Δωρεάν κάδοι οικιακής κομποστοποίησης στην Καλαμαριά

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Δωρεάν κάδοι οικιακής κομποστοποίησης στην ΚαλαμαριάΜε στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης αλλά και τη μείωση σκουπιδιών στο δήμο, κινήθηκαν οι υπεύθυνοι παρέχοντας δωρεάν κάδους κομποστοποίησης. Το πρόγραμμα για οικιακή κομποστοποίηση εφαρμόζεται από το 2010 και πρόκειται για μια είδους επέκτασης των προγραμμάτων ανακύκλωσης του δήμου. Για τους κάδους και τη λειτουργικότητά τους μιλάνε στο flowmagazine.gr η περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος κομποστοποίησης κα. Ελευθερία Ζευγαρά και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του δήμου Καλαμαριάς, κ. Ιωάννης Μακαντάσης.

Από την αρχή του προγράμματος, τα έτη 2010 και 2011, είχαν μοιραστεί 105 κάδοι σε νοικοκυριά της Καλαμαριάς. Ο δήμος προμηθεύθηκε στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου -«Αστική Αναζωογόνηση Πόλεων 2012-2015», ακόμα 300 καινούργιους κάδους χωρητικότητας των 330 λίτρων καθώς και 30 των 660 λίτρων. Όπως μας ενημερώνει η κα. Ζευγαρά «έχουν διατεθεί 50 από τους 300 μέχρι στιγμής».

Στόχος για την οικιακή κομποστοποίηση είναι η μείωση των σκουπιδιών σε χωματερές. Η κα. Ζευγαρά τονίζει: «Αν όλοι κάνουν κομποστοποίηση, θα μειωθούν τα σκουπίδια στα ΧΥΤΑ κατά 40% ενώ θα ωφεληθούν και οι χρήστες από το παραγόμενο κομποστ». Τη σημασία του σχεδίου αυτού, δεν παραλείπει να επισημάνει και ο κ. Μακαντάσης: «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και στόχος μας είναι να μειωθούν τα σκουπίδια. Τουλάχιστον το 60% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν». Το κομπόστ που προαναφέραμε μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι κάτοχοι, όπως επιθυμούν οι ίδιοι. Κατά κύριο λόγο καταλήγει ως λίπασμα για τις γλάστρες τους.

Όσοι πολίτες της Καλαμαριάς ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν κάδο κομποστοποίησης και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης του Δήμου μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Ανακύκλωσης και να δηλώνουν τα στοιχεία τους (τηλ. 2313314838 και 2313-314842). Η διαδικασία είναι απλή. «Μας παίρνουν τηλέφωνο για ενδιαφέρον, δηλώνουν συμμετοχή και αφού τους καλέσουμε και τους κάνουμε ένα σεμινάριο σχετικό με τους εν λόγω κάδους, τους προμηθεύονται» αναφέρει η Ελευθερία Ζευγαρά.

Δωρεάν κάδοι οικιακής κομποστοποίησης στην ΚαλαμαριάΟι εθελοντές του προγράμματος θα πρέπει να υπογράψουν δήλωση αποδοχής κάδου κομποστοποίησης προτού τον παραλάβουν. Αφού τον παραλάβουν, τους δίνεται έντυπος οδηγός καθώς και αυτοκόλλητα που πρέπει να κολληθούν στον κάδο, όπως επίσης και ένα έντυπο ανακύκλωσης.

Όσοι έχουν ήδη λάβει τον κάδο είναι αρκετά ευχαριστημένοι. «Κατά κύριο λόγο ενδιαφέρονται αυτοί που έκαναν ήδη κομποστοποίηση και ανακύκλωση» λέει η κα. Ζευγαρά. Ο δήμος Καλαμαριάς ωστόσο είναι ένας αρκετά αστικός δήμος και ο κόσμος είναι προκατειλημμένος σχετικά με αυτούς τους κάδους και τις μυρωδιές που μπορεί να εκπέμπουν. Ωστόσο όταν γίνεται σωστή χρήση και τοποθετούνται μέσα τα κατάλληλα απορρίμματα δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος.

«Φέτος είναι η καλύτερη χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες για τους κάδους και έχουν παρατηρηθεί αυξημένες εγγραφές» σημειώνει ο κ. Μακαντάσης. Στόχος του δήμου είναι οι καλύτερες υπηρεσίες καθαριότητας για όλους. Το σύνθημά των ιθυνόντων, όπως λέει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, είναι «Ανακύκλωση». Μάλιστα, όραμά τους για το μέλλον είναι: «Να συμμετέχουμε σε όλα τα νέα προγράμματα ανακύκλωσης και να χρησιμοποιούμε πρώτοι όλα τα οικολογικά συστήματα και μεθόδους».

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr