Δημιουργικός οραματισμός: η τέχνη του να πραγματοποιείς τα όνειρά σου

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Έχει κάνει θαύματα στους τομείς της υγείας και του αθλητισμού βοηθώντας ασθενείς να ξεπεράσουν δύσκολες ασθένειες και αθλητές να φτάσουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο δημιουργικός οραματισμός όμως, έχει θέση στη ζωή όλων μας γιατί όλοι αξίζουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτόν.

Με τον οραματισμό μπορούμε να κάνουμε όσα πράγματα θελήσουμε ή επιθυμήσουμε να μας συμβούν. Φυσικά, δεν είναι ούτε κάτι που χρειάζεται γνώσεις ταχυδακτυλουργού ούτε κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα. Μπορούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, αρκεί να φανταστούμε με κάθε λεπτομέρεια πώς θα είναι όταν αυτά πραγματοποιηθούν. Αρκεί να κοιτάξουμε βαθιά μέσα στο μυαλό μας και να αποφασίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Βλέποντας τον στόχο μας ως κάτι που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, γίνεται πιο ξεκάθαρος και συγκεκριμένος μέσα μας και είναι το πρώτο βήμα ώστε να κατακτηθεί. Όταν φανταζόμαστε κάτι, αυτό υπάρχει ήδη στη σκέψη και το υποσυνείδητό μας, το οποίο δε γνωρίζει ότι αυτό που σκεφτόμαστε βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας. Πλάθοντας λεπτομερείς εικόνες και σενάρια αυτού του οποίου θέλουμε να κατακτήσουμε (μια προαγωγή, τη δουλειά των ονείρων μας, μια σχέση που να μας ταιριάζει, τη βελτίωση της εμφάνισής μας κλπ) και νιώθοντας στο πετσί μας και όχι μόνο νοερά τα συναισθήματα που θα μας δημιουργήσει αυτή η επίτευξη, ό,τι είναι σε μορφή σκέψης ή ιδέας θα εμφανιστεί στην πραγματική ζωή μας.

Με το γίνουμε σκηνοθέτες της επιθυμητής για μας ζωής, χρησιμοποιώντας το υποσυνείδητο και τη φαντασία μας, παίζουμε στο μυαλό μας μια ταινία που θέλουμε να γίνει η ζωή μας. Αυτή η διαδικασία κινητοποιεί το υποσυνείδητο και το κάνει να θέσει ως στόχο του να πραγματοποιήσει αυτήν την ταινία. Όσο πιο πολλές λεπτομέρειες έχει, τόσο πιο συγκεκριμένος είναι ο στόχος και τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην επιτυχία.

Δημιουργικός οραματισμός: η τέχνη του να πραγματοποιείς τα όνειρά σου

Ο δημιουργικός οραματισμός μας βοηθά αν μη τι άλλο, να ξεπερνάμε εμπόδια και αρνητικές σκέψεις. Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας όποια στιγμή το θελήσουμε πλησιάζοντας σε ό,τι επιθυμούμε την εκάστοτε χρονική περίοδο. Όλοι έχουμε φαντασία (άλλοι λιγότερη, άλλοι περισσότερη). Το να την ενεργοποιήσουμε- για κάποιους είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία- να ακολουθήσουμε τα συναισθήματα και τη διαίσθησή μας είναι τα βήματα που θα μας οδηγήσουν γρηγορότερα στον στόχο.

Σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν σε κάποιου είδους μοίρα, ότι δηλαδή τα πράγματα είναι ήδη προκαθορισμένα για μας. Με τον δημιουργικό οραματισμό όμως, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τη μοίρα μας, αντιμετωπίζοντας τη ζωή με θετική ενέργεια και αισιοδοξία και διώχνοντας οτιδήποτε τοξικό, όπως μια κακή συνήθεια, αρνητικούς ανθρώπους από γύρω μας, το άγχος κλπ. Για να καταφέρουμε κάτι, πρέπει να το δούμε σαν να έχει ήδη γίνει και όχι να βλέπουμε την τωρινή μας πραγματικότητα που πιθανόν δε μας ικανοποιεί.

Με τα θετικά συναισθήματα που ξεχειλίζουν ακόμα και στη σκέψη και μόνο αυτού που επιδιώκουμε, το μυαλό αντιλαμβάνεται την έννοια του επείγοντος και δημιουργεί για μας ευκαιρίες που αν τις αρπάξουμε, πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση αυτού που επιθυμούμε, αρκεί να τις διακρίνουμε.

Από τη θεωρία στην πράξη

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι κάνουμε πρακτικά; Φτιάχνουμε ξανά και ξανά και όσο πιο συχνά μπορούμε την επιθυμητή εικόνα στο μυαλό μας, εμπλουτίζοντάς την κάθε φορά με κάποια νέα λεπτομέρεια. Αυτό είναι ο δημιουργικός οραματισμός. Όσο πιο συχνά «βλέπουμε» την εικόνα και τη ζούμε, τόσο περισσότερο τονώνεται η θέλησή μας, αποκτάμε κίνητρο και θάρρος.

Αν οραματιζόμαστε την εικόνα μας σε φάση χαλάρωσης ή μετά από διαλογισμό ή αυτοσυγκέντρωση, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την όλη διαδικασία. Αρκεί να θυμόμαστε και κάτι τελευταίο: να αλλάξουμε στάση ζωής σε διάφορα ζητήματα της ζωής μας ξεκινώντας από τα πολύ μικρά. Μόνο τότε θα έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…