Δώστε στυλ στις τηγανητές σας πατάτες
Οι τηγανητές πατάτες είναι αγαπημένες μικρών και μεγάλων. Και πώς να τους αντισταθείς εδώ που τα λέμε; Σε όποια εκδοχή και να τις βρεις είναι απλώς πεντανόστιμες. Τραγανές, λεπτοκομμένες, με σκέτο αλάτι, με τριμμένο τυρί, με ρίγανη, η μια καλύτερη από την άλλη. Από μόνες τους αποτελούν ένα πλήρες πιάτο (και μόνο οι θερμίδες τους φτάνουν για να νιώσετε πλήρεις), αλλά και εξαιρετικό γαρνίρισμα ψαριών και κρεάτων.
Αν λατρεύετε και εσείς τις τηγανητές πατάτες όπως εμείς, σας προτείνουμε 6 παραλλαγές για το τηγάνισμά τους που θα δώσουν όχι μόνο στυλ στα πιάτα σας, αλλά και ξεχωριστή υφή και γεύση.
Τσιπς
Ίσως η δημοφιλέστερη εκδοχή μετά από την κλασική τηγανητή πατάτα που είναι λεπτοκομμένη. Και τα τσιπς είναι λεπτοκομμένα, μόνο που γίνονται με το ειδικό εργαλείο κοπής (κιθάρα) που τις κάνει σαν φέτες. Ρυθμίζετε το στενότερο δυνατό πλάτος και πιέζετε την πατάτα με την παλάμη σας. Γλιστράτε την πατάτα προς τα κάτω έχοντας τα δάχτυλά σας ανοιχτά και μακριά από τη λάμα για ασφάλεια και την κόβετε σε λεπτές φέτες.
Σπιρτόξυλα
Η παραλλαγή των τσιπς που πλέον έχουμε γνωρίσει ως δημοφιλές σνακ. Μπορείτε να τις φτιάξετε μόνοι σας, καθαρίζοντας τις πατάτες σε φέτες πάχους 3 χιλιοστών. Βάζετε μερικές φέτες, τη μία πάνω στην άλλη και τις κόβετε πάλι κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες. Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να κόψετε όλες τις πατάτες. Τις ξεπλένετε και τις στεγνώνετε καλά προτού τις τηγανίσετε.
Κορδόνια
Αντί για σπιρτόξυλα μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα κορδόνια, εξίσου τραγανά και λαχταριστά. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κομμάτια για να χωρούν στον περιστροφικό λαχανοκόπτη, τον οποίο ρυθμίζετε να κόβει στον κύλινδρο με μεγάλες τρύπες. Περνάτε τις πατάτες και βγαίνουν σε μορφή κορδονιών. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε και κόπτη με δίσκους κοπής.
Βάφλες
Χρησιμοποιείτε την κυματιστή λάμα της κιθάρας για να κόψετε τις βάφλες. Γλιστράτε την καθαρισμένη πατάτα στην κιθάρα και η λάμα κόβει την πατάτα με ραβδώσεις. Κατόπιν γυρίζετε την πατάτα κατά 90 μοίρες και ξανακόβετε για να πετύχετε το σταυρωτό σχέδιο της βάφλας.
Ξύσματα
Καθαρίζετε τις πατάτες και κόβετε με τον πατατοκαθαριστή λεπτές λωρίδες κατά μήκος της κάθε πατάτας. Επειδή τα ξύσματα είναι εύθραυστα τα αφήνετε να πέφτουν κατευθείαν σε μπωλ με νερό όσο τα κόβετε, ώστε να πλυθούν άμεσα χωρίς να τα πιάνετε. Αφήνετε σε πετσέτα να στεγνώσουν.
Σπιράλ
Περνάτε μια μακριά σακοράφα στο κέντρο κάθε πατάτας. Με μικρό μαχαίρι κόβετε στη μία άκρη την πατάτα μέχρι να βρείτε τη βελόνα. Πιέζοντας το μαχαίρι ώστε να ακουμπάει τη βελόνα περιστρέφετε την πατάτα κόβοντάς τη γύρω γύρω σε σχήμα σπιράλ μέχρι να φτάσετε την άλλη άκρη.



























