Δημιουργία τέχνης: ένα θεραπευτικό διάλειμμα από την επικαιρότητα

Συντάκτης: Flowmagazine

Η μη λεκτική επικοινωνία κάποιες φορές περνάει τα μηνύματα που θέλουμε με ακόμα πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Όταν αυτή δε χρησιμοποιεί ως όχημα την τέχνη, τότε έχει ακόμα και θεραπευτικές ιδιότητες.

Όταν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για όσα μας πληγώνουν ή μας στεναχωρούν χρειαζόμαστε τη μη λεκτική επικοινωνία για να εκφραστούμε. Η πιο θεραπευτική οδός για να εκφραστούμε με άλλο τρόπο και όχι με λέξεις, είναι η θεραπεία μέσω της τέχνης.

Έχουμε ανάγκη να κινητοποιούμε τη μη λεκτική περιοχή του εγκεφάλου μας

Όλοι ζωγραφίζουμε. Είναι μια φυσική μορφή έκφρασης και το να εκφραζόμαστε οπτικά είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση. Μερικές φορές μας είναι δύσκολο να εκφραστούμε προφορικά, κι αυτό συμβαίνει επειδή η λεκτική πλευρά του εγκεφάλου μας δεν επικοινωνεί με την οπτική. Για παράδειγμα το μετατραυματικό στρες αποθηκεύεται στις μη λεκτικές περιοχές του εγκεφάλου μας. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχή τραύματος (PTSD) δεν κινητοποιούνται από το μιλήσουν γι’αυτό που νιώθουν όσο από το να το εκφράσουν μέσα από εικόνες, μυρωδιές, χρώματα ή ήχους.  Αυτό που συνηθίζουμε με ευκολία να λέμε ότι αν μιλήσουμε γι’αυτά που μας πληγώνουν θα νιώσουμε καλύτερα δεν ισχύει πάντοτε….

Το πλεονέκτημα της θεραπείας μέσω της τέχνης έναντι των συμβατικών θεραπειών

Εδώ έρχεται η θεραπεία μέσω της τέχνης και βοηθά τους ασθενείς να επεξεργαστούν αυτό που έχουν μέσα τους, πράγμα που μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνουν μέσω των παραδοσιακών θεραπευτικών συνεδριών. Και όταν δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε αυτό που περνάμε, μπορεί να έχουμε αισθήματα ντροπής, θυμού και κατάθλιψης, όλα μπλεγμένα σαν κουβάρι μέσα μας. Μπορεί επίσης να θελήσουμε να κρύψουμε τα συναισθήματά μας για να φανούμε πιο δυνατοί στους γύρω μας. Αλλά με αρωγό τη θεραπεία μέσω της τέχνης,  οι συμμετέχοντες κατορθώνουν να εξωτερικεύσουν πράγματα που δεν θα αισθάνονταν άνετα να μοιραστούν με κόσμο γύρω τους.

Δημιουργία τέχνης στο σπίτι: το διάλειμμα που όλοι έχουμε ανάγκη

Όλοι οι θεραπευτές συμφωνούν στο ότι μπορούμε να επωφεληθούμε πολύ από τη δημιουργία τέχνης στο σπίτι. Και ένας καλός λόγος για να το κάνουμε άμεσα είναι να βρούμε αφορμές σε γενέθλια και γιορτές αγαπημένων προσώπων και να προσφέρουμε δώρα, δώρα χειροποίητα και καλλιτεχνικά.Τι λέτε; Ας τα δούμε σαν ένα διανοητικό διάλειμμα από τις ειδήσεις περί τρίτης δόσης εμβολίων και μετάλλαξης Όμικρον.

Μην διυλίζετε τον κώνωπα. Περάστε στην καλλιτεχνική πράξη!

Όσοι ασχολούνται με τη θεραπεία μέσω της τέχνης συμβουλεύουν να μην σκεφτόμαστε υπερβολικά τα πράγματα όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε τέχνη και μάλιστα με σκοπό την προσφορά. Και αν δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με τη ζωγραφική ή το σχέδιο, εξακολουθεί να έχει μεγάλη συναισθηματική αξία το να στείλουμε ένα μπουκέτο από ένα ανθοπωλείο ή μια κάρτα που αγοράσαμε από κατάστημα.

Όταν μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας έξω από τον εαυτό μας συνειδητοποιούμε ξεκάθαρα ότι τα πράγματα δεν περιστρέφονται γύρω μας. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι αυτό που περνάμε με την πανδημία είναι μια κοινή εμπειρία— και το να γνωρίζουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι νιώθουμε, βοηθάει  όλους τελικά να νιώσουν καλύτερα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…