Ντιμίτρι Σοστακόβιτς, ένας αντιφατικός καλλιτέχνης

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Ο Ντιμίτρι Σοστακόβιτς είναι σημαντικός, αν και αντιφατικός καλλιτέχνης.

Η ζωή του

Γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1975. Καθ’ όλη την ζωή του είχε περίεργη σχέση με το κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης: άλλωτε έχαιρε εκτίμησης, άλλωτε διώκονταν. Από τη μεριά του πατέρα του είχε πολωνική καταγωγή και ο προπάππος του είχε ανάμειξη στην πολωνική επανάσταση του 1831. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Γιεκατερίνεμπουργκ όπου γεννήθηκε ο παππούς του, ο οποίος εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλέξανδρου Β΄. Η μάνα του ήταν απώτερης ελληνικής καταγωγής ήταν πιανίστρια και διδάσκουσα στο Ωδείο Αγίας Πετρούπολης και παντρεύτηκε τον πατέρα του συνθέτη το 1903. Αρχικά ήταν αδιάφορος προς την μουσική, αλλά η μάνα του του άλλαξε γνώμη.

Η μουσική

Το 1919 έγινε δεκτός στο ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Το 1926 αποτυγχάνει στην εξέταση της Μαρξιστικής Μεθολογίας έχοντας ήδη αποφοιτήσει την προηγούμενη χρονιά από το ωδείο και συνθέσει την πρώτη συμφωνία. Πριν γίνει αποκλειστικά συνθέτης, ήταν και πιανίστας. Η μουσική του εστιαζόταν κυρίως στην συμφωνική και στην μουσική δωματίου. Πιο γνωστή σύνθεση του ήταν το βάλς νο2. Στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η μουσική του είχε έναν πατριωτικό τόνο. Το έργο του ο ίδιος το αποκήρυξε το 1936 και το 1948, γεγονός που έμεινε στην ιστορία.

Η ένταξη στο κόμμα και η προσωπικότητά του

Το 1960 εντάσσεται στο κόμμα στο οποίο άλλωτε είχε ευμένεια, άλλωτε δυσμένεια. Τελικά αποκαταστάθηκε προς το τέλος της ζωής του. Η προσωπικότητά του, όπως αναφέρει η κόρη του, ήταν ασταθής και εμμονική, ίσως και λόγω της ζωής του και του φιλάσθενου οργανισμού του.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.