Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και τα οφέλη τους στην αναβάθμιση δεξιοτήτων – ΜΕΡΟΣ Β

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η εναλλακτική λύση της παροχής δωρεάν μάθησης από την άνεση του καναπέ του σπιτιού σας είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα των διαδικτυακών μαθημάτων, πόσο μάλλον αν διατίθενται δωρεάν.

Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, προκειμένου να αποφεύγονται τα εμπόδια στην επικοινωνία, η καθυστέρηση χρόνου κλπ.

Στόχοι και ισχυρή θέληση

Όταν υπάρχουν στόχοι, θέληση και διάθεση από εμάς τους ίδιους για ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκμάθηση νέων γνώσεων, η απόσταση, ο χρόνος είναι απλώς λεπτομέρειες.

Αρκετοί εκπαιδευτικοί φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους παρέχουν μαθήματα σε διαφορετικούς τομείς χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ή με ένα συμβολικό ποσό.

Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και τα οφέλη τους στην αναβάθμιση δεξιοτήτων - ΜΕΡΟΣ Β                 

Εξοικείωση με τους υπολογιστές σημαίνει περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες 

Μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, από τη διαδικτυακή παρακολούθηση μαθημάτων θα διαπιστώσετε ότι σιγά σιγά θα αποκτήσετε μεγαλύτερη εξοικείωση με τους υπολογιστές. Αυτό θα σας δώσει χαρά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Μέσα από συμμετοχή σε εργασίες ή project είναι πιο εύκολο να συγκρατήσετε στο μυαλό σας βασικές πληροφορίες και να κατανοήσετεσε βάθος και στην πράξη το μάθημα.

Η καλή χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ειδικότερα σε εργασίες γραφείου ή γραμματειακής υποστήριξης, είναι πλέον απαραίτητη είτε λόγω του ανταγωνισμού είτε γιατί  είναι ένα σημαντικό εφόδιο, ώστε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις των υποψηφίων εργοδοτών και να κάνετε ευπρεπώς τη δουλειά που καλείστε να αναλάβετε.


Διαβάστε επίσης : Sites για διά βίου εκπαίδευση


Εξέλιξη και βελτίωση γνώσεων vs στασιμότητα                                    

Μήπως η αδράνεια και η στασιμότητα σας οδηγούν σε λάθος αποφάσεις; Η επιλογή ενός διαδικτυακού μαθήματος είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα που μπορεί να προστεθεί στο βιογραφικό σας. 

Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και τα οφέλη τους στην αναβάθμιση δεξιοτήτων - ΜΕΡΟΣ Β

Αφενός βελτιώνετε και εξελίσσετε τις υπάρχουσες γνώσειςκαι αφετέρου έχετε πλέον μεγαλύτερη σιγουριά, προκειμένου να ανταποκριθείτε ανά πάσα στιγμή σε έναν εργασιακό ρόλο.

Ένας εργοδότης, όταν κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που διαθέτουν στο βιογραφικό τους περίπου τα ίδια προσόντα, είναι πολύ πιθανό, ανάλογα βέβαια και με το τι απαιτεί η κάθε εργασία, να προσλάβει κάποιον που δείχνει διάθεση για επιμόρφωση.

Όταν ένας άνθρωπος δείχνει το ενδιαφέρον του να μάθει περισσότερα για τη νέα δουλειά, στην οποία ενδεχομένως πρόκειται να εργαστεί, δείχνει έμπρακτα τη διάθεσή του για εργασία και για παροχή των υπηρεσιών του. 

Εκτός από τον ενθουσιασμό και τη μεγάλη όρεξη για εργασία, η οργανωτικότητα, η συνέπεια, ο στόχος και το πνεύμα συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων κάποια στοιχεία που ξεχωρίζουν τον ιδανικό υποψήφιο σε μια συνέντευξη εργασίας.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις και σε κάθε επάγγελμα.


Διαβάστε επίσης : Τα προγράμματα e-learning των Ελληνικών Πανεπιστημίων


Ενεργή συμμετοχή και αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες 

Κατά την παρακολούθηση ενός διαδικτυακού μαθήματος, λόγω της αδυναμίας έκφρασης αποριών και ερωτήσεων εκ μέρους των μαθητών, ενισχύεται περισσότερο η ενεργή συμμετοχή μέσω κουίζ, ομαδικών δραστηριοτήτων, εποπτικών εργαλείων, προβολή εικόνων, βίντεο εργασιών ή άλλων μέσων που λειτουργούν βοηθητικά στο μάθημα.

Έτσι, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για μάθηση συνεχίζει να παραμένει αμείωτο. Οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες βρίσκονται σε εγρήγορση και δεν βαριούνται τόσο εύκολα. 

Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και τα οφέλη τους στην αναβάθμιση δεξιοτήτων - ΜΕΡΟΣ Β

Ελευθερία πρόσβασης στη μάθηση 

Η μάθηση μέσω διαδικτύου προσφέρεται σε όλους. Σε ελεύθερο χρόνο υπάρχουν μαγνητοσκοπημένα τα βίντεο των μαθημάτων.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αποκομίσει γνώσεις με τον δικό του ρυθμό και να παρακολουθήσει τα μαθήματα σε φυσικό και τεχνητό περιβάλλον τάξης προσαρμοσμέναστις ανάγκες του και ανεξαρτήτως της χώρας όπου διαμένει. 

Εξετάστε και τα μειονεκτήματα και κάντε την ιδανική για εσάς επιλογή 

Υπάρχουν φυσικά και μειονεκτήματα από την παρακολούθηση διαδικτυακών μαθημάτων. Μερικά από τα κυριότερα είναι: η απρόσωπη διαδικασία, η αδυναμία διατύπωσης ερωτήσεων τη στιγμή που θα προκύψουν, προβλήματα όρασης σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης του υπολογιστή, απαιτεί προσήλωση και μεγάλη προσοχή προκειμένου η προσοχή του μαθητή να μην διασπάται.

Μερικοί γνωστοί πάροχοι δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων είναι:

  • Google
  • Coursera
  • Great Learning

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, δεδομένου ότι υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές δωρεάν μαθημάτων στο διαδίκτυο. Η απόφαση εξαρτάται από εσάς, τις προτιμήσεις σας, τον χρόνο και τη διάθεσή σας για μάθηση. 

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.