Δήμος Αθηναίων: Καινοτόμα προγράμματα για τη νέα σχολική χρονιά

Συντάκτης: Flowmagazine

Λίγες ώρες απομένουν για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και οι πολίτες της Αθήνας έχουν κάθε λόγο να βλέπουν με υπερηφάνεια και αισιοδοξία. Ο δήμος Αθηναίων καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με καινοτόμα προγράμματα που υπόσχονται να προσφέρουν σε κάθε παιδί ισότιμη πρόσβασης στη γνώση.

Δήμος Αθηναίων: Πρώτα το Παιδί – αναλυτικά οι δράσεις και τα προγράμματα για τη φετινή σχολική χρονιά

Ο δήμος Αθηναίων έχει στην ευθύνη του 387 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στεγάζονται σε 198 σχολικά συγκροτήματα του δήμου Αθηναίων, που περιμένουν από αύριο 55.000 μαθητές. Τα ειδικά συνεργεία του δήμου Αθηναίων φρόντισαν για την έγκαιρη συντήρηση και επισκευή τους, προχωρώντας σε επεμβάσεις σε 51 σχολεία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το πρωί το 41ο Γυμνάσιο της πλατείας Αμερικής, στην οδό Πάτμου 11-13, για να ευχηθεί στους μαθητές καλή σχολική χρονιά, δήλωσε ότι ο δήμος Αθηναίων ενέταξε από την πρώτη στιγμή το παιδί και την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. “Ποτέ δεν αντιληφθήκαμε τον ρόλο μας περιορισμένο στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και προσπαθήσαμε για το παραπάνω. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά νιώθω ότι άξιζε ο κόπος” σημείωσε ο κ. Καμίνης και τόνισε: “Πάνω από 14.000 κάτοικοι της Αθήνας αγκάλιασαν τα Ανοιχτά Σχολεία, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως και τη νέα αντίληψη με το πρόγραμμα “Ετσι Μαθαίνω Καλύτερα”. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών, ενώ στο σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων είμαστε υπερήφανοι για τη πρότυπη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και συνεχίζουμε την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων με ορθολογική λειτουργία των σχολικών επιτροπών”.

Ανοιχτά Σχολεία

Εκτός από το ραντεβού με το κουδούνι του σχολείου, μικροί και μεγάλοι Αθηναίοι ανανεώνουν φέτος, για 3η χρονιά, το ραντεβού τους και με τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. «Με τα Ανοιχτά Σχολεία αλλάζουμε τις γειτονιές, αλλάζουμε τη νοοτροπία μας, αλλάζουμε τη σχέση μας με τις δημόσιες υποδομές, πάντα με έναν στόχο: να πολλαπλασιάζουμε αυτά που προσφέρουμε στους πολίτες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, για το επιτυχημένο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μέχρι σήμερα 14.000 μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Αθήνας, από 0-99 ετών, έκαναν στέκι τους 25 σχολεία στις 7 Δημοτικές Κοινότητες του δήμου Αθηναίων, που άνοιξαν τις πόρτες τους απογεύματα, Σαββατοκύριακα και καλοκαίρια, και μετατράπηκαν σε χώρο δημιουργίας και συνάντησης της γειτονιάς. Εργαστήρια ρομποτικής αλλά και ραπτικής, κρουστά με ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και BeatBox, Zumba και μαγειρική, σεμινάρια α’ βοηθειών αλλά και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κηπουρική και μαγειρική, θεατρικό παιχνίδι και άθληση στην αυλή, όλα χώρεσαν στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, τα οποία συνεχίζονται εντελώς δωρεάν.

“Μία από τις εκπλήξεις του νέου προγράμματος είναι η ένταξη του ιστορικού σχολείου «2ο Λύκειο – Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στην οδό Αχαρνών και Χέυδεν. στο δίκτυο των Ανοιχτών Σχολείων, μετά από ένα χρόνο υποδειγματικής λειτουργίας. Πρόκειται για ένα κτήριο κόσμημα, που πέρυσι έγινε ξανά σχολείο με πόρους από το ΕΣΠΑ, αφού επανακτήθηκε χάρη στην επιμονή του δήμου Αθηναίων να βάλει τέλος στην κατάληψη, απόφαση για την οποία δέχτηκε στο παρελθόν σφοδρή επίθεση” δήλωσε η αντιδήμαρχος για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Ανοιχτών Σχολείων ανακοινώνεται αύριο, ενώ οι δράσεις ξεκινούν στις 2 Οκτωβρίου.

Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα

Η προτεραιότητα που δίνει ο δήμος Αθηναίων στο παιδί – πολίτη δεν σταματά στα βασικά. Η διαμόρφωση πρότυπων χώρων μάθησης με τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και αρχιτεκτόνων, η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία με σύγχρονες μεθόδους, είναι πραγματικότητα σε 24 σχολεία της Αθήνας, χάρη σε μια πρωτοποριακή σύμπραξη του δήμου Αθηναίων, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

24 σχολεία του δήμου Αθηναίων μεταμορφώθηκαν σε 18 μήνες σε πρότυπα περιβάλλοντα εκπαίδευσης, αλλάζοντας την καθημερινότητα 3.700 μαθητών κάθε χρόνο. Με το καινοτόμο πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων, οι μαθητές αποκτούν πλέον νέους χώρους μάθησης, σχεδιασμένους από τα ίδια τα παιδιά, μαζί με τους δασκάλους τους και ειδικευμένους αρχιτέκτονες. Και έτσι μαθαίνουν καλύτερα!

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Όπως κάθε χρόνο, οι 76 παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και φέτος 5.500 παιδιά. Εξελίσσοντας τη λειτουργία του, το Δημοτικό Βρεφοκομείο δέχεται πλέον ηλεκτρονικά τις αιτήσεις εγγραφών, διασφαλίζοντας συνθήκες διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Δύο από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι Πρότυποι Βιοκλιματικοί Παιδικοί Σταθμοί στην Κυψέλη και τον Κεραμεικό, ολοκληρώθηκαν πέρυσι χάρη στην αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013. “Οι μικροί μαθητές, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς φοιτούν εντελώς δωρεάν, σιτίζονται καθημερινά με ισορροπημένα γεύματα μεσογειακής διατροφής, από τα οποία παρέχονται 1.700 επιπλέον μερίδες σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του δήμου Αθηναίων” δηλώνει η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Πόπη Γιαννοπούλου.

Κοινωνικό Φροντιστήριο

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο που εγκαινίασε ο δήμος Αθηναίων το 2012, μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη μάθηση για όλους. Έχει ήδη υποστηρίξει σχεδόν 1.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ως τώρα, παρέχοντας πρόσθετη διδακτική βοήθεια σε μαθητές άπορων ή οικονομικά αδύναμων οικογενειών, καθώς και σε άπορους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, μόνο φέτος, 22 από τους 48 μαθητές της Γ’ Λυκείου που υποστηρίχθηκαν από το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι πλέον φοιτητές σε σχολές της επιλογής τους, όπως η Ιατρική Αθηνών, το Πολυτεχνείο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει πλέον ενταχθεί στις βασικές δομές κοινωνικής στήριξης του δήμου Αθηναίων, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα σπουδών.

Ειδικά Σχολεία

Την τελευταία διετία, ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στην ίδρυση σχολικών μονάδων με ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο που πλέον λειτουργεί στα Πετράλωνα, καθώς και για το πρότυπο Ειδικό Νηπιαγωγείο, που θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο στην οδό Νικοπόλεως, στα Πατήσια, στον χώρο του 6ου ειδικού σχολικού συγκροτήματος, το οποίο ανακατασκευάζεται με τη συνδρομή μιας άρτιας ομάδας αρχιτεκτόνων και χορηγία της ΠΑΝΓΑΙΑ.

Παιδικές εξοχές

Περισσότερα από 3.000 άτομα φιλοξενήθηκαν φέτος στις παιδικές εξοχές του δήμου Αθηναίων, σε 5 κατασκηνωτικές περιόδους, από τα τέλη Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου 2017, μεταξύ των οποίων 92 άτομα από συλλόγους ΑμεΑ και 320 επισκέπτες ξένων αποστολών και αθλητικών συλλόγων. 1.708 παιδιά και 726 άτομα τρίτης ηλικίας είχαν την ευκαιρία να περάσουν λίγες μέρες σε μια πευκόφυτη έκταση 180 στρεμμάτων στον Άγιο Ανδρέα, συμμετέχοντας σε πλήθος καθημερινών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…