Δρυΐδες: οι Κέλτες Ιερείς

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Στο κόμικ Αστερίξ υπάρχει, πέραν αυτού και του Οβελίξ, και ένας ρασοφόρος- γενειοφόρος που, συχνά, φτιάχνει μαγικά φίλτρα. Ο χαρακτήρας αυτός είναι ο Δρυΐδης και είναι ο ιερέας των Κελτών στην Αρχαία Βρετανία, Ιρλανδία (Ιβερνία ως λεγόταν τότε) και Γαλατία. Όμως, κάποια αλήθεια υπάρχει.

Γενικά

Οι Δρυΐδες οφείλουν το όνομα τους στη Βελανιδιά που λεγόταν Δρυς. Η Δρυς ήταν το ιερό δέντρο των Κελτών. Τα μόνα γνωστά είναι σκόρπιες αναφορές σε Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς όπως ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος. Από τις ιεροτελεστίες τους, σχετικά, γνωστή είναι η ιεροτελεστία της Δρυός και του Γκι.

Κοινωνική Θέση και Καθήκοντα

Η θέση τους ήταν περίοπτη και αποτελούσαν τμήμα της άρχουσας διοικούσας, ενίοτε, τάξης. Εκτός της ιερατικής τους ιδιότητας, ήσαν και οι σοφοί και οι μύστες των κοινωνιών τους. Επίσης, ήσαν οι  δάσκαλοι οι οποίοι δίδασκαν τα νεαρά μέλη στις κοινότητές τους.

Πώς γινόταν κάποιος Δρυΐδης

Η εκπαίδευση, για να γίνει κάποιος Δρυΐδης, ήταν εικοσαετής και σχετική με την ιερατική. Επειδή η γνώση διαδιδόταν προφορικά, δεν είναι γνωστό τι περιελάβανε με ακρίβεια. Στην Ιρλανδία λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν το συμβολικό αλφάβητο του Όγκαμ. Εικάζεται ότι περιελάμβανε τη χρήση του κρυστάλλου της γνώσης και τελετές εξαγνισμού (στα Αρχαία Ουαλικά οι Δρυΐδες λέγονταν Dryd, δηλαδή εξαγνιστές). Η δημιουργία του μαγικού φίλτρου, συναντώμενη στον Αστερίξ, δεν είναι απόλυτα γνωστή και υπάρχει επιφύλαξη

Οι Δρυΐδες θεωρούνταν θεραπευτές, γνώριζαν τα θεραπευτικά μυστικά της φύσης και είχαν άριστη γνώση του φυσικού περιβάλλοντος. Στα όρια της παραφιλολογίας, φημολογείται, ακόμα, ότι ήλεγχαν και τον καιρό. Είχαν έντονο το αίσθημα του δικαίου και  υπήρχε φήμη ότι αποτελούσαν ένα διεθνές δικαστήριο. Η θέση ενός Δρυΐδη ήταν πολύ ανεβασμένη και, κάποιες φορές, ανώτερη και του ίδιου του βασιλιά.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.