Δυσθυμία, η σιωπηρή κατάθλιψη

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Η δυσθυμία ακούγεται λιγότερο συχνά σε σχέση με τον γενικότερο ορισμό της, την μείζονα κατάθλιψη. Η δυσθυμία είναι, ωστόσο, μία μορφή κατάθλιψης με ηπιότερο και πιο χρόνιο χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, και τα συμπτώματά της μπορούν να μας παραπλανήσουν στο να χαρακτηρίσουμε έναν συνάνθρωπό μας «μελαγχολικό», αμελώντας ωστόσο την παρουσία μίας διαταραχής η οποία κατά γενική παραδοχή εμφανίζεται νωρίς στον άνθρωπο, διαρκεί χρόνια και είναι προάγγελος της μείζονος κατάθλιψης.

Τα αίτιά της δεν είναι ακριβή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι παράγοντες γενετικοί, βιοχημικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί συντελούν στην εμφάνιση της δυσθυμίας. Για παράδειγμα, άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης, η συνδρομή γενετικών και επίκτητων τρόπων συμπεριφοράς και αντιμετώπισης της ζωής μπορεί να οξύνουν ή να αμβλύνουν μία προδιάθεση. Λέγοντας επίσης, παράγοντες βιοχημικούς, αναφερόμαστε στα χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Μεγάλης σημασίας είναι επίσης οι κοινωνικοί παράγοντες όπως είναι η απομόνωση ενός ανθρώπου, η κατάσταση της υγείας του, δυσκολίες οικονομικές  ή οικογενειακές δυσλειτουργίες, είναι σαφώς παράγοντες που ευνοούν μία προϋπάρχουσα ροπή προς τη δυσθυμία.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της δυσθυμίας συνοψίζονται στα εξής:

  • Αίσθηση κόπωσης, αδικαιολόγητης εξουθένωσης, απομύζηση ενέργειας.
  • Θλίψη, αδυναμία άντλησης ικανοποίησης από την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές της.
  • Αδυναμία μνήμης ή συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων.
  • Διαταραχές του ύπνου, υπνηλία ή αϋπνία.
  • Διαταραχές της όρεξης ή της διατροφής, έλλειψη όρεξης , βουλημική τάση.
  • Ευερεθιστότητα, εκνευρισμός.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση, πληγωμένη αυτοεικόνα.
  • Έντονη αυτοκριτική.
  • Απελπισία και απαισιοδοξία.

Για να χαρακτηριστεί η κατάσταση του ανθρώπου ως δυσθυμία, τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν επί δύο χρόνια και να επιμένουν για περισσότερο από δύο μήνες. Κατά γενική ομολογία τα συμπτώματα της δυσθυμίας υπερβαίνουν σε διάρκεια τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης, ενώ συχνά υπάρχει συννοσηρότητα με άλλες διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη,  οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάχρηση ουσιών και οι διαταραχές προσωπικότητας. Τα άτομα που πλήττονται από τη δυσθυμία είναι περισσότερο ευαίσθητα στην μείζονα κατάθλιψη, με αποτέλεσμα όταν παρουσιάζουν και κατάθλιψη να πάσχουν από «διπλή κατάθλιψη».

Υπολογίζεται, σύμφωνα με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πως το 2%-3% του παγκόσμιου πληθυσμού βάλλεται από τη δυσθυμία, με τα 2/3 των πασχόντων να είναι γυναίκες.

Όταν για σημαντικό χρονικό διάστημα,  η καθημερινότητα φαντάζει μία αγγαρεία, η ευχαρίστηση έχει εξαφανιστεί από τη ζωή μας, ενώ η φυσική εξουθένωση είναι ο κανόνας παρά η εξαίρεση, όταν αρχίζουμε να ταλαιπωρούμαστε από ασταθή προγράμματα στον ύπνο ή το φαγητό, τότε η ψυχή μας έχει στείλει ένα μήνυμα.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι η διάθεση του ανθρώπου σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο σκέψης του. Κάθε ένα στοιχείο του παρελθόντος, της ανατροφής και του περιβάλλοντος του κάθε ανθρώπου ίσως να έχει συντελέσει προς τη δημιουργία μίας αρνητικής ή αδιέξοδης νοοτροπίας, μία κατάσταση από την οποία απεγκλωβίζεται ο άνθρωπος που υποφέρει με τη συνδρομή ενός ειδικού.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.