Δοκιμάζοντας καινούργιες γεύσεις- κεφίρ

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η τεχνολογία των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολύ ανεπτυγμένη και οι δυνατότητες των συγκεκριμένων τροφών πολλές.  Στα πλαίσια αυτά δημιουργήθηκε  μία πραγματική υπερτροφή, το κεφίρ.

Το γάλα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και διατροφικά σημαντικά προϊόντα με τα οποία έχει ασχοληθεί η ανθρώπινη επιστήμη.   Από το γάλα δημιουργούνται πληθώρα διαφορετικών προϊόντων όπως για παράδειγμα το τυρί, το γιαούρτι ή  το βούτυρο τα οποία είναι απαραίτητα προϊόντα η διατροφή μας. Επίσης θεωρούνται σχεδόν απαραίτητα για να βελτιώσουν τις ιδιότητες και τη γεύση κ πολλών τροφών.

Η βιομηχανία του γάλακτος δημιούργησε και ένα επιπλέον προϊόν το οποίο σχετίζεται με το γάλα και ονομάζεται κεφίρ.  Το κεφίρ διακρίνεται τόσο για τις ξεχωριστές του ιδιότητες, τη γεύση και την υφή, όσο επίσης και για την συνεισφορά του στην ανθρώπινη υγεία.

Τι είναι το κεφίρ

Το κεφίρ  έχει γεύση γάλακτος ή γιαουρτιού στην ουσία είναι ένα ρόφημα με αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με σπόρους από το ομώνυμο  φυτό.  Είναι διαφορετικό προϊόν όπως καταλαβαίνουμε από το γάλα και συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανθρώπινη υγεία, ευζωία και ευεξία.

Προβιοτικά και δράση

Μία από τις βασικές του ιδιότητες είναι ότι περιέχει περισσότερα προβιοτικά από οποιοδήποτε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν.  Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί, κυρίως μύκητες και κάποια βακτήρια, τα οποία είναι χρήσιμα και θετικά για την ανθρώπινη υγεία.  Τα συγκεκριμένα  προβιοτικά συνεισφέρουν τόσο στην υγεία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος όσο επίσης και στην κίνηση του εντέρου καθώς και στην ανακούφιση από εντερικές ασθένειες.  Αναφέρεται ότι το κεφίρ περιέχει περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων περισσότερα από ότι στο γιαούρτι ή στο στο γάλα.

Δοκιμάζοντας καινούργιες γεύσεις- κεφίρ

Θρεπτικότητα και περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Αναφέραμε πριν ότι το κεφίρ είναι ένα προϊόν το οποίο παράγεται από το γάλα.   Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών οι οποίες κιόλας είναι υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γεγονότος ότι περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα.  Επίσης, βασικό χαρακτηριστικό των πρωτεϊνών είναι ότι δημιουργούν την αίσθηση της πληρότητας στο στομάχι μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ότι έχουμε χορτάσει. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προσπάθεια για δίαιτα και για απώλεια περιττού βάρους.

Το γάλα περιέχει και πολλές ουσίες οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη και στην σταθεροποίηση και συνεκτικότητα των οστών.  Η πιο βασική από αυτές είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη Κ η οποία συμβάλλει στον καταβολισμό του ασβεστίου και στην αφομοίωση του.  Το παραπάνω μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 81% με αποτέλεσμα να δημιουργεί σκληρά και συνεκτικά οστά τα οποία δεν είναι  εύθρυπτα.

Από όλα τα παραπάνω λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι το κεφίρ είναι ένα προϊόν με ξεχωριστές ιδιότητες και διαφορετικό χαρακτήρα από όλα τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσουμε το κεφίρ και να δούμε κατά πόσον μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.