Δώρο ζωής: Ο θρυλικός Ιαβέρης δώρισε το ένα του νεφρό στον νεφροπαθή γιο του

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Δώρο ζωής έκανε στον γιο του ο θρυλικός πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτου,  Τάσος  Μαρκουΐζος, γνωστός και ως Ιαβέρης.

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός ο ένας παππούς μου μού είχε πει την εξής φράση: «Παιδί μου, να ξέρεις ότι η αγάπη δεν φαίνεται στα λόγια, αλλά στις πράξεις». Αυτή η φράση λοιπόν μου ήρθε αμέσως στο μυαλό μόλις έμαθα πριν μήνες για την πρόθεση του  θρυλικού Ιαβέρη να δωρίσει το ένα του νεφρό στον νεφροπαθή γιο του. Τελικά πριν λίγες μέρες έγινε με επιτυχία το χειρουργείο,  δηλαδή η μεταμόσχευση του νεφρού του στον γιο του.

Όμως κάποιοι από σας ενδεχομένως να μην τον γνωρίζετε. Γι’ αυτό λοιπόν θα τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Ποιος είναι ο Τάσος Μαρκουΐζος

Ο Τάσος Μαρκουΐζος, ή ο Ιαβέρης όπως τον αποκαλούν,  ήταν επαγγελματίας οδηγός αγώνων αυτοκίνητου με πολλές μάλιστα διακρίσεις.

 Ωστόσο έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν αποφάσισε να κάνει ομιλίες και σεμινάρια αφιλοκερδώς σε όλη την Ελλάδα αναφορικά με το μείζον ζήτημα της «οδηγικής συμπεριφοράς» από τη δεκαετία του ‘90.

Μέχρι και σήμερα συνεχίζει την αξιοσέβαστη δράση του διοργανώνοντας σχετικά σεμινάρια. Ενδεικτικό της απήχησής του στον κόσμο είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι ενημερώνει και ευαισθητοποιεί …40-50.000 μαθητές…

Κάνει σεμινάρια:

  • Στον στρατό
  • σε δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια
  • σε δήμους
  • και αλλού

Τέλος να αναφέρουμε ότι έχει γράψει αρκετά βιβλία με αντικείμενο την Οδική Συμπεριφορά και Ασφάλεια,  τα οποία έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε τουλάχιστον 1.000.000 αντίτυπα.

Η περιπέτεια του γιου του

Δώρο ζωής: Ο θρυλικός Ιαβέρης δώρισε το ένα του νεφρό στον νεφροπαθή γιο του

Ο γιος του από την άλλη,  ασχολείται και εκείνος με την αγωνιστική οδήγηση και έχει διαπρέψει επί σειρά ετών στους αγώνες αυτοκινήτων,  όπως ακριβώς και ο πατέρας του.

Παρ’ όλα αυτά από το 2014 περνά μια περιπέτεια υγείας όταν διαπιστώθηκε ότι είναι νεφροπαθής και μάλιστα τελικού σταδίου. Από τότε υποβαλλόταν διαρκώς σε αιμοκαθάρσεις.  Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος 3 φορές έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο,  όμως τελικά κατάφερε να ζήσει.

Ο θρυλικός Ιαβέρης αποφασίζει να προσφέρει το ένα του νεφρό στον γιο του

Σε μια τελευταία τηλεοπτική τους συνέντευξη,  που ήταν παρόντες και οι δυο,  ο πατέρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα δωρίσω το ένα μου νεφρό στον γιο μου. Αυτό που λέω και θα κάνω είναι το αυτονόητο. Ένας γονέας δεν μπορεί να φανταστεί την ζωή του χωρίς να ζει το παιδί του. Εάν χρειαζόταν θα έδινα και το δεύτερο νεφρό μου. Αλίμονο. Ο γιος μου είναι στην πιο παραγωγική του ηλικία. »

Τελικά μετά από σχετικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι ο πατέρας είναι συμβατός δότης και πλέον όλα ήταν έτοιμα για να γίνει η μεταμόσχευση.

Τι είχε δηλώσει ο γιος για την κατάσταση του

Από την μεριά του ο γιος του ανέφερε για την δύσκολη κατάσταση υγείας του: «Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί με το πρόβλημά του. Εγώ το κοίταξα κατάματα και είπα δεν θα με πάρει από κάτω» ,  δήλωσε ο Κωνσταντίνος σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η ώρα του κρίσιμου χειρουργείου

Πριν από λίγες ημέρες τελικά έγινε το πολυναμενόμενο χειρουργείο. Πατέρας και γιος λοιπόν μπήκαν μαζί στο χειρουργείο για την μεταμόσχευση νεφρού. Προτού μπουν όμως,  ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Δώρο ζωής: Ο θρυλικός Ιαβέρης δώρισε το ένα του νεφρό στον νεφροπαθή γιο του

Δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία βρίσκεται μαζί με τον 70χρονο πατέρα του έπειτα από έναν αγώνα αυτοκινήτου,  συνοδεύοντάς την με το εξής λιτό σχόλιο: «Καλέ μου…»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…