Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς στο Ταλίν της Εσθονίας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Το Ταλίν της Εσθονίας πρωτοτυπεί μέσα από δημοψήφισμα των κατοίκων της που υποστηρίζει κατά 75,5% την ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς της περιοχής. Με σκοπό να μετατραπεί το Ταλίν στην πρώτη «πράσινη» πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Έντγκαρ Σαβίσαρ, δήμαρχος του Ταλίν, ισχυρίστηκε ότι από το 2013 και μετά, η πόλη θα προχωρήσει στη δωρεάν είσοδο όλων των εγγεγραμμένων πολιτών σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ!

Μετά από μια εβδομάδα δημοψηφίσματος, οι αντιδράσεις δεν άργησαν να φανούν, καθώς ορισμένοι κατηγόρησαν την πρόθεση της κίνησης και αναφέρθηκαν για πολιτική σκοπιμότητα. Με το δικαίωμα συμμετοχής μόνο του 20% του πληθυσμού της πρωτεύουσας, πολλοί δηλώνουν ότι μια τέτοια ενέργεια οφείλεται στη φιλοδοξία του δημάρχου να επανεκλεγεί. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ¾ του πληθυσμού στο Ταλίν αποκλείστηκαν από τη ψηφοφορία, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να αναφερθούν για δολιότητα και αμφίβολο οικονομικό και περιβαλλοντικό κέρδος.

Σήμερα, οι δημόσιες εισπράξεις από τα εισιτήρια συντηρούν το 33% του κόστους των δημόσιων μεταφορών στο Ταλίν. Πάντως ο δήμος υποδέχτηκε την υποστήριξη των 68,000 οπαδών, που έδωσαν ψήφο μέσα στις κάλπες των εμπορικών κέντρων και των πανεπιστημίων της περιοχής. Το κόμμα της Μεταρρύθμισης, το οποίο ανήκει στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός της κατασπατάλησης 260,000 ευρώ για την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Ωστόσο το κέρδος από την μελλοντικά ελάχιστη χρησιμοποίηση των αυτοκινήτων στους δρόμους του Ταλίν αναμένεται πολυσήμαντο και πολυεπιπέδο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.