Δύο ή παραπάνω φύλα;

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου

Πως φτιάχτηκαν οι άντρες και οι γυναίκες; Ποιος φτιάχτηκε πρώτος; Είναι σίγουρα οι μόνοι πάνω στη γη;

Υπάρχουν πολλές και διάφορες ερμηνείες για την δημιουργία του ανθρωπίνου είδους, όμως σε ένα πράγμα συμφωνούνε όλοι, πως, το ένα φύλο δε μπορεί να επιβιώσει χωρίς το άλλο. 

Είναι, βιολογικά τουλάχιστον, αδύνατο.

Στην επιστήμη, όταν μια ζωή γεννιέται, το κεφάλι ενός μωρού εμφανίζεται κλαμένο μέσα από την μητέρα του, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια.

Το πρώτο είναι, το μωρό να έχει αιδοίο, το δεύτερο είναι, το μωρό να έχει πέος και το τρίτο και πιο σπάνιο είναι, το μωρό να έχει γεννηθεί με κάποιες ειδικές παραλλαγές στα χαρακτηριστικά του φύλου του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πως τα τρία αυτά μωρά κοινωνικοποιούνται με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Το πρώτο μωρό, αποκαλείται γυναίκα και οδεύεται  από την οικογένεια και το περιβάλλον του να συμβαδίσει με τα πρότυπα που έχει διαμορφώσει η κοινωνία για το γυναικείο φύλο.

Το δεύτερο μωρό, αποκαλείται άντρας και προχωράει αντίστοιχα προς το δρόμο που έχει χαράξει η κοινωνία για το ανδρικό φύλο.

Το τρίτο μωρό, κατατάσσεται στην κατηγορία των ίντερσεξ ή διαφυλικών ατόμων. Πρόκειται για ένα άτομο που δε μπορεί να καταταχθεί στο γυναικείο ή αρσενικό γένος, σύμφωνα με τη βιολογία. Διαθέτει είτε παραπάνω χρωμοσώματα, είτε διαφοροποιήσεις στα εξωτερικά ή εσωτερικά γεννητικά όργανα. Πολλές φορές μάλιστα, ένα διαφυλικό άτομο, αποκτά αυτά τα χαρακτηριστικά κατά την εφηβεία και όχι κατά τη γέννηση. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας συγκεκριμένος τύπος ίντερσεξ ατόμου.

Ακολουθώντας λοιπόν την γέννηση και το γένος κάποιου, αρχικά τουλάχιστον μπορεί να περιγραφεί με τρεις τρόπους.

Τι συμβαίνει όμως όταν βάλουμε την κοινωνία στο παιχνίδι;

Η κοινωνία, είναι κάτι το μεταβαλλόμενο. Ένας παράγοντας που αλλάζει, σκοτεινιάζει και μπερδεύει, αλλά παραμένει εκεί, δεν εξατμίζεται και φυσικά, επηρεάζει τα πάντα. Δε μπορούμε να μιλήσουμε για τη φυλετική ταυτότητα χωρίς να πούμε για το ρόλο της κοινωνίας σε αυτή.

Διότι, υπάρχουν πραγματικές διαφορές ανάμεσα στο βιολογικό φύλο, αυτό που απλώς ορίζεται από το πως είναι διαμορφωμένο το σώμα μας κατά την γέννηση, με το κοινωνικό φύλο, το οποίο επηρεάζεται από την κοινωνία και τους ρόλους που αναθέτει στον καθένα μας, βάσει αυτών των γεννητικών μας ιδιαιτεροτήτων.

Αφήνοντας απέξω τα διαφυλικά άτομα, τα οποία δυστυχώς παραμελούνται από την κοινωνία ως κάτι το αφύσικο, το περιβάλλον μας διαχωρίζει τα φύλα ως δύο.

Από τη μία οι άντρες γεννημένοι με πέη, είναι σκληροί, προστατευτικοί, έξυπνοι και τολμηροί.

Από την άλλη οι γυναίκες γεννημένες με αιδοία, είναι στοργικές, γλυκιές και πονηρές. 

Ποιος θεός, ποιο σημάδι ή απόφαση, έδωσε στο ανθρώπινο είδος την ιδέα πως το ένα είναι έτσι και το άλλο αλλιώς;

Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως είναι, μπορεί, δηλαδή σίγουρα, οι άντρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί, αλλά γιατί αυτό να τους κάνει άνισους;

Διότι δεν παίρνει, ούτε καν σε ένα μικρό παιδάκι, πολλά χρόνια για να καταλάβει πως οι γυναίκες και οι άντρες δεν δέχονται την ίδια αντιμετώπιση, σε όλους τους τομείς.

Μεγαλώνουμε σε αυτές τις συνθήκες και ειδικά όσοι επωφελούμαστε από αυτές δεν τις καταδικάσουμε, αλλά για τους πιο ενσυνείδητους, υπάρχει μια στιγμή οργής και αγανάκτησης που μας κάνει να πούμε: Γιατί τα γεννητικά μου όργανα καθορίζουν τη θέση μου σε αυτό τον κόσμο;

Ακόμη όμως, τα πράγματα χειροτερεύουν για κάποιους από εμάς, που το βιολογικό τους γένος και το κοινωνικό φύλο το οποίο τους προσδιορίζει δεν ταυτίζονται.

Ένα μωρό γεννιέται με ανδρικά γεννητικά όργανα και μεγαλώνει, όπως άλλωστε ορίζει το περιβάλλον του, ως αγόρι. Τι συμβαίνει όμως, όταν το κοινωνικό φύλο που έχει βάλει η κοινωνία πάνω του σαν ταμπέλα που δε βγαίνει δεν τον καλύπτει;

Του προκαλείται δηλαδή μια φυλετική δυσφορία, ένα συναίσθημα κατάθλιψης σε πολλές περιπτώσεις που μπορεί να καταλήξει σε ψυχικό πρόβλημα, όταν αντιμετωπίζεται από τους γύρω του ως το βιολογικό του φύλο.

Δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να κατηγοριοποιήσουμε αυτά τα άτομα ως το τρίτο φύλο. Διότι ο καθένας αντιλαμβάνεται το φύλο του διαφορετικά.

Υπάρχουν άτομα που ταυτίζονται με το γυναικείο φύλο, ενώ το βιολογικό τους φύλο είναι το αντρικό και το αντίθετο. Αυτοί οι άνθρωποι, στις πιο δεκτικές χώρες, αντιμετωπίζονται ως γυναίκες ή άντρες αντίστοιχα.

Αποκαλούνται τρανστζέντερ (transgender) ή διεμφυλικά άτομα και συνήθως μεταβαίνουν σε χειρουργικές επεμβάσεις για να συμβαδίσουν με τις  αντιλήψεις της κοινωνίας με το κοινωνικό φύλο που τους καλύπτει συναισθηματικά. 

Αν και υπάρχουν βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα διεμφυλικά άτομα και τα ταυτοφυλικά άτομα, αυτά που δηλαδή καλύπτονται με το βιολογικό τους φύλο να ταυτίζεται με το κοινωνικό, η αντιμετώπιση τους θα πρέπει να είναι ίδια.

Δηλαδή, οι τρανς άντρες είναι άντρες, καθώς και οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες.

Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε δηλαδή πως το βιολογικό φύλο και τα γεννητικά όργανα κάποιου δεν ταυτίζονται απαραίτητα με το κοινωνικό φύλο στο οποίο θέλει να καταταχθεί. 

Δεν είναι κάποιος γυναίκα επειδή έχει αιδοίο, είναι γυναίκα επειδή, ξέρει μέσα της και αισθάνεται γυναίκα.

Επίσης όμως, αξίζει να αναφέρουμε πως ορισμένα άτομα νιώθουν άνετα αν δεν προσδιορίζουν τον εαυτό τους ως γυναίκα ή άντρας και ονομάζονται μη-δυαδικά.

Δε συμβαδίζουν με αυτά τα φύλα και συνήθως δίνουν στον εαυτό τους ουδέτερες αντωνυμίες. Βρίσκονται και αυτοί στην κατηγορία των τρανς ατόμων καθώς, το βιολογικό και το κοινωνικό τους φύλο διαφοροποιούνται.

Υπάρχει μια εποχή, θέλω να πιστεύω, που ο κόσμος θα δει καθαρά πως το φύλο μας δεν είναι κάτι που μπορούμε να δούμε από τη γέννηση μας. Η βιολογία είναι ένας παράγοντας και ένα μέρος της απάντησης, κάτι σίγουρα σταθερό και αμετάβλητο. Η κοινωνία όμως, μεταβάλλεται χωρίς δισταγμό.

Για αυτό δε μπορούμε να πούμε πως η φυλετική ταυτότητα είναι κάτι απλό, ούτε όμως κι ότι υπάρχουν 2, 3 ή 83 φύλα. 

Σ’ έναν ουτοπικό κόσμο οι ταμπέλες αυτές δε θα υπήρχαν, τα μυαλά μας θα ήταν οι πραγματικοί παντογνώστες και όχι οι ξένοι, όχι τα γεννητικά μας όργανα.

Μέχρι όμως να μεταβούμε σε αυτή την τέλεια κοινωνία που ιδανικά θα συνεχίσει να μαθαίνει και να βελτιώνεται, μην είστε απόλυτοι, η κοινωνία αλλάζει και μαζί της το ίδιο κάνουμε κι εμείς.

Πηγή 1Πηγή 2Πηγή 3Πηγή 4Πηγή 5 

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.