Δημιουργικό καλοκαίρι για παιδιά στην Αθήνα 2024

Συντάκτης: Ελίζα Γεωργιάδου

Είναι γεγονός ότι όλα τα παιδιά έχουν βασικές αναπτυξιακές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο περίσσιος ελεύθερος χρόνος προς όφελος των παιδιών, με ποιοτικές εμπειρίες, κατανεμημένες ομοιόμορφα και πρωτίστως κρατώντας τα αφοσιωμένα, δραστήρια και χαρούμενα.

Αν και δεν υπάρχει μια και μοναδική στρατηγική που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όλα τα παιδιά, οι έρευνες και οι ειδικοί έχουν αναδείξει πολλά υποσχόμενες πρακτικές, οι οποίες όταν εφαρμόζονται με συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των παιδιών και με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Στόχος αυτών των πρακτικών είναι να παρέχουν συναρπαστικές καλοκαιρινές εμπειρίες που θα υποστηρίξουν τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα των παιδιών, εμπλουτίζοντας τη σκέψη και το συναίσθημα τους. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρακολουθήσουν προγράμματα αν τα αντιλαμβάνονται ως μη υποχρεωτικά και διασκεδαστικά και αυτός είναι ο κύριος λόγος που κάνει τη συμμετοχή σε προγράμματα καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης τόσο δημοφιλή.

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή απεριόριστου χρόνου και ατελείωτων δυνατοτήτων για τα παιδιά.

Καθώς οι πόρτες των σχολείων κλείνουν και οι ηλιόλουστες μέρες ξεκινούν, οι γονείς και οι φροντιστές έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν ουσιαστικές εμπειρίες, που όχι μόνο θα κρατήσουν τα νεανικά μυαλά σε εγρήγορση αλλά και θα ενισχύσουν την προσωπική τους ανάπτυξη, δημιουργώντας μάλιστα ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Προκειμένου όμως να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, οι οικογένειες χρειάζονται βελτιωμένο συντονισμό και συνεργασία για να συμφωνήσουν και να δώσουν προτεραιότητα σε αυτές τις εμπειρίες, που στόχο θα έχουν την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, ανάλογα με την προσωπικότητα, το στάδιο ωριμότητας και το μαθησιακό τους επίπεδο.

Άλλωστε, το καλοκαίρι δίνει μια σπουδαία ευκαιρία στα παιδιά να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της οικογένειας τους, εφόσον καλούνται να αποφασίσουν πώς θέλουν να περάσουν τον χρόνο τους, κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση των θετικών τους συναισθημάτων.

Παρατίθενται μερικές ιδέες καλοκαιρινών δραστηριοτήτων για παιδιά:

1. Συμμετοχή στην τάξη της φύσης
Η υπέροχη ύπαιθρος γίνεται ένας εκτεταμένος καμβάς για μάθηση. Οι περίπατοι στη φύση, τα πικνίκ στο πάρκο, η εξερεύνηση τοπικών μονοπατιών, ο εντοπισμός διαφόρων ειδών φυτών και ζώων, οι περιπέτειες κατασκήνωσης, οι αθλητικές δράσεις, οι εξορμήσεις στην παραλία ακόμα και η δημιουργία ενός μικρού κήπου, επιτρέπουν στα παιδιά να συνδεθούν με το περιβάλλον, καλλιεργώντας παράλληλα τη γνώση, το σεβασμό, το αίσθημα της ευθύνης για τον κόσμο τους και ενισχύοντας την περιέργεια και το θαυμασμό για ό,τι τους περιβάλλει.

2. Ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για τα παιδιά να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους. Οι χειροτεχνίες, τα πειράματα και οι ελεύθερες κατασκευές ενθαρρύνουν τη φαντασία, την καινοτομία και την ανεξαρτησία, ενώ δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, οι δημιουργίες με ανακυκλωμένα υλικά ακόμα και το μαγείρεμα απλών συνταγών μπορούν να προσφέρουν μια πλατφόρμα για αυτοέκφραση τονώνοντας την αυτοπεποίθηση τους με τον πιο απλό τρόπο.

Είναι αυτές οι δραστηριότητες που επιτρέπουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, να διοχετεύουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες τους σε απτές δημιουργίες, προάγοντας μια αίσθηση ολοκλήρωσης, εμπιστοσύνης στις δυνάμεις τους και εν κατακλείδι υπερηφάνειας.

