Τι αποκομίσαμε από το δωρεάν σεμινάριο διαχείρισης άγχους του Believe in You

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Η δράση Believe in You επέστρεψε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου με ένα ακόμα δωρεάν σεμινάριο πάνω σε ένα θέμα “καυτό” για την εποχή μας. Άγχος! Τι είναι και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Η φιλόξενη αίθουσα της Office Plus Business Center γέμισε και η εισηγήτρια και Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης κα Εύη Ξυραφά καλωσόρισε τους συμμετέχοντες ανοίγοντας κατευθείαν διάλογο, ανακαλύπτοντας το στόχο όσων είχαν το θάρρος να μοιραστούν μαζί μας τον προβληματισμό τους σχετικά με το δικό τους άγχος.

Ανοίγοντας το θέμα του σεμιναρίου, η κα Ξυραφά μοιράστηκε επίσης μαζί μας μια λίστα άρθρων του flowmagazine.gr σχετικά με το άγχος, τα οποία συγκέντρωσε η ίδια. Η λίστα περιλαμβάνει πλήθος άρθρων που εξερευνούν τις αιτίες του άγχους, τις συνέπειές του, τους τρόπους αντιμετώπισής του κ.α. και μπορείτε να την δείτε εδώ.

Τι είναι λοιπόν το άγχος; Είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Και όχι, το άγχος δεν είναι πάντα κακό. Είναι θετικό όταν το αντιμετωπίζουμε σπάνια και σε περιορισμένο βαθμό καθώς αποτελεί κινητήριο δύναμη. Όταν το βιώνουμε όμως έντονα και για μεγάλο διάστημα, μπορεί να μας οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Και τι είναι το αντίθετο του άγχους; Η αυτοπεποίθηση! Άγχος και αυτοπεποίθηση είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη, καθώς το άγχος δημιουργείται όταν κάποιος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, δεν έχει δηλαδή αυτοπεποίθηση.

Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου είχαν την δυνατότητα να κάνουν επιτόπου ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τεστ προδιάθεσης στο άγχος. Η αίθουσα φάνηκε μοιρασμένη ανάμεσα σε Τύπο Α (που έχει προδιάθεση) και Τύπο Β (που δεν έχει), με την κα Ξυραφά να τονίζει πως ο Τύπος του καθενός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τελικά θα έχει ή δεν θα έχει άγχος. Είναι όμως μια προδιάθεση την οποία πρέπει να προσέξουμε.

Αφού βρήκαμε λοιπόν αν έχουμε ή όχι προδιάθεση, περάσαμε στον πυρήνα του σεμιναρίου και στους τρεις άξονες εναντίον του άγχους:

  • σωματική χαλάρωση
  • απόσπαση της προσοχής
  • έλεγχος των σκέψεων

Η κα Ξυραφά μοιράστηκε μαζί μας πολλές πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους καθώς και προσωπικές της εμπειρίες και μας προέτρεψε να κάνουμε μια άσκηση κατά την οποία καταγράψαμε όλα όσα μας αγχώνουν αυτή την περίοδο. Το συμπέρασμα της άσκησης; Ξεχωρίζω αυτά που είναι δεδομένα από αυτά που μπορώ να αλλάξω. Τα μεν τα αποδέχομαι, για τα δε αναλαμβάνω δράση για να τα αλλάξω.

Να θυμάστε λοιπόν: Πίεση πάντα θα υπάρχει. Το αν θα αγχωθείτε όμως, είναι στο χέρι σας!

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.