Διαιτολόγος του εαυτού του!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Οι δύο φωτογραφίες, που παρουσιάζουν τον ίδιο άνθρωπο «πριν» και «μετά», είναι πια γνώριμο σενάριο για όλους μας. Κατακλύζονται τα ΜΜΕ από διαφημίσεις θαυματουργών προϊόντων, αφεψημάτων, χαπιών και οργάνων γυμναστικής, που υπόσχονται να μας… μεταμορφώσουν με το να μας πάρουν τα παραπανίσια κιλά. Οσο για τις δίαιτες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν υπάρχει έντυπο ή εκπομπή που να μην παρουσιάζει μία, της οποίας κυριότερος σκοπός είναι «να χάσουμε τα κιλά γρήγορα»…

Ο Μπρεντ Σμιντ πριν από 15 μήνες ζύγιζε κάτι λιγότερο από 200 κιλά. Η φωτογραφία του «μετά» τον δείχνει τώρα, που βρίσκεται στα 116 κιλά. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, βέβαια, τέτοια απώλεια βάρους, ωστόσο το παράξενο είναι ο τρόπος: Ο Σμιντ δεν έκανε δίαιτα, δεν πήρε χάπια, δεν κατέφυγε σε γιατρούς και δεν έκανε εξαντλητικές δίαιτες.

Τι έκανε; Ο 27χρονος πολιτικός μηχανικός απλά έβαλε… στόχους: «Σκέφτηκα ότι με τόσο βάρος θα αποκτήσω γρήγορα προβλήματα υγείας και δεν θα ζήσω για να κάνω οικογένεια και να τη χαρώ». Αυτό ήταν το κίνητρο που τον συνοδεύει ακόμα. Επειδή, όμως, και στο παρελθόν είχε καταφύγει σε… τεχνικά μέσα και δεν είδε αποτέλεσμα, αποφάσισε να το κάνει πιο… υγιεινά.

«Στην αρχή, για να συνηθίσει ο οργανισμός μου, έτρωγα το φαγητό της οικογένειας, αλλά σε μικρότερες μερίδες. Εβαζα από την αρχή στο πιάτο μου αυτό που ήθελα να φάω και περιοριζόμουν σ’ αυτό. Το ίδιο έκανα και το βράδυ, με μικρότερο πιάτο. Μετά ήλθαν οι επιλογές του φαγητού. Αγόραζα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τρεις φορές την εβδομάδα και φρέσκο κρέας, όχι τυποποιημένο σε πλαστική σακούλα». Σιγά-σιγά η όρεξή του περιορίστηκε δραματικά.

Υστερα ήλθε η άσκηση. «Αποφάσισα να μην χρησιμοποιώ το ασανσέρ και να ανεβοκατεβαίνω με τις σκάλες. Πεταγόμουν στον εκτυπωτή κάθε φορά που έδινα εντολή εκτύπωσης αντί να τις παραλαμβάνω όλες μαζί στο τέλος της ημέρας. Οταν χρειαζόταν να πάω κάπου με τα πόδια διάλεγα την μακρύτερη διαδρομή και ξεκινούσα λίγο πιο νωρίς από το γραφείο. Στο τέλος αισθάνθηκα τόσο καλά, που αποφάσισα να ξυπνάω λίγο πιο νωρίς και να τρέχω πριν τη δουλειά». Πριν λίγες ημέρες ο Σμιντ συμμετείχε στον ημι-μαραθώνιο που έγινε στο Εβανσβιλ των ΗΠΑ και τερμάτισε με χρόνο μικρότερο από δύο ώρες…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…