Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται στις 5 Ιουνίου για να ενημερώσει και να αφυπνίσει τον κόσμο για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Από το 1972 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται χιλιάδες εκδηλώσεις και δράσεις ανά τον κόσμο. Η φετινή καμπάνια έχει τίτλο “Think. Eat. Save. Reduce Your Foodprint” και η επίτιμη χώρα είναι η Μογγολία. Βάσει του συνθήματος, προωθείται η μείωση των φαγητών που καταλήγουν στα σκουπίδια, λόγω του έντονου υποσιτισμού στον πλανήτη μας.

Για μια ακόμη χρονιά, θα πραγματοποιηθούν αρκετές δράσεις και στη χώρα μας. Η επέτειος μπορεί να εορτάζεται στις 5 Ιουνίου, υπάρχουν όμως υπάρχουν δράσεις που πραγματοποιούνται νωρίτερα, ή τρέχουν ήδη από τον προηγούμενο μήνα. Όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να λάβετε μέρος στον εορτασμό της ξεχωριστής αυτής μέρας για τον πλανήτη.

Οι Imam Baildi στην Τεχνόπολη

Μετά από δύο μήνες συναυλιών σε Αμερική και Ευρώπη, οι Imam Baildi ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους εμφανίσεις με μία συναυλία την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, Ημέρα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ ξεκινάει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και θα λήξει στις 6 του μηνός.

Ώρα έναρξης: 21.00, Ελεύθερη είσοδος

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013«Η Γη εκπέμπει SOS! Άνθρωποι ξυπνήστε!»

Ο καινοτόμος παιδαγωγικός χώρος Ευπαλίνος, δραστηριοποιείται στο Γκάζι. Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013, ξεκινά η μεγαλύτερη καμπάνια επαγρύπνησης για την προστασία της γης. Ξυλοπόδαροι, διαδραστικά μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια, μαθήματα οργάνων, body percussion, εικαστικά, patchwork και πολύ μουσική, χορός, κίνηση και διασκέδαση, συνθέτουν τα στοιχεία της πράσινης εκδήλωσης – συναυλίας! Στη συναυλία αυτή, θα ακούσουμε το τραγούδι σε σύνθεση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου και στοίχους της ομάδα του Ευπαλίνου, που γράφτηκε για να διαδοθεί το μήνυμα για προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα θα γιγαντώνεται μια εικαστική ομαδική δημιουργία, που σκοπός του είναι να συλλέξει όσο μεγαλώνει, τόσο και περισσότερα χρήματα, για την ενίσχυση περιβαλλοντικών σκοπών.

Τετάρτη, 5 Ιουνίου

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, Κεντρική Αυλή
Διάρκεια: 19.00-21.00
Περισσότερες πληροφορίες:

Eυπαλίνος τηλ: 210 8982572-3, (καθημερινά 13.00-21.00) nea@efpalinos.gr, info@efpalinos.gr

«Πράσινα μπαλκόνια» στο Δήμο Βύρωνα

Το Βραβείο «καλύτερης πράσινης ιδέας» θεσμοθετεί ο Δήμος Βύρωνα και στο πλαίσιο αυτό προσκαλεί τους πολίτες να ανταποκριθούν στο σχετικό κάλεσμα, πρασινίζοντας τα μπαλκόνια τους. Η δράση τρέχει από τα μέσα Μαΐου και ο δημότης που έχει δημιουργήσει το πιο πράσινο μπαλκόνι, θα επιλεγεί στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στη φετινή συμμετοχή της πόλης στην «Ώρα της Γης», και στην πρόσκληση-«πρόκληση» που απηύθυνε ο Δήμος προς τους κατοίκους του να πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους.

ECO ELEUSIS και Φίλοι της Φύσης

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος οι ΦτΦ οργανώνουν και στηρίζουν παρεμβάσεις ενάντια στη λεηλασία της Φύσης. Εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι ECO ELEUSIS και οι ΦτΦ στην Ελευσίνα, μια περιοχή με πολλά εργοστάσια, την επέκταση των ΕΛΠΕ Ελ. (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ). Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία στις 20.30 στο Elefsina Hotel (Δήμητρος και Ρήγα Φεραίου), με θέμα «Το περιβάλλον στην εποχή του Μνημονίου. Όνειρο ήταν και πάει;».

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την Τετάρτη 5 Ιουνίου και ώρα 09:00 έως 11.00 το πρωί, διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η 2η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο 63ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (στην οδό Σελίτσης 2), θα συμμετάσχουν, η μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και το 5ο Σύστημα Προσκόπων Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της μέλη του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» θα προβάλλουν διαφάνειες με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ στη συνέχεια θα βοηθήσουν τους μαθητές να φτιάξουν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, με τη βοήθεια των Προσκόπων του 5ου Συστήματος Θεσσαλονίκης, να ενημερωθούν για την Ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης θα τοποθετηθούν στο σχολείο κάδοι ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, θα δοθούν στους συμμετέχοντες μαθητές γλαστράκια με λουλούδια, ενώ θα ακολουθήσει συμβολική φύτευση.

Μεσολόγγι

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλωακαρνανίας και ο Δήμος Ιερας Πολεως Μεσολογγίου συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ημέρα αυτή. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Ιουνίου, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου θα παρουσιαστούν θεατρικά αποσπάσματα περιβαλλοντικού περιεχομένου, ποιήματα και τραγούδια από μαθητές του 4ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου θα παρουσιαστούν θεατρικά αποσπάσματα από μαθητές του 1ου και 2ουΔημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου.

Παράλληλα στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με έργα και κατασκευές των μαθητών με θέμα «Το Περιβάλλον», την οποία μπορούν να επισκεφθούν μαθητές, Γονείς και Κηδεμόνες και κατά τις απογευματινές ώρες.

Κρήτη

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος συμμετέχει την Τετάρτη 5 Ιουνίου, με μια σειρά εκδηλώσεων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Από τις 09.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης οι επισκέπτες του μουσείου, που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα μονοπάτι γνώσης της φύσης της Ευρώπης και ειδικά της Μεσογείου.

Επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστολιανών οργανώνει τις παρακάτω δράσεις:

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 09.00, μαζί με την παιδαγωγική ομάδα «φτου και βγαίνω» θα υποδεχτούν στο παλιό νηπιαγωγείο των Αποστόλων τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Καστελίου. Τα παιδιά θα φυτέψουν, θα κάνουν θεατρικό παιχνίδι, θα ζωγραφίσουν, θα παίξουν και θα κατασκευάσουν κούκλες με ανακυκλώσιμα υλικά. Μέσα από γέλια και χαρά θα βιώσουν την επαφή με τη φύση και το σεβασμό σε αυτήν.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 19:30 διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Νερό: Εμπορικό Προϊόν ή Κληρονομιά της Ανθρωπότητας;». Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Δρ. Φασουλάς Χαράλαμπος, Γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr