Δύο τρόποι για να ενισχύσετε την εσωτερική σας αυτοπεποίθηση

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Ένα από τα βασικότερα διδάγματα που μου έχει προσφέρει η μέχρι τώρα εμπειρία μου στο life coaching,  είναι ότι η εσωτερική αυτοπεποίθηση αποτελεί το βασικό κλειδί της επιτυχίας. Πρόκειται για κάτι που ισχύει τόσο για εμένα την ίδια όσο και για τους πελάτες μου. Άλλωστε, ποιος θα πιστέψει στις ικανότητές μας, αν όχι εμείς οι ίδιοι; Ομοίως, όταν  δεν πιστεύουμε σε εμάς, πώς θα ωθήσουμε τον εαυτό μας προς την επίτευξη των στόχων μας; Και αν δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε κίνητρα στον εαυτό μας, να μας επιβραβεύσουμε και να μας εμψυχώσουμε, ποιον άλλον περιμένουμε να το κάνει;

Υπάρχουν στρατηγικές, τρόποι σκέψης, πρότυπα συμπεριφοράς και πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τη ζωή σας και να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας, αλλά είναι όλες περιττές αν πρωτίστως δεν υπάρχει η βάση. Αυτή η βάση είναι το θεμέλιο για να προσδιορίσετε αυτό που είστε βαθιά μέσα σας. Το ζήτημα είναι ότι η  αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εντοπίσετε τη βάση σας  και να αναδείξετε αυτό που πραγματικά είστε και αξίζετε. Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω τους δύο βασικούς -κατά τη δική μου άποψη- τρόπους για να αποκτήσετε την απαραίτητη εσωτερική αυτοπεποίθηση, ώστε να αναδείξετε την εσωτερική σας αξία και να εξωτερικεύσετε τη δυναμική που κρύβετε μέσα σας.

  1. Γνωρίστε τις αξίες σας

Δύο τρόποι για να ενισχύσετε την εσωτερική σας αυτοπεποίθηση

Οι προσωπικές σας αξίες είναι ζωτικής σημασίας συστατικό στοιχείο για να αποκτήσετε εσωτερική αυτοπεποίθηση. Οι αξίες σας εντοπίζονται στον πυρήνα του ποιος/α είστε και αποτελούν τα δομικά σας στοιχεία. Με άλλα λόγια, αυτές αποτελούν τα βασικά σας θεμέλια. Οι αξίες σας αντικατοπτρίζουν όσα εσείς πρεσβεύετε στους τομείς της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης με τον εαυτό σας. Επίσης, συνοδεύονται από συγκεκριμένες πεποιθήσεις. Οι αξίες σας κρύβονται πίσω από το γιατί μερικοί άνθρωποι και καταστάσεις σας θυμώνουν, σας απογοητεύουν ή σας αποθαρρύνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή μία ή περισσότερες από τις αξίες σας καταπιέζονται και έτσι καταλήγετε να βιώνετε  μία αρνητική εμπειρία, λόγω του ότι  καταστέλλεται ένα θεμελιώδες σκέλος  του ποιος/α είστε. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας στιγμές που αισθανθήκατε ότι είστε πραγματικά ζωντανοί,  χαρούμενοι ή πλήρεις; Πρόκειται για εκείνες τις στιγμές που μία ή περισσότερες από τις αξίες σας επιβεβαιώθηκαν. Οι αξίες σας αποτελούν αναπόσπαστο σκέλος του ποιος/α είστε και ό,τι κι αν συμβεί, κανείς δεν μπορεί ποτέ να σας τις αφαιρέσει, παρά μόνο αν και όταν εσείς οι ίδιοι το θελήσετε ή το επιτρέψετε. Όταν γνωρίσετε τις αξίες σας, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τις επιλογές σας και να ευθυγραμμίσετε τη ζωή σας γύρω από αυτές. 

  1. Εξασκηθείτε

Δύο τρόποι για να ενισχύσετε την εσωτερική σας αυτοπεποίθηση

Θεωρήστε ότι η αυτοπεποίθηση είναι όπως ένας μυς. Αυτό σημαίνει ότι  πρέπει να την  εξασκείτε ώστε να μην συρρικνώνεται και εξασθενεί. Το ζήτημα είναι ότι σε αντίθεση με τους δικέφαλους για παράδειγμα, οι οποίοι τείνουν να παραμένουν στο ίδιο σημείο του σώματος και αυτό σημαίνει ότι η ενδυνάμωσή τους γίνεται με συγκεκριμένες ασκήσεις, ο «μυς» της αυτοπεποίθησης είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Όμως, όπως ασκούνται οι δικέφαλοι ή οι γλουτοί, κάνοντας ασκήσεις που είναι κατάλληλες  για τους συγκεκριμένους μύες και  για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέχρι να προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση της αυτοπεποίθησης. Αρκεί να εντοπίσετε σε ποιον τομέα την στερείστε. Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα,  ότι  είστε ένας άνθρωπος που δεν αναλαμβάνει πολλά ρίσκα. Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι αρκείστε στο να εκπληρώνετε επιτυχώς  τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, αλλά αρέσκεστε να κινείστε στο συνηθισμένο σας πλαίσιο, χωρίς να βγαίνετε εκτός της ζώνης ασφαλείας σας. Έτσι, αποφεύγετε να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες επειδή σκέφτεστε ότι «δεν είμαι αρκετά καλός/ή», «δεν είμαι εγώ για αυτά» ή «δεν το θέλω πραγματικά». Επομένως, επιλέγετε να ζείτε σε ένα ήδη γνώριμο πλαίσιο, μέσα στο οποίο νιώθετε άνετοι και ασφαλείς. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, τότε όσο λιγότερα ρίσκα αναλαμβάνετε, τόσο λιγότερο σίγουροι θα νιώθετε για τον εαυτό σας και τόσο μικρότερη θα είναι η αυτοπεποίθησή σας.

Για να εργαστείτε με την αυτοπεποίθησή σας και να τη «δυναμώσετε», είναι αναγκαίο να ξεκινήσετε να αναλαμβάνετε μικρά ή μεγάλα ρίσκα. Σας προτείνω να είστε πρόθυμοι να κινηθείτε προς άγνωστες κατευθύνσεις,, να δοκιμάσετε νέες εμπειρίες ή ακόμα και να κάνετε δραστηριότητες που κάνατε μέχρι σήμερα, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Σκοπός αυτού είναι να εξοικειωθείτε με το άγνωστο και μη οικείο. 

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στο παραπάνω παράδειγμα ή όχι, είναι αναγκαίο να είστε ανοιχτοί απέναντι στις δυνατότητές σας και να  καταβάλλετε την απαραίτητη προσωπική εργασία προκειμένου να ενισχύσετε τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αξίες που αντικατοπτρίζουν αυτόν/ή που πραγματικά είστε. Όσο πιο ανοιχτοί είστε στο  άγνωστο και όσο μεγαλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων σας κάνετε, τόσο πιο σίγουροι θα καταλήξετε να είστε και τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα αναπτύξετε. Άρα, το πού ακριβώς βρίσκεται  ο μυς της αυτοπεποίθησής σας, μπορείτε να το ανακαλύψετε με βάση τον τομέα της ζωής στον οποίο νιώθετε ότι υστερείτε και με βάση το πού εντοπίζετε τα αδύνατα σημεία σας… Το ερώτημα είναι: είστε έτοιμοι να εργαστείτε για να τον δυναμώσετε; Είστε έτοιμοι να βγείτε από το πλαίσιο ασφαλείας σας; 

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.