Δυσκολίες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σε όλα τα επίπεδα -ψυχικά και σωματικά

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Η περίοδος της κυήσεως, αποτελεί ένα ιδιαίτερο χρονικό διάστημα για τη ζωή μιας γυναίκας. Πράγματι, πολλά αλλάζουν όταν κανείς γίνεται γονέας, αλλά και όταν προετοιμάζεται για να γίνει. Για τις εγκύους είναι αρκετά δύσκολο, διότι οι αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη σε όλες τις πτυχές της ζωής και της δραστηριοποίησής της, είναι μεγάλες.

Εκτός από τις θετικές, κάθε γυναίκα βιώνει και αρκετές αρνητικές καταστάσεις όταν είναι έγκυος. Ξεκινώντας από το ψυχολογικό κομμάτι που επιφέρει κάθε μεγάλη αλλαγή, και καταλήγοντας στις σωματικές αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως σίγουρα η περίοδος αυτή είναι ξεχωριστή για κάθε γυναίκα, αλλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα είναι διαφορετικά για την καθεμία.

Μήπως δεν ταιριάζει η εγκυμοσύνη σε όλες τις γυναίκες;

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα αρνητικά, τα οποία οι γυναίκες που διανύουν αυτή τη φάση ζωής, συζητούν μεταξύ τους, προς καταπολέμηση φαινομένων όπως η φλεβίτιδα, η απουσία ερωτικής επιθυμίας, ή και η κατάθλιψη.

Παρακάτω, καταγράφουμε ορισμένες ζημιές που προκαλεί η εγκυμοσύνη στο σώμα μιας γυναίκας, σε όλα τα επίπεδα. Αυτές λοιπόν είναι:

  1. Ευρυαγγείες: Σύμφωνα με τον ειδικό κ. Παπουτσή Κωσταντίνο, πρόκειται για μικρές φλέβες διαμέτρου 0,5-1 mm που διατείνονται κοντά στο δέρμα και έχουν χρώμα μοβ, ερυθρό ή κυανό. Συνήθως προκύπτουν σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες. Αιτίες εμφάνισης ευρυαγγειών, είναι: η κληρονομικότητα, η ηλικία, το φύλο, η άσκηση πίεσης στο εσωτερικό της κοιλιάς, δερματικά προβλήματα, φλεβικές επεμβάσεις, ορμόνες, θεραπείες με αντισυλληπτικά, η παρατεταμένη ορθοστασία ή η έκθεση για υπερβολική ώρα στη ζέστη και τον ήλιο.

Δυσκολίες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σε όλα τα επίπεδα -ψυχικά και σωματικά

  1. Κιρσοί/ Φλεβίτιδα: Οι κιρσοί είναι φλέβες που διατείνονται κάτω από το δέρμα. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει οίδημα, φαγούρα, κράμπες και πόνο, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, αλλά και αίσθημα καύσης. Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να προκύψουν: θρομβοφλεβίτιδα, έκζεμα στις φλέβες, σκλήρυνση των οστών (αστράγαλος, κνήμη), εξέλκωση, αποχρωματισμός δέρματος. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του δέρματος και στην πρόληψη από την εξέλιξη στα χειρότερα και περιλαμβάνει σωματική άσκηση και προσπάθεια για διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τον κ.Ν.Τσεκούρα, αγγειοχειρουργό και διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η φλεβίτιδα δεν αποτελεί «αθώα» νόσο, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές παθήσεις όπως πήξιμο του αίματος, γι’ αυτό χρήζει αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τον κύριο Χ.Γκέκα, όταν τα τοιχώματα των φλεβών οδηγούνται σε διαστολή, λόγω προβλημάτων στις βαλβίδες και χαλάρωσης, τότε προκαλείται η φλεβίτιδα, κάτω από το δέρμα. Κατά την φλεβίτιδα, οξυγονωμένο αίμα συσσωρεύεται στα κάτω άκρα, αντί να μεταφέρεται φυσιολογικά σε όλο το σώμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου το πρόβλημα αυτό, μπορεί να προκύψει χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Στις εγκύους συνίσταται αντιμετώπιση από τον έκτο μήνα κύησης και έπειτα, καθώς οι κιρσοί συχνά φεύγουν από μόνοι τους, καθώς και συνεχής ιατρική παρακολούθηση.

  1. Αιμορροϊδες: Ο κύριος Αναστάσιος Γ.Ξιάρχος (Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής), τονίζει ότι: Είναι ένα σύστημα αιμοφόρων αγγείων που συμβάλλει στη μεταφορά αίματος στον πρωκτό. Συγκρατούνται από ιστούς, προκειμένου να επιτελούν αρμονικά τη λειτουργία τους. Οι επιπλοκές ξεκινούν όταν τα αγγεία αυτά μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα οι ιστοί να μην τα συγκρατούν σωστά. Αιτίες προβλημάτων μπορεί να είναι: Άγχος, δυσκοιλιότητα, διατροφή, εγκυμοσύνη, έντονος βήχας, βάρος, κληρονομικότητα. Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται: πόνος, αιμορραγία, πρήξιμο τοπικά, βλέννη, διόγκωση, αίσθημα μη ολοκληρωμένης αφόδευσης. Στη θεραπεία συνιστάται η κατανάλωση φυτικών ινών, που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr