Δωρεάν συσσίτια δίνουν ζωή σε κάθε νομό της Ελλάδας

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ελπιδοφόρα και γεμάτη μηνύματα αλληλεγγύης χαρακτηρίζεται φέτος το χειμώνα η εκστρατεία των δωρεάν συσσιτίων, που διοργανώνονται από τη “συμπαράσταση των πολιτών”, τις εθελοντικές δωρεές, τους δήμους και τις εκκλησίες. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, χωρίς εργασία και με οικονομικά προβλήματα μπορούν πια να ονειρεύονται για ένα καλύτερο μέλλον, «σφίγγοντας» τη χείρα βοηθείας που τους προσφέρουν τα συσσίτια.

Απαραίτητα και δωρεάν, τα συσσίτια μοιράζονται σε όλους τους νομούς της Ελλάδας, καθώς το φαγητό δεν θεωρείται εξασφαλισμένη προϋπόθεση για όλους, ακόμα και αν είναι η βασικότερη ανάγκη του ανθρώπου. Σύμφωνα με το Ίδρυμα της “Τράπεζας Τροφίμων”, οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 35%, ενώ οι άποροι έχουν φτάσει το 20% του πληθυσμού, χρίζοντας τα συσσίτια μια σημαντικότατη υπόθεση. Στο ίδιο κλίμα κρίνονται και τα δωρεάν συσσίτια των δήμων και της ενορίας, με την Αρχιεπισκοπή να βοηθάει και να μοιράζει 10.000 μερίδες καθημερινά.

Απώτερος στόχος των εκστρατειών, εκτός από την άμεση σίτιση των απόρων, είναι να κινητοποιηθούν όλοι οι πολίτες, ώστε να μοιράζεται το περισσευούμενο φαγητό από τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τους φούρνους. Με ανθρώπινα, κοινωνικά και ευαισθητοποιημένα κίνητρα, οι αρμόδιες οργανώσεις και οι εθελοντικές δράσεις συσπειρώνονται και οδηγούνται σε δράσεις βοήθειας που σώζουν εκατοντάδες ζωές ανήλικων παιδιών και απόρων ενηλίκων.

Δικαιολογητικά για τη δωρεάν σίτιση:

-Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
-Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΗ)
– Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
-Πρόσφατο εκκαθαριστικό Εφορίας ή υπεύθυνη δήλωση περί μη υποχρεωτικής υποβολής φορολογικής δήλωσης, θεωρημένης από τη Δ.Ο.Υ
– Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής ή άλλου δημόσιου φορέα, εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας.
– Κάρτα ανεργίας, εφόσον πρόκειται για άνεργο (φωτοτυπία και το πρωτότυπο)
– Γνωμάτευση Πρωτοβάθμιας Επιτροπής περί ποσοστού αναπηρίας, εφόσον πρόκειται για ΑΜΕΑ.
-Βεβαίωση από την Κοινωνική Πρόνοια.
-Βεβαίωση από τον ιερέα της ενορίας που ανήκει.
– Έντυπο Ε9 θεωρημένο

Συγκεκριμένες πληροφορίες για τη δωρεάν σίτιση σε κάθε νομό της Ελλάδας μπορείτε να βρείτε στο site http://www.helping.gr/8DE911D1.el.aspx .

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.