Δύο λόγια-ύμνος για σένα κορίτσι μου

Συντάκτης: Ευσταθία Χαντζάρα

Από γυναίκα σε γυναίκα, δύο λόγια ενθάρρυνσης και αναγνώρισης όσων το γυναικείο φύλο πάλεψε και παλεύει να κατακτήσει μέσα από μικρούς καθημερινούς αγώνες.

Λησμονούμε τις μεγάλες έννοιες

Όσο και να ξεχνάει το μυαλό, αρκεί μία λέξη για να το ξυπνήσει. Δικαίωμα. Αμέσως, όμως, αυτό το άτιμο μυαλό, περνάει στην επόμενη πιο γκρίζα σκέψη. Περιορισμένο δικαίωμα. Περιορισμένο; Μα γιατί; Πως γίνεται; Κι αν υπάρχει περιορισμός στην ελευθερία, τότε για ποια ελευθερία μιλάμε; Είναι αυτή η μόνιμη ελευθερία των λίγων. Και μάλλον, δε γίνεται να την πολεμήσει κανείς. Στην εποχή  μας φαίνεται σαν να μην πολυασχολούμαστε με τις μεγάλες ιδέες, υφίστανται μόνο σαν μεταφορά λόγου. Μόνο όταν η επικαιρότητα το επιτάσσει τότε θυμόμαστε έννοιες όπως η αυτοδιάθεση, η συναίνεση, ο εκφοβισμός, η ευγενής άμιλλα. 

Υποδηλώσεις της γλώσσας μας

Δικαίωμα, αγώνας, ελευθερία. Αν απλά διαβάσει κάποιος τις τρεις αυτές λέξεις, παρατηρεί κάποια ουσιαστικά, σε διαφορετικά γένη. Γένος ουδέτερο, αρσενικό και θηλυκό. Στην ουσία όμως, η διάκρισή τους είναι μόνο αφηρημένη ή και συγκεκριμένη; Η παρατήρηση, περνάει σε στάδιο αντίληψης αυτής της διαφοράς. Αρσενικό, θηλυκό, ουδέτερο. Χωρίς ίχνος υπεροψίας ή αντίθετα αδυναμίας, ισχύει ωστόσο μία παραδοχή που -ακόμα και αν δε στηρίζεται απ’όλους- είναι η κρυφή νοηματοδότηση της γλώσσας μας: η Φύση είναι γένους θηλυκού, είναι η «μάνα» γη. Μαζί της αναγεννάται καθημερικά κάθε θηλυκό, σε όλη την πλάση. Κάθε γυναίκα, σε όλη τη γη. 

Τόσο θηλυκή τελικά η ελευθερία, που αντέχει να χαρίζεται και πέραν από τις γυναίκες. Τόσο μεγαλόψυχες οι γυναίκες, που αντέχουν να περιορίζουν την ελευθερία τους, χάριν στην προσήλωσή τους σε κάθε άλλη λατρεία τους. Ακόμα και η προσήλωση σε αυτό το άλλο, είναι τόσο θηλυκή. Όχι μόνο αυτή τη μέρα, αλλά κάθε μέρα. Ακόμα και αν αντιτίθεται στην ελευθερία. Γυναίκα-ημέρα. Χρειάζεται το αρσενικό για να συμπληρωθεί; Όπως και να΄χει είναι επιλογή της κάθε γυναίκας τι θα συμπεριλάβει στην «ημέρα» της, στη ζωή της.

Γυναίκα. Τεράστια, από τότε που γεννιέται κι ας είναι ακόμα μωρό. Δε χρειάζεται να κάνει πολλά. Άλλωστε, το πολύ και το λίγο είναι τόσο σχετικό. Όσο τεράστια και να είναι όμως, δε ζει μόνη της. Και αυτό δεν είναι καθόλου σχετικό, αλλά απόλυτο.  Δεν είναι τα στολίδια που έχει ανάγκη. Αυτά απλά της θυμίζουν  πόσα φτιάχτηκαν για εκείνη. Είναι που έχει ανάγκη την αναγνώριση, όπως όλοι άλλωστε. Αυτή η αναγνώριση δεν πρέπει να την κάνει να ξεχνάει πόσα φτιάχνει εκείνη επίσης, με τα χέρια και με το μυαλό της. 

