E-shops: Φθηνές και ασφαλείς αγορές παπουτσιών… στο λεπτό!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

E-shops: Φθηνές και ασφαλείς αγορές παπουτσιών… στο λεπτό!Με ένα «κλικ» η οθόνη του υπολογιστή γεμίζει με εκατοντάδες e-shops με παπούτσια… γλιτώνοντας τους πολυάσχολους από την ουρά στο ταμείο των καταστημάτων! Πρόκειται για την ένοχη «αμαρτία», κυρίως των ηλικιών από 20 έως 40 ετών, που κάνουν “zoom” στις αγορές, ψάχνοντας για την καλύτερη προσφορά. Τα ηλεκτρονικά «ψώνια» φαίνεται ότι κερδίζουν σιγά σιγά τους Έλληνες καταναλωτές, που σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οδηγούνται σε ένα ποσοστό 61% προς τα eshop. Και όλα αυτά, όταν τα τελευταία -στην πλειονότητά τους- προσφέρουν όλες τις δυνατότητες για αξιόπιστες συναλλαγές… εφάμιλλες με αυτές του εξωτερικού!

Ε-shop vs. «κλασσικό» κατάστημα: Οι τιμές και η εξοικείωση του Έλληνα

«Το μέλλον της αγοράς και του marketing βρίσκεται στο ίντερνετ». Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η πλειοψηφία των λάτρεων της τεχνολογίας και των e-αγορών. Μέσα από το διαδίκτυο, ο χρήστης είναι σε θέση να εξερευνήσει εκατοντάδες σχέδια παπουτσιών, να κοιτάξει αναλυτικά ένα προϊόν και να κάνει το καλύτερο “deal” στην τιμή του. Σύμφωνα με την κα. Γεωργία Κωστούρου, υπεύθυνη επικοινωνίας του onlineshoes.gr, ο Έλληνες δεν είναι ακόμα τελείως εξοικειωμένοι με τις διαδικτυακές αγορές, με αποτέλεσμα να είναι λίγο καχύποπτοι όσον αφορά την ασφάλεια της πληρωμής και την ποιότητα του προϊόντος. Ωστόσο, η όλο και μεγαλύτερη τάση για αξιόπιστα sites φαίνεται να έχει μειώσει τις επιφυλάξεις των καταναλωτών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι συχνά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προτιμούν τις τηλεφωνικές παραγγελίες. Οι υπόλοιποι, όχι μόνο ψωνίζουν ηλεκτρονικά, αλλά κατευθύνονται και προς τις e-αγορές μέσα από το κινητό τους. Είναι γεγονός ότι το mobile marketing ανεβαίνει σαν τάση», εξηγεί η ίδια στο flowmagazine.gr.

E-shops: Φθηνές και ασφαλείς αγορές παπουτσιών… στο λεπτό!Την ίδια στιγμή, οι τιμές των παπουτσιών στα eshops είναι πιο χαμηλές ανάλογα με την εποχή και τα κουπόνια, με την έκπτωση να κυμαίνεται στο 30-70% του αρχικού κόστους. Έτσι, ο καταναλωτής, όχι μόνο ανακαλύπτει μεγαλύτερη ποικιλία παπουτσιών από την τοπική αγορά, αλλά παράλληλα γλιτώνει και χρήματα! «Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα δεν έχει τα ίδια έξοδα με ένα συμβατικό μαγαζί. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να πληρώσει υψηλό ενοίκιο σε κεντρικό δρόμο. Πριν τις εκπτώσεις και τις γιορτές, δηλαδή εν μέσω «ανεβασμένης αγοράς», βγάζουμε εκπτωτικά κουπόνια και καμπάνιες γεμάτες προσφορές», αναφέρει η κ. Ανδρουτσοπούλου, υπεύθυνη marketing του foreseto.gr.

Πρόκειται για μια έξυπνη εναλλακτική που «λύνει» τα χέρια όσων μένουν σε νησιά ή την επαρχία και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της περιορισμένης αγοράς ή αυτών που δυσανασχετούν με το πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας. «Πρόκειται για αγορά από το σπίτι! Πόσα καταστήματα παπουτσιών είναι ανοιχτά στην Ίο το χειμώνα; Το eshop χαρίζει στους κατοίκους έναν τεράστιο όγκο παπουτσιών, με τις παραλαβές να ολοκληρώνονται μέσα σε δυο εργάσιμες ημέρες», μας λέει η κ. Κωστούρου. Πάντως, όπως εξηγεί η ίδια, τα τελευταία χρόνια, που οι πιστωτικές των Ελλήνων είναι «φουσκωμένες», η πλειοψηφία προτιμά την αντικαταβολή, ενώ οι πιο «ψαγμένοι» το PayPal.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης των e-αγορών και η προστασία του καταναλωτή

