση όσο πλένετε τα χέρια σας.

Τραβώντας το καζανάκι. Για να μειώσετε την ποσότητα νερού βάλτε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό στο καζανάκι. Αν φτιάχνετε καινούριο μπάνιο εγκαταστήστε καζανάκι με 2 κουμπιά και επιλέξτε κάθε φορά το πιο κατάλληλο.

Ελέγξτε το καζανάκι. Ρίξτε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής στο καζανάκι. Αν στάξει στη λεκάνη, έχετε διαρροή.

Ελέγξτε για διαρροή. Ελέγξτε τον μετρητή νερού στην αρχή και στο τέλος ενός διαστήματος 2 ωρών που δε χρησιμοποιείται καθόλου νερό. Αν οι μετρήσεις διαφέρουν έχετε διαρροή. Επιδιορθώστε την άμεσα.

Πότισμα των φυτών σας. Μπορείτε να συνδέσετε ένα κουβά με την υδρορροή και να μαζεύετε το νερό της βροχής με το οποίο θα ποτίζετε.

Δροσερό νερό. Βάλτε ένα μπουκάλι ή μια κανάτα με νερό στο ψυγείο. Έτσι, δε θα χαλάτε νερό περιμένοντας να κρυώσει για να το πιείτε.

Πλύσιμο αυτοκινήτου. Αποφύγετε να το πλένετε με το λάστιχο. Χρησιμοποιήστε κουβά.

Ενημέρωση. Βρίσκουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε σχετικά με το νερό και την προστασία του. Ενημερώνουμε όσους περισσότερους μπορούμε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Εξοικονόμηση. Ξοδεύουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού στην καθημερινότητα μας.

– Πράξη. Εφαρμόζουμε όσα μάθαμε στην καθημερινότητά μας.

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Influence:

Η Ελεάννα Μάνεση είναι Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, απόφοιτη του τμήματος «Δασολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων»…