Η ισότητα των φύλων, ακόμα επικαιρη

Όσες φιλοσοφικές σκέψεις και αν γράφτηκαν στο πέρασμα των αιώνων για το σύμβολο της γυναίκας, θα παραμένουν επίκαιρες στο πέρασμα των χρόνων. Είναι όμως μόνο λόγια. Και σίγουρα, με τα όμορφα λόγια τα παλάτια δείχνουν μεγαλύτερα, ακόμα και αν δεν είναι. Μιλάμε όμως για την πραγματική ζωή, στην οποία τα παλάτια δεν υπάρχουν, γιατί η δυσκολία τα γκρεμίζει. Εκεί παίρνει θέση, ή πρέπει να πάρει θέση ο καθένας μας με το προσωπικό του εκτόπισμα. Και τα δικαιώματα. Για όλους. Για εμάς, Για εσένα κορίτσι μου. Αγωνιζόμαστε για τη μέρα που τα δικαιώματα ισότητας των γυναικών θα  θεωρούνται δεδομένα απ’άκρη σ’άκρη του πλανήτη μας.

Η Ελπίδα ζει παντοτινά

Βία, ανισότητα, προκατάληψη. Κρίμα που αυτές οι λέξεις, ακόμα υπάρχουν στη ζωή σου. Θα προσθέσω την ελπίδα και τη θέληση, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να κάνουν τον ανθρώπινο νου να διαγράψει τις προηγούμενες. Και αυτό, δεν εμπεριέχει καθόλου ιδέα ουτοπική, παρά μόνο ρεαλιστική. Τόσο πολύ, που αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι δυσκολίες, δεν θα είχαν ξεπεραστεί χωρίς αυτά τα ιδανικά. Ελπίδα και θέληση. Υπάρχουν ακόμα και στα πιο στενά μυαλά τα οποία τη θέληση τη διοχετεύουν κατά τρόπους μη εποικοδομητικούς.

Αυτοδιάθεση: υπάρχεις για σένα και για όλους

Ελπίδα και θέληση λοιπόν. Για σένα γυναίκα, που είσαι μάνα ή που δεν έχεις γίνει, ή δεν θέλεις να γίνεις. Για σένα γυναίκα, που είσαι σύζυγος και εργαζόμενη ή τρανή νοικοκυρά. Για σένα γυναίκα, που σπουδάζεις και έχεις φιλοδοξίες για μία σπουδαία καριέρα ή τελειώνεις το σχολείο και απλά θέλεις να ζήσεις χωρίς άλλο διάβασμα. Για σένα γυναίκα, που αθλείσαι για να σου αρέσεις και να αρέσεις ή που τρως γιατί σου αρέσει. Για σένα γυναίκα, που είσαι το πρώτο άτομο που θα σκεφτεί να πάρει τηλέφωνο, το παιδί σου, το ανίψι σου, η αδερφή σου, ο γονιός σου, η φίλη σου, ο άνθρωπός σου. Για σένα γυναίκα, που είσαι το πρώτο άτομο, που θα σκεφτεί κάποιος. Και είσαι γενικά ΠΡΩΤΟ άτομο. Για σένα γυναίκα, που πρέπει να υπενθυμίζεις πρώτα σε σένα και μετά στους άλλους, τη δύναμή σου. Την έχεις, γιατί πηγάζει από μέσα σου. Και ό,τι είναι πηγαίο, είναι φυσικό και αναντικατάστατο. 

Θάρρος και αυτοπεποίθηση

Είσαι μία και μοναδική. Όποια και αν είσαι, ό,τι και αν είσαι. Κάνε την προσωπικότητά σου τέτοια που να φαίνεται, χωρίς φανφάρες αλλά με την ήρεμη δύναμή και αυτοπεποίθησή  σου που είναι η αρετή. Ή ο δυναμισμός σου, ζηλευτός. Είσαι μία και μοναδική. Και σίγουρα αξιοθαύμαστη! Και ο θαυμασμός θέλει θάρρος για να δηλωθεί. Επιζήτα λοιπόν, τους θαρραλέους για συντροφιά. Και άσε τους δειλούς. Δώσε τους χρόνο, για να καταλάβουν τι χάνουν. Όλα κάποτε περνάνε. Αρκεί να υπάρχει ελπίδα και θέληση.

Μη ξεχνάς! Ακόμα και τις πιο γνωστές μέρες που κάτι γιορτάζουμε, ένα σημαντικό γεγονός ή μια επέτειο, χρειάστηκε προσπάθεια, πόνος, κόπος και χρόνος για να συμβεί αυτό. Συνέχισε την προσπάθειά σου και επένδυσε το χρόνο σου, στο να θυμίζεις το φύλο σου. Έως ότου μία μέρα, να μη χρειάζονται posts για να στο θυμίζουν. 

Συντάκτης: Ευσταθία Χαντζάρα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.