3. Καλλιέργεια της αγάπης για το διάβασμα
Το καλοκαιρινό διάβασμα δεν είναι απλώς μια σχολική εργασία, αλλά μια πύλη σε νέους κόσμους και ατελείωτες δυνατότητες. Δημιουργήστε μια άνετη γωνιά ανάγνωσης στο σπίτι, προγραμματίστε μια επίσκεψη στην τοπική βιβλιοθήκη ή ξεκινήστε μια οικογενειακή λέσχη βιβλίων όπου όλοι θα διαβάζουν και θα συζητούν ένα επιλεγμένο βιβλίο.

Η ανάγνωση όχι μόνο βελτιώνει τις γλωσσικές δεξιότητες αλλά διευρύνει επίσης το λεξιλόγιο, την κατανόηση, τη φαντασία και συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Κάνοντας την ανάγνωση καθημερινότητα και δίνοντας εσείς πρώτοι το παράδειγμα, καλλιεργείτε μια δια βίου αγάπη για το διάβασμα.

4. Ενσωμάτωση της μάθησης στο παιχνίδι
Το παιχνίδι είναι ο πιο φυσικός και αυθόρμητος τρόπος του παιδιού να εξερευνήσει τον κόσμο. Ενισχύστε το, ενσωματώνοντας εκπαιδευτικά στοιχεία: τα επιστημονικά πειράματα, τα παζλ, οι κατασκευές με δομικά στοιχεία και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια προσφέρουν ευκαιρίες στα παιδιά να μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Ο συνδυασμός του παιχνιδιού με τη μάθηση διασφαλίζει ότι τα παιδιά συνεχίζουν να αναπτύσσουν γνωστικές, κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

5. Γνωριμία των δεξιοτήτων ζωής
Το καλοκαίρι είναι μια ιδανική εποχή για να εισάγετε πρακτικές δεξιότητες ζωής που θα ωφελήσουν τα παιδιά μακροπρόθεσμα, ενσταλάσσοντας τους ένα αίσθημα ευθύνης και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ισχυρών ηθικών αξιών. Αυτές οι δραστηριότητες ενδυναμώνουν τα παιδιά, διδάσκοντάς τους βασικές δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή.

Για παράδειγμα, διδάξτε στα παιδιά τη σημασία της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας συμμετέχοντας μαζί τους σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως ο εθελοντισμός σε μια τοπική τράπεζα τροφίμων, η συμμετοχή σε έναν καθαρισμό της γειτονιάς, η δενδροφύτευση ή η οργάνωση φιλανθρωπικού περίπτερου λεμονάδας.

Να είστε σίγουροι ότι οι αναμνήσεις που θα δημιουργηθούν και τα διδάγματα που θα αντληθούν από αυτές τις σκόπιμες καλοκαιρινές δραστηριότητες, θα συνεχίσουν να αντηχούν για πολύ καιρό μετά το ξεθώριασμα του καλοκαιριού, αφήνοντας ένα μόνιμο αντίκτυπο στις καρδιές και τα μυαλά των παιδιών.

Καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και φροντιστές μπορείτε να βρείτε ενδεικτικά παρακάτω και για περισσότερες πληροφορίες θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε μαζί τους με δική σας ευθύνη:

1. Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και συνδυάζει τη χαρά του παιχνιδιού με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προάγουν τη δημιουργία και την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και αθλητικές δράσεις.

2. Πρόγραμμα “Διακοπές στο Σχολείο” της ΕΛΙΞ. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από χορηγούς όπως το “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” και το “Hellenic Hope”, ενώ από το 2017 το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του “Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια”.

3. NANNUKA. Μια πλατφόρμα που σκοπό έχει να συνδέσει οικογένειες με αξιόπιστους φροντιστές προσφέροντας πολλές επιλογές στους γονείς, όπως στη δημιουργική απασχόληση παιδιών.

Αναφορές:
1. Shaping Summertime Experiences: Opportunities to Promote Healthy Development and Well-Being for Children and Youth. The National Academies Press of Sciences, Engineering, and Medicine, Division of Behavioral and Social Sciences and Education, Board on Children, Youth, and Families, Committee on Summertime Experiences and Child and Adolescent Education, Health, and Safety. Washington, DC, 2019.
2. Summer Programming: What Do Children Say? Journal of youth development
3. Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Νορντάου Δήμου Αθηναίων: Νορντάου 7, Γκύζη, τηλ.: 2106433128
4. ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας: Βερανζέρου 15, 10677, Αθήνα (5ος όροφος), τηλ.: 2103825506
5. NANNUKA GREECE: Λεωφόρος Κηφισίας 5, 115 23 Αθήνα, τηλ.: 2103610717

Συντάκτης: Ελίζα Γεωργιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.