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η διαδικτυακές αγορές βρίσκονται σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 25%, με το 35% των χρηστών του ίντερνετ στην Ελλάδα (περίπου 2,2 εκατ) να κάνουν τουλάχιστον μια αγορά προϊόντος online. Τα ποσοστά αυτά, βέβαια, εκτοξεύονται στο εξωτερικό, όπου πάνω από το 70% των χρηστών στην Ευρώπη ψωνίζουν από τον υπολογιστή τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες καταναλωτές οδηγήθηκαν προς τις online αγορές εδώ και μόλις 5,5 έτη.

E-shops: Φθηνές και ασφαλείς αγορές παπουτσιών… στο λεπτό!Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στις διαδικτυακές αγορές, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από τις 13 Ιουνίου ’14. Πιο συγκεκριμένα, ψηφίστηκε το ότι ο καταναλωτής έχει προθεσμία 14 ημερών για να υπαναχωρήσει, εάν έχει κάνει αγορές εξ αποστάσεως, με τους προμηθευτές να είναι αναγκασμένοι να του επιστρέψουν τα χρήματα. Επίσης, οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν το προϊόν μέσα σε 30 ημέρες και να ενημερώσουν τον πελάτη για το συνολικό κόστος πριν την αγορά, τον τρόπο πληρωμής κ.α. Έτσι, εκτιμάται ότι η «δυσπιστία» των καταναλωτών θα μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό…

«Η νέα νομοθεσία υποχρεώνει τα eshops να δεχθούν τις επιστροφές, ακόμα και εάν κάποιος επιθυμεί άλλο σχέδιο παπουτσιού. Η εταιρεία επιστρέφει, όχι μόνο τα χρήματα, αλλά και τα έξοδα αποστολής που είχε πληρώσει ο καταναλωτής. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αγοραστής μπορεί να κάνει καταγγελία στο Κέντρο προστασίας του καταναλωτή», δηλώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του onlineshoes.gr στο flowmagazine.gr.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η PayPal που προσφέρει 100% αποζημίωση σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το προϊόν που παρέλαβαν, είτε επειδή η περιγραφή του ήταν διαφορετική, είτε επειδή δεν παρέλαβαν καν το δέμα τους. «Κυρίως οι καταναλωτές, ηλικίας 20 και πάνω, αναζητούν έναν εύκολο τρόπο για να αγοράζουν από το σπίτι τους ή μέσω των smartphone. Το PayPal αποτελεί μια δημοφιλή πρόταση στην Ελλάδα», αναφέρει ο Mark Batty, International Sales Manager του ASOS. Πάντως, όσον αφορά στα e-shops, το 81% παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα, το 72% με χρεωστική κάρτα και το 63% μέσω PayPal.

Πιο φθηνές οι online αγορές στο εξωτερικό…

E-shops: Φθηνές και ασφαλείς αγορές παπουτσιών… στο λεπτό!Σύμφωνα με την έρευνα της PayPal, οι τιμές των e-shops στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Αγγλία κινήθηκαν πέρσι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι οι Έλληνες που ψώνισαν από την Αμερική, αγόρασαν πιο φθηνά προϊόντα κατά 50%, αλλά τις περισσότερες φορές πλήρωσαν επιπλέον φόρους τελωνείου ή υψηλό ΦΠΑ. Αντίθετα, στις εγχώριες αγορές δεν υπάρχουν τέτοιοι φόροι, εάν η αγορά είναι μικρότερη των 150 ευρώ, αλλά αναγκαία είναι η πληρωμή του ΦΠΑ της τάξης του 23%.

«Μπορεί οι τιμές στο εξωτερικό να είναι πιο ελκυστικές, αλλά τα έξοδα αποστολής στην Ελλάδα είναι, είτε δωρεάν, είτε πιο οικονομικά. Εδώ το προϊόν είναι ετοιμοπαράδοτο μέσα σε 1-2 εργάσιμες ημέρες και δεν φτάνει σε 20 ημέρες στο χώρο σας. Παράλληλα, σε μια πιθανή δυσκολία, ο καταναλωτής συνεννοείται στη γλώσσα του με τους υπεύθυνους της εταιρείας και δεν στέλνει email παραπόνων στα Αγγλικά», μας εξηγεί η κ. Ανδρουτσοπούλου από το foreseto.gr.

