Δρόμος για την επιτυχία για Διευθυντές / CEO / Managers

Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος, NLP Master Coach

Για να γίνει κάποιος επιτυχημένος διευθυντής, ανεξαρτήτως κλάδου, απαιτείται να διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας για να εμπνέει τους υπαλλήλους του να τον ακολουθούν πρόθυμα και εθελοντικά. Η συμπεριφορά ενός CEO πρέπει να αντανακλά τα ίδια στοιχεία, που θα ήθελε και ο ίδιος να βλέπει στις συναλλαγές των υπαλλήλων του με τους πελάτες, προμηθευτές και κάθε λογής stakeholders της επιχείρησης. Αυτά είναι:

1. Σεβασμός

Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται σεβαστοί από τους διευθυντές και τους συναδέλφους τους. Η έλλειψη σεβασμού στο χώρο εργασίας είναι δηλητήριο, για το οποίο δεν υπάρχει αντίδοτο.

2. Ακούστε και ακούστε και ακούστε…

Οι ιδιοκτήτες/ CEO/ Managers θα πρέπει να ενθαρρύνουν το προσωπικό να τους προσεγγίσει για να κάνουν ερωτήσεις, να μοιραστούν ιδέες, ώστε να χτιστεί μια σχέση επάνω σε γερά θεμέλια.

3. Αποδεχτείτε τα λάθη (καθημερινά!)

Όλοι μας κάνουμε λάθη από καιρό σε καιρό. ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΑ! Οι έξυπνοι άνθρωποι θα μάθουν από τα λάθη τους, οι ηλίθιοι απλώς δεν τα παραδέχονται.

4. Δημιουργικότητα

Εάν δεν αφήνεις χώρο στην δημιουργικότητα, είναι βέβαιη η κατηφόρα της επιχείρησής σου…

5. Όμορφο περιβάλλον

Όλες οι επιτυχημένες επιχειρήσεις και οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, έχουν ένα κοινό: Το ευχάριστο περιβάλλον στο οποίο δουλεύουν οι εργαζόμενοι-συνεργάτες τους!

6. Ανταμοιβές / Μπόνους

Αυτονόητο! Ένα «μπράβο», ένα μπόνους, μια επιβράβευση και φυσικά η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ είναι κανόνας στις υγιείς εργασιακές σχέσεις και ο δρόμος προς την επιτυχία.

7. Σύνδεση

Βοηθήστε το προσωπικό να έρθει πιο κοντά και μοιράστε αρμοδιότητες! Βοηθήστε το προσωπικό να συνδεθεί και να υπάρχει ομαδικότητα!

8. Ευγένεια

Όπως είχε πει και ο Richard Branson: είναι αποτυχημένος όποιος δεν μπορεί να πει ένα: “παρακαλώ” ένα “ευχαριστώ” κι ένα «Μπράβο» σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον.

9. Καθοδήγηση & Coaching

Προσφέρετε στον εαυτό σας και στους συνεργάτες σας μια ευκαιρία στην επιτυχία! Το coaching είναι συγκεκριμένο και στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων, διαχείριση χρόνου και σε τεχνικές που στοχεύουν στον στόχο!

10. Καθυστερημένες πληρωμές

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο θα σας μισεί ο εργαζόμενος και ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια ομάδα με πνεύμα επιτυχίας και αρμονίας, είναι ακριβώς αυτό. Είναι φρικτή επιχειρηματική πρακτική να πληρώνεται το προσωπικό με καθυστέρηση. Σίγουρη αποτυχία!

11. Αποφύγετε το φόβο

Εάν έχεις καταφέρει να σε φοβούνται, να είσαι σίγουρος ότι: Δεν θα σε σέβονται, δεν σε θεωρούν ικανό, δεν θα αναπτύξουν κλίμα συνεργασίας και αποκλείεται να αγαπήσουν την επιχείρηση. Ό,τι φοβάσαι, δεν μπορείς να το αγαπάς!

12 . Παρατηρήσεις κεκλεισμένων των θυρών!

Εδώ φαντάζομαι δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω επισήμανση. Είναι βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη, την υγεία της επιχείρησης και τις σχέσεις μεταξύ CEO/ και υπαλλήλων-συνεργατών και πελατών. Σε κοινή θέα και ενώπιον τρίτων είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποφεύγονται παρατηρήσεις. Ό,τι πρέπει να ειπωθεί, θα ειπωθεί κατ’ ιδίαν στο άτομο ή την ομάδα με ευγένεια και ηρεμία.

13. Όραμα!

Καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και η επιτυχία του κάθε CEO/Manager είναι να μην θεωρήσει ότι είναι αναλώσιμοι οι συνεργάτες του, διότι δεν θα καταφέρει να φτάσει ποτέ στην επιτυχία. Ο Steve Jobs όταν ερωτήθηκε πως κατάφερε να φτάσει ψηλά, είπε: «Είχα ικανά άτομα στην ομάδα μας και άτομα που αγαπούσαν την δουλειά τους».

Επιτυχία είναι να διατηρεί μια επιχείρηση σταθερά το προσωπικό, να το εξελίσσει, να το ενισχύει, να το βοηθάει στο να ανακαλύψει δεξιότητες και να του προσφέρει ένα όραμα (κίνητρο)! Εάν ένας CEO/ Manager σκέφτεται με μίζερη νοοτροπία, ότι «δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι, αύριο θα έρθει άλλος», «Και να φύγει, θα έρθει άλλος»… Σημαίνει ότι σκέφτεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και για τον εαυτό του. Δηλαδή μηδενική αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμός. Κάτι το οποίο είναι έκδηλο και αφαιρεί την εξέλιξη και το όραμα, που οδηγεί φυσικά στην καταστροφή της επιχείρησης.

Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος, NLP Master Coach

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.