Διαφορές συμβατικών και βιολογικών προϊόντων

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η ποιοτική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε συμβατικά και βιολογικά προϊόντα είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό και προτιμούμε να τα αγοράζουμε, έστω και αν είναι λίγο ακριβότερα. Η ποιοτική αυτή διαφορά οφείλεται στον τρόπο γεωργίας και ανάπτυξής τους. Υπάρχουν αρκετές διαφορές στον τρόπο που καλλιεργούνται τα προϊόντα αυτά. Σας παρουσιάζουμε τις βασικότερες από αυτές.

Μια από τις βασικότερες διαφορές είναι η μέθοδος παραγωγής. Στη βιολογική καλλιέργεια έχουμε ήπια μέθοδο παραγωγής σε αντίθεση με τη συμβατική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη ποσοτικά παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Είναι επίσης γνωστό πως στη βιολογική καλλιέργεια δεν επιτρέπονται διάφορα συνθετικά συντηρητικά και φυτοφάρμακα. Αυτά αντίστοιχα χρησιμοποιούνται ευρέως στις συμβατικές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η χρήση συνθετικών-χημικών λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ζιζανιοκτόνων, ορμονών, Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών ή παραγώγων τους, ιονίζουσας ακτινοβολίας, ορμονών για γρήγορη ανάπτυξη ή συντονισμένη γονιμοποίηση ζώων και συνθετικών-χημικών ουσιών για αντιμετώπιση ασθενειών. Σημαντική είναι και η ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης στις βιολογικές καλλιέργειες.

Όσον αφορά στα βιολογικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα υπάρχει μέριμνα και σε αυτόν τον τομέα σε αντίθεση με τον συμβατικό τρόπο. Συγκεκριμένα, δίνεται βάση στην ευζωία των ζώων με ποικίλους τρόπους. Για παράδειγμα φροντίζουν να υπάρχουν χώροι άσκησης τους καθώς και πρόσβαση σε βοσκοτόπους. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε τη χρήση βιολογικών τροφών για την σωστή ανάπτυξη των ζώων.

Εκτός των άλλων και στην τελική τους μορφή τα βιολογικά προϊόντα δεν δέχονται παρεμβάσεις. Για παράδειγμα στα συμβατικά προϊόντα επιτρέπονται φυτοφάρμακα στο τελικό προϊόν, κάτω των ανωτάτων ορίων (MRLs) που ορίζει η νομοθεσία για κάθε είδος τροφίμου, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα βιολογικά. Ακόμα και για τη συντήρηση προϊόντων όπως τα αλλαντικά, η χρήση νιτρικών/νιτρωδών αλάτων επιτρέπεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα συμβατικά προϊόντα ενώ στα βιολογικά επιτρέπεται μεν, σε χαμηλές όμως συγκεντρώσεις.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr