Δημιουργήστε τη δική σας ευτυχία

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Αυτό που συμβαίνει με την ευτυχία είναι πραγματικά αξιοπερίεργο. Όλοι τη θέλουμε, όλοι την αναζητάμε, αλλά φαίνεται να την ψάχνουμε σαν «μάννα εξ’ ουρανού». Κάτι που περιμένουμε να έρθει σε εμάς ή που περιμένουμε να ανακαλύψουμε μαγικά. Όμως η ευτυχία είναι μέσα μας, όχι έξω από εμάς. Χτίζεται από εμάς, για εμάς. Πώς; Με απλά βήματα. Ας γνωρίσουμε τα βασικά.

Συγχωρήστε και ξεχάστε

Το να κολλάτε σε ένα λάθος δεν κάνει τίποτα για να διορθώσει μια κακή κατάσταση, παρά μόνο να σας θυμίζει τον πόνο σας. Το να το κρατάτε μέσα σας, θα σας πληγώνει ξανά και ξανά, χωρίς να διορθώνει καθόλου το πρόσωπο που σας πλήγωσε. Αφήστε το πίσω σας και προχωρήστε στη ζωή σας. Πάψτε να αναμασάτε παλιές πληγές και αφήστε τις να γιατρευτούν με το χρόνο. Η συγχώρεση είναι ένα γλυκό δώρο που σας χαρίζει ελευθερία. Δεν χρειάζεται να το κάνετε για τον άλλο, αλλά για εσάς.

Επιλέξτε να είστε ευτυχισμένοι

Η ευτυχία είναι επιλογή. Δεν συμβαίνει τυχαία. Αποφασίζετε κάθε μέρα αν θα είστε ευτυχισμένοι. Τίποτα έξω από εσάς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, εκτός κι αν εσείς το επιλέξετε. Να είστε θετικοί για τον εαυτό σας και τη ζωή. Μην αφήνετε ζητήματα ή προβλήματα να χαλάσουν την ευτυχία σας εκείνη την ημέρα. Να αντιμετωπίζετε κάθε μέρα σαν ένα δώρο που μπορεί να μην έχετε αύριο και να το αξιοποιείτε πλήρως. Κάντε κάθε μέρα την καλύτερη της ζωής σας.

Πάψτε να ανησυχείτε

Αν έχετε τη δυνατότητα να διορθώσετε κάτι, διορθώστε το, αλλιώς πάψτε να ανησυχείτε. Η ανησυχία ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Το μόνο που κάνει, είναι να εμποδίζει την ευτυχία. Οπότε κάντε ό,τι μπορείτε, όποτε μπορείτε, για όποιον μπορείτε και αφήστε τα άλλα να φτιαχτούν από μόνα τους.

Να είστε ευγνώμονες

Όσο λίγα κι αν έχετε ή όσο χάλια κι αν νομίζετε ότι είναι η ζωή σας τώρα, πάντα υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορείτε να είστε ευγνώμονες. Βρείτε τα αυτά και αγκαλιάστε τα, σαν να εξαρτάται η ίδια σας η ζωή από αυτά. Το να αναγνωρίζετε τα θετικά της ζωής σας, αυτά που είναι ωφέλιμα ή που κάνουν ευτυχισμένους και να τα δέχεστε με αγάπη, ανεβάζει το επίπεδο ευτυχίας σας.

Χτίστε φιλίες

Οι φιλίες είναι το θεμέλιο της πραγματικής ευτυχίας. Θα σας ανεβάσουν όταν εσείς δεν θα μπορείτε να σηκώσετε τον εαυτό σας. Μαζί μπορείτε να πετύχετε όλα όσα δεν μπορείτε να πετύχετε μόνοι σας. Χτίστε τις ήδη υπάρχουσες φιλίες σας και καλλιεργήστε καινούριες. Βρείτε φίλους που μπορείτε να τους μιλήσετε και να κάνετε πράγματα μαζί.

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Τα social media σας δείχνουν πάντα τις πιο ρόδινες στιγμές της ζωής ενός ατόμου. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τα επιτεύγματα των άλλων. Βγείτε έξω και δημιουργήστε τα δικά σας επιτεύγματα. Πηγαίντε και κάντε τα πράγματα που κάνουν εσάς ευτυχισμένους, όχι αυτά που οι άλλοι θεωρούν «ουάου».

Να είστε καλοί με τους άλλους

Να είστε καλοί με τους άλλους και θα είναι κι αυτοί καλοί μαζί σας. Φέρτε ευτυχία σε κάποιον που τη χρειάζεται και θα τη νιώσετε να τη μοιράζεται μαζί σας. Η ευτυχία είναι μεταδοτική και μπορείτε να γίνετε ο φορέας της, αν πραγματικά το θελήσετε.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…