Πάντως, μια από τις απόψεις που κυριαρχεί όσον αφορά στο «σκότωμα» των τιμών στο εξωτερικό και κυρίως στην Κίνα, είναι το γεγονός ότι από πίσω βρίσκονται μεγάλες εταιρείες που θέλουν να εισχωρήσουν στην αγορά της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, δεν τους ενδιαφέρει το αν θα «μπουν μέσα» οικονομικά, σε αντίθεση με ένα μικρό e-shop της Ελλάδας.

6 συμβουλές για ασφαλείς online αγορές

– Μάθετε τη φήμη και την αξιοπιστία του eshop: Είστε σε θέση να πληροφορηθείτε για τη φήμη του e-shop μέσα από το επίσημο site του, τα σχόλια των πελατών και την έρευνα στο ίντερνετ. Παράλληλα, βεβαιωθείτε ότι το e-shop διαθέτει: σήματα Paypal, MasterCard SecureCode κ.α., όρους χρήσης και προφίλ εταιρείας, σταθερό τηλέφωνο επικοινωνίας, ώρες λειτουργίας και φυσική διεύθυνση.

– Ψάξτε για διευθύνσεις που ξεκινούν με https://: Πιο συγκεκριμένα το “s” μαρτυρά ότι πρόκειται για έναν ασφαλή ιστότοπο, ο οποίος ακολουθείται από ένα λουκέτο στην κάτω δεξιά γωνία του browser. Κάτι τέτοιο διαβεβαιώνει τον αγοραστή ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν τα προσωπικά του στοιχεία, όπως είναι το όνομα, ο αριθμός της πιστωτικής, η διεύθυνση αποστολής των λογαριασμών κ.α. Προσοχή! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου της εταιρείας και μην στέλνετε ποτέ προσωπικά δεδομένα μέσω email.

E-shops: Φθηνές και ασφαλείς αγορές παπουτσιών… στο λεπτό!– Ενημερωθείτε για την παραλαβή, τα έξοδα αποστολής και τις επιστροφές: Πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός προϊόντος πρέπει να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την ημερομηνία παραλαβής, τη διαθεσιμότητά του, τα έξοδα αποστολής και την πολιτική επιστροφών. Άλλα e-shop ολοκληρώνουν τις αποστολές σε 2 εργάσιμες ημέρες, ενώ άλλα έχουν κόστος αποστολής που φτάνει τα 4-5 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ελέγξτε την πολιτική επιστροφών χρημάτων και προϊόντος, ώστε να έχετε εναλλακτικές σε περίπτωση που δεν μείνετε ικανοποιημένοι από αυτό. Παράλληλα, ζητήστε (εάν προσφέρεται) τον αριθμό εντοπισμού του δέματος (tracking number) για να παρακολουθείτε την πορεία του… μέχρι να φτάσει σπίτι σας!

– Συγκρίνετε τις τιμές με άλλα eshops πριν την αγορά: Ένα από τα «ατού» των ηλεκτρονικών αγορών είναι ότι ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει τις τιμές της e-αγοράς… μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Πριν πατήσετε, λοιπόν, το κουμπί «πληρωμή», κάντε μια έρευνα στο ίντερνετ και το eBay.com, το Pricegrabbler.com ή το Idealo.co.uk, ώστε να διαπιστώσετε ότι έχετε βρει την ιδανική προσφορά με τη χαμηλότερη τιμή και τα λιγότερα έξοδα αποστολής. Βέβαια, είναι γνωστό ότι στα παπούτσια μεγάλων εταιρειών, όπως είναι η Adidas, η Nike κ.α. οι τιμές είναι μαρκέ.

– Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς εισόδου (passwords): Ο κωδικός ασφαλείας πρέπει να παραμένει ασφαλής και να διαθέτει ένα δυνατό συνδυασμό λέξεων ή αριθμών, ώστε να μην πέσετε θύμα των επιτήδειων. Φτιάξτε έναν ισχυρό κωδικό με περίπλοκες λέξεις και μην πληκτρολογήσετε την ημερομηνία γέννησής σας.

– Μην πετάξετε τις αποδείξεις ή τον λογαριασμό πληρωμής της πιστωτικής: Πρόκειται για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πληρώσατε για ένα προϊόν. Μετά την αγορά, το e-shop θα σας στείλει ένα email, με σκοπό να επιβεβαιώσει την παραγγελία σας. Εκεί αναγράφεται το κόστος της αγοράς και το προϊόν. Ιδανικό θα ήταν να το εκτυπώσετε, καθώς στην πράξη αποτελεί την απόδειξη της αγοράς.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.