Δράμα: Δωρεάν μαστογραφίες για τρεις ημέρες

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια στην οποία κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα σχηματίζονται στον ιστό του στήθους. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία είναι βασικά κατεστραμμένα ή μεταλλαγμένα κύτταρα και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, μπορεί είτε να παραμείνουν στον μαστό (καλοήθης καρκίνος) και να μην εξαπλωθούν είτε μπορούν να εισβάλουν στον περιβάλλοντα ιστό και να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα (κακοήθης καρκίνος).

Αν και περίπου 200.000 Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ετησίως, τα καλά νέα είναι ότι τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού μειώνονται σταθερά από τη δεκαετία του ’90. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη διάγνωση και την έγκαιρη διάγνωση, την αυξημένη ευαισθητοποίηση και τις καλύτερες επιλογές διαχείρισης.

Προς την κατεύθυνση αυτή στη Δράμα θα βρίσκεται στις 17, 18 και 19 Νοεμβρίου (Πέμπτη έως Σάββατο) η μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες της περιοχής.

Πρόκειται για δράση προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του δήμου Δράμας.

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο:

– Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.

– Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.

– Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στον μαστό.

– Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Πρωταρχικός στόχος της προσπάθειας είναι η εξέταση όσο το δυνατόν περισσότερων Ελληνίδων και η μείωση των αρνητικών συνεπειών αυτής της ασθένειας.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να τηλεφωνούν για ραντεβού στο 25210-21906, από τις 9 το πρωί έως 12 το μεσημέρι.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…