Οι Γιορτές της Γης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ένα από τα πολλά και αξιόλογα φεστιβάλ που διοργανώνονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού είναι το “Earth Festival”. Με εναλλακτική ματιά οι Γιορτές της Γης παρουσιάζονται για έναν ακόμη χρόνο στο κοινό. Πρόκειται για πολυπολιτισμική γιορτή, προτείνοντας ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα στο οποίο η συνύπαρξη των πολιτισμών θεωρείται γιορτή. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ περιλαμβάνονται πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων που καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής με βιολογικά προϊόντα.

Οι Γιορτές της Γης λαμβάνουν χώρα όπως κάθε χρόνο, στη Βλάστη Κοζάνης και τη φετινή χρονιά θα διαρκέσουν το τετραήμερο από 14 έως 17 Ιουλίου. Στόχος, είναι η λειτουργία μιας «οικολογικής πόλης» με την αγορά της, το χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και του φαγητού, όπου ο πολίτης βιώνει μια διαφορετική λογική, σε αρμονία με το περιβάλλον, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή. Επίσης θέλουν να ενισχύσουν την ευρύτερη ορεινή ύπαιθρο κάνοντας τη γνωστή στο ευρύ κοινό.

Η διοργάνωση γίνεται με ευθύνη του Δήμου Εορδαίας / Τοπική Κοινότητα Βλάστηςκαι την συνδιοργάνωση της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει τόσο συναυλίες όσο και παράλληλες εκδηλώσεις δίνοντας έμφαση στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Στις συναυλίες συμμετέχουν Έλληνες αλλά και ξένοι καλλιτέχνες. Φέτος το φεστιβάλ έχει τη χαρά να φιλοξενεί ονόματα όπως οι Χειμερινοί Κολυμβητές, οι Χαΐνηδες, ο Βασίλης Βασιλάτος & τo “Percussion Part”, η Μακεδονική Φανφάρα, οι Vodka Rag αλλά και οι Romengo (Ουγγαρία), οι Kottarashky Live Band (Βουλγαρία), οι KAL(Σερβία) και οι Opa Cupa (Ιταλία). Για το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων μπορείτε να δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο http://oikotopia.gr/GR/activities-gr.htm

Για τη διαμονή σας μπορείτε είτε να επισκεφθείτε κάποιον από τους τοπικούς ξενώνες. Εναλλακτικά μπορείτε να διαμείνετε δωρεάν στο οργανωμένο κάμπινγκ το οποίο διαθέτει πόσιμο νερό, τουαλέτες και ντουζ, κυλικείο, ενώ ηλεκτρισμό παρέχει ο ήλιος μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στον ίδιο χώρο διοργανώνονται επίσης καθημερινά διάφορες εκδηλώσεις. Ο χώρος για το κάμπινγκ είναι στον λόφο του Προφήτη Ηλία, δίπλα στο χωριό.

Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ, το διήμερο 18 ευρώ και το διαρκείας (για όλο το τετραήμερο) 30 ευρώ.

Εθελοντές

Το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας καλύπτει το δεκαήμερο 10 – 19 Ιουλίου 2011, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συμμετέχετε λιγότερες μέρες (άλλωστε η περισσότερη δουλειά είναι τις μέρες του φεστιβάλ). Όχι όμως λιγότερες από πέντε (5).

Η εθελοντική εργασία (που είναι κατανεμημένη σε 2 τρίωρα ημερησίως) αφορά:
α) πριν την έναρξη του φεστιβάλ, συμμετοχή στην προετοιμασία του χώρου (στήσιμο περιπτέρων, περίφραξης, εκθέσεων, ηλεκτρολογικών κ.λπ.) και στην δημοσιοποίηση των εκδηλώσεων στα κοντινά αστικά κέντρα
β) τις ημέρες του φεστιβάλ, γραμματειακή υποστήριξη (γραμματεία φεστιβάλ και κάμπινγκ, παροχή πληροφοριών, παράλληλες εκδηλώσεις κλπ), υποστήριξη γραφείου τύπου, βοηθοί παραγωγής (συνοδεία καλλιτεχνών, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων), υποστήριξη συναυλιών (έκδοση – έλεγχος εισιτηρίων, φύλαξη), υποστήριξη εστιατορίου και bar και εκεί που υπάρχουν πάντοτε οι περισσότερες ανάγκες υποστήριξη της κουζίνας.
γ) μετά την λήξη του, αποκατάσταση του χώρου

Η διαμονή των εθελοντών γίνεται στο κάμπινγκ, με εξοπλισμό (σκηνή, υπνόσακο κ.λπ.) που πρέπει να φέρετε μαζί σας. Την διατροφή αναλαμβάνουν οι διοργανωτές (τρώμε όλοι μαζί οι συντελεστές, διοργανωτές, εθελοντές, μουσικοί, καλλιτέχνες κ.α. στο εστιατόριό μας). Επίσης όλοι οι εθελοντές έχουν έκπτωση 30% στο bar (οι καφέδες είναι δωρεάν όλη την μέρα αλλά και οι μπύρες για όσους εργάζονται στη διάρκεια των συναυλιών).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.oikotopia.gr/

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr