Δίνεις την εντύπωση που θέλεις να δώσεις;

Συντάκτης: Αικατερίνη Χριστοδούλου

Επικοινωνία: Σημαντικό θέμα, πολύπλευρο και πολυσυζητημένο που ο καθένας μας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε διαφορετική εντύπωση στον καθένα που μας βλέπει, ανεξάρτητα από την πραγματική μας εικόνα. Αλήθεια εσείς ξέρετε τι εντύπωση δίνετε;

«Έλλειψη επικοινωνίας»: Μία κλισέ φράση!

«Έλλειψη επικοινωνίας»: Μια χιλιοειπωμένη φράση! Συνοδευόμενη συνήθως από δάκρυα, πόνο, θυμό, απογοήτευση και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, ακούμε αυτή τη φράση σε άσματα γνωστών καλλιτεχνών, σε ιστορίες αγάπης που τελείωσαν άδοξα, καταλήγοντας συχνά να αναφέρεται ως μία από τις συχνές αιτίες χωρισμών. Ή μήπως αφορμές; Τροφή για σκέψη ήταν αυτό το ερώτημα.

Η δύναμη της επικοινωνίας

Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας -την επικοινωνία! Η επικοινωνία αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Επαγγελματικές, ερωτικές, φιλικές, και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε αναρωτηθεί τι εντύπωση δίνει ο τρόπος που επικοινωνούμε. Ποια εικόνα σχηματίζει ο συνομιλητής μας και αν η εικόνα αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και, το σημαντικότερο ,αν είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε να έχει ο συνομιλητής μας για εμάς. 

Σκεφτείτε λοιπόν να μπορούσατε να ελέγξετε την εντύπωση που θα δώσετε στον συνομιλητή σας. Είναι μια μορφή δύναμης αυτό, ας το παραδεχτούμε. Πιθανόν και υπερδύναμης, αν σκεφτούμε ότι συχνά δεν μας δίνεται η ευκαιρία ή ο χρόνος για μια δεύτερη εντύπωση και συνάμα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της πρώτης εντύπωσης στη γνώμη που θα σχηματίσει κάποιος για εμάς.

Σημασία έχει ο τρόπος ή το περιεχόμενο;

Συνήθως επικεντρωνόμαστε στο περιεχόμενο της συζήτησής μας, στο μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε δηλαδή και όχι στον τρόπο που επιλέγουμε να το μεταδώσουμε, νομίζοντας ότι αυτό θα ορίσει ή έστω θα επηρεάσει την εξέλιξη της συζήτησης που θα έχουμε. 

Σίγουρα όλοι μας έχουμε στο βιογραφικό μας έστω και μια «πρόβα» για το τι θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις ενός σημαντικού interview, τι θα πούμε σε ένα πρώτο ραντεβού, πώς θα ανακοινώσουμε μια παραίτηση ή έναν χωρισμό. Ωστόσο, δεν επικοινωνούμε μόνο με τις λέξεις. Τις λέξεις που βγαίνουν από τα χείλη του πομπού τις περισσότερες φορές δεν θα τις θυμάται ο δέκτης μετά από 1-2 εβδομάδες. Το πιθανότερο είναι να έχει συγκρατήσει το γενικό νόημα, ίσως και κάποιες φράσεις ή προτάσεις στην καλύτερη περίπτωση. 

Τότε τι είναι αυτό που σχηματίζει την εντύπωση που δώσαμε; Το όμορφο λεξιλόγιο ή φρασεολόγιο που ίσως διαθέτουμε; Ο τόνος της φωνής μας; Ο τρόπος που θα το διατυπώσουμε τα λεγόμενά μας; Το περιεχόμενο των λόγων μας ίσως; Η στάση του σώματός μας ή οι κινήσεις των χεριών μας ενώ μιλούσαμε;

Μήπως τελικά έχει σημασία η αίσθηση που θα αφήσουμε στον άλλον;

Δυστυχώς ή ευτυχώς κανένα από αυτά δεν έχει τον κυρίαρχο ρολό. Τίποτα από αυτά δεν είναι το πρώτο που θα έρθει στο μυαλό του συνομιλητή μας όταν θυμηθεί την ύπαρξή μας. Το σημαντικότερο που θα θυμηθεί είναι πως ένιωσε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε μαζί μας. 

Ένιωσε ουσιαστικό ενδιαφέρον ή μήπως τυπικό; Μήπως αδιαφορία ή κάποια «απόσταση»; Ένα ψήγμα ερωτισμού ίσως; Βαρέθηκε; Ενθουσιάστηκε; Αναρωτήθηκε για κάτι που μας αφορά; Μήπως εμπνεύστηκε με κάτι; Ένιωθε ελεύθερος να εκφραστεί όπως ήθελε; 

Η επικοινωνία που είχε μαζί μας του άνοιξε ένα παραθυράκι σε κάτι διαφορετικό και πιθανόν πιο όμορφο ή ήταν άλλο ένα small talk που τον έκανε να ευχηθεί η δική του υπερδύναμη να ήταν εκείνη της τηλεμεταφοράς;

Δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς η αίσθηση που θα αφήσουμε

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε όλη την ευθύνη για το πώς θα νιώσει ο συνομιλητής μας. Οι παράγοντες είναι πολλοί όπως για παράδειγμα σωματική κατάσταση που βρίσκεται ο συνομιλητής μας, π.χ. αν είναι σε hangover δύσκολα θα ανταγωνιστεί το χιούμορ μας την κεφαλαλγία της χθεσινοβραδινής του τεκίλας. 

Άλλοι παράγοντες είναι η συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση που βρισκόμαστε και οι δυο τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι πεποιθήσεις και οι προσδοκίες που έχουμε, η διάθεση για επικοινωνία τη συγκεκριμένη στιγμή, η εμπιστοσύνη που εμπνέει ο ένας στον άλλο, η χημεία μεταξύ μας κ.ά.

Πώς όμως θα δώσουμε ένα boost στον τρόπο επικοινωνίας μας;

Άρα, ποια η ευθύνη μας στην επίτευξη  μιας όμορφη πρώτης εντύπωσης και μιας όμορφης και εποικοδομητικής επικοινωνίας; Σε πρώτη φάση, αυτό που μας αναλογεί είναι να ξέρουμε να διαχέουμε με σεβασμό και διάκριση το «περιεχόμενο» μας στο περιβάλλον μας. Αλλά αυτό προϋποθέτει όρεξη για εξέλιξη, πρόθεση για βελτίωση των επικοινωνιακών μας δεξιοτήτων, γνώση και διάθεση επεξεργασίας του εαυτού μας. Τα παραπάνω, μαζί με ένα μέσο βιντεοσκόπησης (τα smartphones εξυπηρετούν απόλυτα αυτό τον σκοπό), είναι απαραίτητα εργαλεία σε μια διαδικασία αναγνώρισης και βελτίωσης του τρόπου που επικοινωνούμε, τον οποίο θα περιγράψουμε σε επόμενο άρθρο. 

Αν μείνετε πιστοί σε αυτή τη διαδικασία και ακολουθήσετε και τα tips που θα δοθούν, θα μπορείτε να λέτε «I did my part», όπως λένε και οι Αμερικάνοι στην άλλη άκρη της γης.

Συντάκτης: Αικατερίνη Χριστοδούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.