Ανακαλύφθηκε το πιο απομακρυσμένο σύμπλεγμα γαλαξιών

Συντάκτης: Flowmagazine

Αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο σύμπλεγμα γαλαξιών που σχηματίστηκε μόλις τρία δισεκατομμύρια χρόνια μετά από το Big Bang. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με το σχηματισμό των γαλαξιών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πιο παλιό και απομακρυσμένο σύμπλεγμα γαλαξιών, σε απόσταση περίπου δέκα δισεκατομμυρίων έτη φωτός από τη Γη. Τα συμπλέγματα γαλαξιών είναι οι μεγαλύτερες κοσμολογικές οντότητες και αποτελούνται από πολύ μεγάλες ομάδες γαλαξιών που συγκρατούνται μαζί από τη βαρύτητα. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε εξοπλισμό από το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο στη Χιλή, όπως και άλλα τηλεσκόπια για να υπολογίσουν την απόσταση. Η πρώτη που το εντόπισε ήταν η NASA και το ονόμασε CL J1449+0856.

Θεωρίες γαλαξιακού σχηματισμού

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «ώριμο» σύστημα. Αυτό σημαίνει πως ο γαλαξίας δε δημιουργεί πλέον νέα αστέρια. Τα συμπλέγματα γαλαξιών επεκτείνονται με τα χρόνια, γι αυτό και το συγκεκριμένο σύμπλεγμα είναι σπάνιο, αφού είναι τεράστιο. Οι εικόνες το δείχνουν ακριβώς όπως ήταν όταν το σύμπαν ήταν περίπου τριών δισεκατομμυρίων χρονών, δηλαδή μικρότερο από το ¼ της σημερινής του ηλικίας. Αυτή η διαπίστωση κάνει τους επιστήμονες να αναθεωρούν τις υπάρχουσες κοσμολογικές θεωρίες σχετικά με το σχηματισμό του σύμπαντος. Όλα δείχνουν πως δε ξέρουμε ακόμη τα πάντα για το γαλαξία και τα συμπλέγματα.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούταν από επιστήμονες από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους το Φεβρουάριο.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…