Δρακόσπιτα Εύβοιας: Μία μυστηριώδης ομορφιά

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Τα Δρακόσπιτα είναι λίθινες κατασκευές στη Νότια Εύβοια, κυρίως, στα Στύρα, την Κάρυστο και την οροσειρά της Όχης. Η κατασκευή τους ανάγεται στο διάστημα, μεταξύ 5ου αιώνα π.Χ., ως τα ελληνιστικά χρόνια.

Χρήση και δομική

Η χρήση τους εικάζεται ως θρησκευτικά κτίρια, αγροικίες ή στρατιωτικής χρησιμότητας (φυλάκια, φρυκτωρίες) ή θυσιαστήρια, λόγω, ίσως, οστών που ευρέθησαν παρακείμενα σε κτίσμα. Γενικά, περιβάλλονται από μυστήριο και εγείρονται, ακόμη, ερωτήματα γύρω από τη χρήση τους. Το σχήμα τους είναι τετράγωνο και οι πέτρες ορθογώνιες, δεμένες ως ξερολιθιά. Η σκεπή είναι, επίσης, πέτρινη και οι πέτρες είναι βαθμιδωτές, ως την κορυφή που έχει άνοιγμα (εκφορική μέθοδος). Η κατάσταση τους είναι άριστη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξωπραγματικά πέτρινα κτίσματα που μας αφήνουν άφωνους


Ακριβής θέση

  • Κορυφή Όχης. Το Δρακόσπιτο είναι στον Προφήτη Ηλία με εμβαδό 12,7*7,7μ., ακολουθεί το δομικό πρότυπο και έχει προστάδες και μονολιθικό ανώφλι. Είναι θρησκευτικό κτίσμα με διάφορα ευρήματα, όπως όστρακα με γκράφιτι, χρονολογούμενα μεταξύ 6ου και 1ου αιώνα π.Χ.
  • Πάλλης- Λάκκας Στύρων αγροικίες λίγο νεώτερες από το προηγούμενο.
  • Νημπορίου. Κατασκευάστηκε, όπως και το πρώτο, από δούλους που υποτάχθηκαν στους Κάρες, ως εκτιμάται τον 4ο αιώνα π.Χ. Είναι αγροικία και ιερό με πέτρες από την Κάρυστο και είναι τραπέζιο στα 6,5*7,4μ.

Γενικά

Η περιοχή είναι NATURA 2000 και η πρόσβαση είναι δύσκολη, καθ’ ότι χρήζει ορειβατικού συνοδού και εξοπλισμού. Οπότε, σε μια επίσκεψή σας ετοιμαστείτε να ανηφορίσετε και να απολαύσετε έναν όμορφο ορειβατικό περίπατο.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.