Λουκουμάδες

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Ο λουκουμάς, (στα Αραβικά και στα Τούρκικα lokma), είναι ένα γλυκό δημοφιλές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ασία.Παρασκευάζεται από ζύμη τηγανισμένη σε καυτό λάδι. Οι λουκουμάδες έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 12


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό για τη μαγιά
χλιαρό νερό όσο πάρει για την ζύμη
1 κουταλάκι αλάτι
λάδι για τηγάνισμα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι νερό
κανέλλα

Κοσκινίζετε το αλεύρι και του προσθέτετε το αλάτι. Στη συνέχεια διαλύετε την μαγιά στο νερό και αφήνετε 10-15 λεπτά.Κάνετε ένα λάκκο στη μέση του αλευριού και ρίχνετε εκεί τη μαγιά. Ανακατεύετε και σιγά- σιγά ρίχνετε νερό μέχρι να γίνει ένας χυλός, ούτε πηχτός, ούτε αραιός.

Αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί. Μόλις φουσκώσει βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά από την ζύμη. Όταν φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τα βγάζετε και βάζετε τα επόμενα. Εν τω μεταξύ σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το μέλι και το φλιτζάνι με το νερό και αφήνετε να βράσει, να γίνει σιρόπι. Ρίχνετε το σιρόπι πάνω από τους λουκουμάδες και πασπαλίζετε με κανέλλα.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…