Δώστε ένα τέλος στην υπερφαγία

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο καθένας από εμάς μπορεί να ξεφύγει διατροφικά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφής σε ένα μόλις γεύμα. Είτε πρόκειται για μία γιορτή, ή για κάποιο οικογενειακό τραπέζι που αποτελείται από ένα σωρό λαχταριστά εδέσματα, ακόμα και μία απλή μέρα γεμάτη άγχος, όπου κάποιος θα βρει καταφύγιο στις λιχουδιές του ψυγείου, σίγουρα η υπερφαγία θα μας χτυπήσει την πόρτα πολλές φορές.

Τι γίνεται όμως όταν η ενέργεια αυτή ξεφεύγει από τα όρια του μέτρου και μετατρέπεται σε μια υποσυνείδητη συνήθεια; Σίγουρα, πέρα από τον εμφανή κίνδυνο της αύξησης βάρους, τα νέα για την υγεία μας δεν είναι καλά. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση αλλά και η καρδιοπάθεια είναι μερικές από τις πιθανές επιπλοκές της υπερφαγίας. Πώς λοιπόν μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στη συνήθεια αυτή;

Στ’ αλήθεια πεινάω;

Είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας, όποτε νιώθουμε έτοιμοι να φάμε μεγάλες ποσότητες τροφής. Αν είμαστε στ ‘αλήθεια πεινασμένοι, τότε σίγουρα θα το καταλάβουμε. Αν δεν αισθανόμαστε τα σωματικά συμπτώματα της πείνας, δεν υπάρχει λόγος να φάμε περισσότερο, και κατά πάσα πιθανότητα, αναζητάμε το φαγητό για συναισθηματικές αιτίες. Μπορεί να είμαστε κουρασμένοι, αγχωμένοι, θλιμμένοι ή χαρούμενοι, και να νιώθουμε πως με το φαγητό θα απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα, ή θα ενισχυθούν τα θετικά. Σε καμία περίπτωση όμως, δε συμβαίνει αυτό.

Περισσότερος ύπνος

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που κοιμούνται μόνο 4,5 ώρες κάθε βράδυ, καταναλώνουν κατά μέσο όρο 300 περισσότερες θερμίδες στα γεύματά τους. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, και είναι σημαντικό να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμά ύπνου, ώστε ο οργανισμός σας να συνηθίσει σε αυτό. Μην ξεχνάτε τον πολύτιμο ρόλο του καλού ύπνου στη σωστή πρόσληψη ενέργειας μέσω του φαγητού.

Απολαμβάνουμε το φαγητό μας τρώγοντας αργά

Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές. «Όσο πιο γρήγορα τρώμε, τόσες περισσότερες θερμίδες θα καταναλώσουμε μέχρι να προλάβει ο εγκέφαλος να  «στείλει σήμα» στο στομάχι ότι φάγαμε αρκετά». Το σήμα αυτό του εγκεφάλου, χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να σταλεί, άρα είναι πολύ σημαντικό να τρώμε αργά, μέχρι να καταλάβουμε ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερη τροφή. Αν μη τι άλλο, όσο πιο αργά τρώμε το φαγητό σας, τόσο περισσότερο το απολαμβάνουμε.

Μετά το φαγητό, τι;

Μάλλον αποτελεί σενάριο που το έχετε βιώσει κι εσείς αρκετές φορές: Τρώμε το φαγητό μας και μετά ξεκινάμε να αναζητάμε στο ψυγείο, στα ντουλάπια ή στο… κοντινό ζαχαροπλαστείο κάποιο λαχταριστό επιδόρπιο. Σίγουρα, δεν το χρειαζόμαστε αυτό, καθώς θα ήταν υπερβολή.

 Έτσι λοιπόν, προγραμματίστε κάτι για μετά το γεύμα σας, που θα σας κάνει να ξεχαστείτε από την ιδέα του γλυκού. Μία απλή βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση και καλύτερη πέψη.

Λίγη απόσταση

Μερικές φορές, αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε, πρέπει να δημιουργήσετε απόσταση. Σπρώξτε το πιάτο μακριά σας μόλις τελειώσετε το φαγητό, και φροντίστε τα μόνα φαγητά που θα βρίσκονται σε κοινή θέα στην κουζίνα σας να είναι φρέσκα φρούτα.

Πολύ νερό

Δεν είναι λίγες οι έρευνες υγείας και διατροφής που έχουν αποδείξει ότι με το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η παρουσία του νερού στο στομάχι ξεκινάει την διαδικασία που αναφέρθηκε προηγουμένως, κατά την οποία ο εγκέφαλος «στέλνει» το σήμα του κορεσμού. Πέρα από αυτό, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι , πολλές φορές η αίσθηση της πείνας είναι απλά η ανάγκη για περισσότερο νερό, καθώς δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός στον οργανισμό μας μεταξύ πείνας και δίψας, εκτός κι αν υπάρχει ήδη σαφής αφυδάτωση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…