Δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

 Δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμωνΤα απορρίμματα τροφίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στις χώρες που έχουν υιοθετήσει τις συνήθειες της υπερκατανάλωσης. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του OHE (FAO) κάθε χρόνο 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε κάθε επίπεδο της τροφικής αλυσίδας λειτουργεί αυτό το χάος. Στο Βέλγιο, ορισμένες πόλεις έχουν αποφασίσει να προβούν σε δράσεις ευαισθητοποιώντας τους πολίτες γύρω από το ζήτημα της σπατάλης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία της πόλης Herstal στο Βέλγιο

Πράγματι, σε μια μικρή πόλη στο Βέλγιο που ονομάζεται Herstal ο δήμαρχος Frédéric Daerden ξεκίνησε μία σημαντική πρωτοβουλία. Τα σούπερ μάρκετ στην πόλη παρέχουν το απόθεμα που δεν πωλήθηκε στις ενώσεις επισιτιστικής βοήθειας. Μόνο έτσι μπορούν να εξασφαλίσουν την ανανέωση της περιβαλλοντικής τους άδειας. Τι σημαίνει αυτό; Η περιβαλλοντική άδεια είναι αυτήν που επιτρέπει την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων στην πόλη. Η άδεια αυτή παραδίδεται από την τοπική αρχή (δήμος). Στόχος λοιπόν είναι η μείωση των απορριμμάτων της τροφής και ο επισιτισμός των ατόμων που βρίσκονται σε συνθήκες ανέχειας.

Μίμηση της πρακτικής του Βελγίου στην Ελλάδα

Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολυάριθμες άπορες οικογένειες σε επίπεδο επιβίωσης πια δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να δεχθούν γεύματα όπως αυτά που προσφέρει η δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Η ΜΚΟ θα μπορούσε να αυξήσει τη δράση της, εάν εφάρμοζε την πρωτοβουλία του Βελγίου σε όλα τα σούπερ μάρκετ στη χώρα μας προκειμένου να αποφευχθεί η αλόγιστη σπατάλη. Παράλληλα, η πρακτική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη λαϊκή. Πράγματι, η συγκέντρωση του αποθέματος τροφίμων, που οι έμποροι δεν κατάφεραν να πουλήσουν, και η διανομή του σε ΜΚΟ ή φτωχούς.

Το σύστημα που εφαρμόστηκε από τους Βέλγους θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες φτωχές κοινότητες να έχουν τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές γεύμα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) το ένα τρίτο των τροφίμων καταλήγει να χάνεται!!! Οι ευρωπαϊκοί αριθμοί μιλούν για απώλεια 89 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων ετησίως για 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στιγμή που το 20% των ανθρώπων ρίχνουν τα τρόφιμα στα σκουπίδια χωρίς καν να έχουν βγάλει τη συσκευασία τους. Οι προβλέψεις για το 2020 δεν είναι αισιόδοξες και αναμένεται 40% αύξηση των απορριμμάτων τροφής.

Πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο δήμαρχος Frédéric Daerden και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλε σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας ένα νόμο παγκόσμιας κλίμακας παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στην πόλη Herstal. Στην Ευρώπη 79 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 16 εκατομμύρια έλαβαν βοήθεια επισιτισμού. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων (EFFB) προειδοποιεί εκείνους που συμμετέχουν στην προμήθεια (Ε.Ε., τους κοινωνικούς εταίρους, τις ΜΚΟ, τον γεωργικό τομέα, τον επιχειρηματικό τομέα και τη διανομή βιομηχανικών προϊόντων) και τους καλεί να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

 Δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων2014 έτος κατά της σπατάλης των τροφίμων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι τα απορρίμματα των τροφίμων «δεν έχουν μόνο ηθικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «τα απορρίμματα τροφίμων παράγουν μεθάνιο και επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου 21 φορές πιο πολύ από το διοξείδιο του άνθρακα.» Έτσι, το Κοινοβούλιο θέτει στην ατζέντα του ως προτεραιότητα τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων ως μία πράξη κατά της πείνας στον κόσμο. Οι Ευρωπαίοι βουλευτές μπροστά στο ανησυχητικό αυτό ζήτημα προτείνουν να κηρυχθεί το 2014 ως το έτος κατά της σπατάλης τροφίμων.

Μέτρα που πάρθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες:

1. Ανάκτηση των τροφίμων που δεν πουλήθηκαν σε αγορές χονδρικής και διανομή τους σε συλλόγους και ΜΚΟ.

2. Διευκόλυνση της συγκέντρωσης των τροφίμων, ιδίως στις πόλεις.

Επίσης, ζητήθηκε από τους εμπόρους να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων τους και να εκπαιδεύουν τους πελάτες τους σχετικά με τα απορρίμματα.

1. Διεξαγωγή εκστρατείας ευαισθητοποίησης.

2. Δημιουργία μαθημάτων διατροφικής εκπαίδευσης.

3. Προτάσεις για νέες μεθόδους συσκευασίας.

4. Σε χώρους catering: προώθηση των τοπικών προϊόντων και των τροφίμων που δεν πωλήθηκαν.

Μία πραγματική εκπαίδευση θα πρέπει να εισαγάγει το θέμα αυτό και να διδάξει σε όλους την ανάγκη να μην πετάμε τρόφιμα. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η ανάγκη αλλαγής προτύπου και στάσης ζωής, διότι όπως λένε ένας πεινασμένος άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος…

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…