Δουβλίνο: Μια ξενάγηση στην πόλη του Tζέημς Τζόϋς

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Το Δουβλίνο, η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, είναι μια πόλη που έγινε γνωστή μέσα από το βιβλίο του Tζέημς Τζόϋς οι Δουβλινέζοι, όπου ο συγγραφέας, μας μεταφέρει με αριστοτεχνικό τρόπο την ατμόσφαιρα του Δουβλίνου. Διακρίνεται για τα υπέροχα, καλοδιατηρημένα ιρλανδέζικα σπίτια, με τις χρωματιστές πόρτες και τα παράθυρα να σπάνε τη μονοτονία του συνήθως γκρίζου ουρανού.

Το Δουβλίνο, είναι και η πόλη των νέων, μιας και ο μέσος όρος είναι μέχρι τα 30. Και σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το ξενύχτι είναι άγνωστη λέξη για εκείνους δεν είναι, αφού γυρίζουν στο σπίτι τους τα χαράματα. Είναι λοιπόν μια χαρούμενη πόλη, που αξίζει να σταθούμε στα αξιοθέατα που έχει.

1. Temple Bar

Ο ποταμός Liffey «σχίζει» την πόλη στα δύο, και το πιο όμορφο κομμάτι φωλιάζει στη νότια όχθη. Στην καρδιά αυτού του τμήματος βρίσκεται η πλακόστρωτη γειτονιά του Temple Bar, η πιο τουριστική, η πιο ζωντανή, η πιο χαρακτηριστική περιοχή του κέντρου. Στους πεζοδρόμους θα βρείτε δεκάδες pubs, μουσικούς να παίζουν με φόντο την εμπνευσμένη street art και τουριστικά μαγαζάκια, βιβλιοπωλεία και σινεμά. Από εδώ ξεκινούν και εδώ τελειώνουν (πολύ αργά το βράδυ) οι βόλτες στο Δουβλίνο.

2. Το δημαρχείο του Δουβλίνου

Το δημαρχείο της πόλης του Δουβλίνου, στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο του 1779 και φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση που αφηγείται την ιστορία μιας πόλης που πάλεψε για την ανεξαρτησία της.

3. Εθνική Πινακοθήκη Ιρλανδίας

Αξίζει να επισκεφτείτε την Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας που φιλοξενεί δημοφιλή έργα Ιρλανδών και ξένων καλλιτεχνών, καθώς επίσης και το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας το οποίο διαθέτει υπέροχα δείγματα κελτικής τέχνης αλλά και αντικείμενα από τον σκοτεινό Μεσαίωνα.

4. Το κάστρο Dublinia

Το Μεσαιωνικό Δουβλίνο ξεπηδά μέσα από το κάστρο Dublinia που χτίστηκε τον 13ο αιώνα στη θέση ενός καταυλισμού των Βίκινγκς. Σήμερα φιλοξενεί αντικείμενα από αυτή την εποχή και αναπαριστά με ρεαλισμό τη ζωή στη σκοτεινή εποχή των μεσαιωνικών χρόνων.Το κάστρο του Δουβλίνου βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας, στέκει δίπλα στο δημαρχείο και αποτελεί πέρασμα κάθε φορά που κάνετε περιπάτους στο κέντρο – στο εσωτερικό του θα βρείτε μουσειακούς χώρους, café, κήπους και κυβερνητικά κτίρια.

5. Ο Καθεδρικός ναός του Χριστού

Ο Καθεδρικός ναός του Χριστού, είναι η πρώτη εκκλησία του Δουβλίνου και αποτελεί το παλαιότερο κτίριο της πόλης.Ο Καθεδρικός του Χριστού ιδρύθηκε από τον βασιλιά Σίτρικ το 1030 και είναι ένα κτίσμα του οποίου η αρχιτεκτονική συνδυάζει στοιχεία νορμανδικού, ρωμανικού και πρώιμου αγγλικού γοτθικού ρυθμού.

6. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πατρίκιου

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Πατρικίου, προστάτη του Δουβλίνου, έγινε περισσότερο γνωστός από τον πρωτοπρεσβύτερο Τζόναθαν Σουίφτ, συγγραφέα του έργου «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ». Κτίστηκε από τον επίσκοπο Τζον Κόμιν το 1192, ο οποίος αντικατέστησε το μικρό εκκλησάκι του 5ου αιώνα, με ένα μεγαλόπρεπο κτίσμα, αφιερωμένο στον Αγιο Πατρίκιο.

7. Guiness Storehouse

To Guiness Storehouse, είναι το παλιό εργοστάσιο παρασκευής της φημισμένης ιρλανδέζικης μπύρας Guiness, που έχει πλέον μετατραπεί σε μουσείο. Εκεί θα ξεναγηθείτε στην πηγή της απόλαυσης για τους εκατομμύρια φίλους της περίφημης μαύρης μπύρας, με εγκαταστάσεις διαμορφωμένες σαν ένα γιγάντιο ποτήρι Guinness και ένα μπαρ για να την δοκιμάσετε ολόφρεσκη. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1904, περιλαμβάνει επτά ορόφους, από το ισόγειο μέχρι το διάσημο Gravity Bar, με τη συγκλονιστική πανοραμική θέα. Κάθε όροφος εισάγει τον επισκέπτη όχι μόνο στις εγκαταστάσεις, αλλά και στην ιστορία, στην εξέλιξη και τη δημιουργία της διάσημης μπύρας για την οποία είναι περήφανοι οι Ιρλανδοί.

8. Ιρλανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τελαυταία στάση, το Ιρλανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που στεγάζεται στο οίκημα του Βασιλικού Νοσοκομείου του 17ου αιώνα, με τους καταπληκτικούς κήπους και περιλαμβάνει συλλογές και περιοδικές εκθέσεις έργων σύγχρονης τέχνης.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…