Διεθνές Έτος Οικογενειακής Καλλιέργειας το 2014

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Διεθνές Έτος Οικογενειακής Καλλιέργειας το 2014Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2014 «Διεθνές Έτος Οικογενειακής Καλλιέργειας». Η εξειδικευμένη στο θέμα Food Tank, στο πλαίσιο της προώθησης αειφόρων πρακτικών γεωργίας και υγιεινής διατροφής, καταπολέμησης της πείνας, και μείωσης της ποσότητας τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια, αναφέρει 14 τρόπους για να τα επιτύχουμε.

1. Γνωρίστε τον τοπικό σας παραγωγό

Στις ΗΠΑ, το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται πίσω από τη δράση “Know your farmer, know your food”. Στην Ελλάδα και ειδικά στα αστικά κέντρα μπορούμε να μάθουμε ποιος πουλάει προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας στη γειτονιά και να προτιμήσουμε τα εγχώρια προϊόντα.

2. Καταναλώστε εποχικά προϊόντα

Με την αγορά τοπικών προϊόντων εποχής επιτυγχάνεται μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την εθνική οικονομία.

3. Μην σπαταλάτε τρόφιμα

Το ξέρατε ότι, κάθε χρόνο καταλήγουν στις χωματερές 1,3 δισ. τόνοι εδώδιμων προϊόντων; Γι’ αυτό, σχεδιάστε τα γεύματά σας, αγοράστε οργανικά φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν την τέλεια εμφάνιση όπως τα θερμοκηπίου, κάντε κομποστοποίηση, δώστε σε εκείνους που έχουν ανάγκη το περίσσευμα φαγητού.

4. Υγιεινός τρόπος ζωής

Πολλές ασθένειες μπορούν να αποτραπούν. Η παχυσαρκία είναι μια από αυτές, ωστόσο 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Γυμναστείτε και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Κυρίως εκπαιδεύστε τη νέα γενιά και μην δίνετε “σκουπίδια” για φαγητό στα παιδιά σας.

5. Ενίσχυση των αγροτών

Παγκοσμίως, το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων γίνεται ζωοτροφή, ενώ τεράστιες εκτάσεις γης προορίζονται για βιοκαύσιμα την ώρα που 870 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται.

6. Φάτε και μαγειρέψτε ενδημικούς καρπούς

Σε κάθε χώρα φυτρώνουν ενδημικά όσπρια και λαχανικά που έχουν εκτοπιστεί από το… μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι το 75% των γενετικών πόρων στη Γη έχουν εξαφανιστεί και το ένα τρίτο της βιοποικιλότητας αναμένεται να εξαφανιστεί ως το 2050.

7. Αγοράστε ή καλλιεργήστε οργανικά προϊόντα

Ο οργανισμός Environmental Working Group (EWG) έχει βρει ότι στο 67% των δειγμάτων τροφίμων στις ΗΠΑ υπάρχει ένα τουλάχιστον παρασιτοκτόνο το οποίο βλάπτει τη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών και βλάπτει την άγρια ζωή συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων μελισσών.

8. Μειώστε την κατανάλωση κρέατος

Η παραγωγή μισού κιλού μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί τη χρήση 6,8 λίτρων νερού, ενώ ίση ποσότητα χοιρινού απαιτεί 2,18 λίτρα νερού. Το κρέας έχει πολύ υψηλό υδατικό αποτύπωμα και η παραγωγή του καταναλώνει μεγάλη ποσότητα πόρων.

9. Μαγειρέψτε

Το μαγείρεμα μας συνδέει με τη φύση και την κουλτούρα. Είναι πιο υγιεινό και σίγουρα φθηνότερο από το ανθυγιεινό ντιλίβερι και τα εστιατόρια.

10. Φωνάξτε τους φίλους σας για φαγητό

Μιλήστε για φαγητό, μαγειρέψτε για τους φίλους σας, κοινωνικοποιηθείτε και προωθήστε την υγιεινή διατροφή και το σπιτικό φαγητό.

11. Συνυπολογίστε το “πραγματικό κόστος” της τροφής σας

Το πολύ φθηνό “σκουπιδοφαγητό” ίσως είναι φθηνότερο από τα οργανικά προϊόντα. Εάν όμως λάβουμε υπόψη μας τα κρυφά “συστατικά” του γρήγορου φαγητού και του κόστους του, από αντιβιοτικά έως τεχνητά λιπάσματα, μεταφορικά και άλλα μάλλον είναι ακριβότερο.

12. Εκδημοκρατισμός της καινοτομίας

Σε όλο τον κόσμο αγρότες, επιστήμονες, ερευνητές, γυναίκες, νέοι, ΜΚΟ και άλλοι αναπτύσσουν καινοτόμες, πρακτικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί ένα δίκτυο προβλημάτων σχετικών με την καλλιέργεια τροφίμων. Είναι ανάγκη να διευρυνθούν, να αναπτυχθούν και να εμβαθυνθούν οι δράσεις ώστε τα προγράμματα αυτά να λάβουν την προσοχή, τους πόρους και την έρευνα που χρειάζονται.

13. Υποστηρίξτε τις οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Ο FAO ανακήρυξε το “Διεθνές Έτος Οικογενειακής Καλλιέργειας” προς τιμή των 400 εκατομμυρίων οικογενειακών αγροκτημάτων στον αναπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι αγροτικές οικογένειες συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη και την υποστήριξη των τοπικών αγορών, προστατεύοντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους από την υπερεκμετάλλευση.

14. Διάχυση γνώσης

Οι παλαιότερες γενιές με την εμπειρία ενός μη ψηφιακού κόσμου πρέπει να μοιραστούν τη γνώση τους με τις νεότερες, διδάσκοντας την αγάπη για την καλλιέργεια καλλωπιστικών φυτών και τροφίμων, την τοπική κουλτούρα στη διατροφή και την παραδοσιακή κουζίνα.

Άλλωστε οι ίδιοι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ανάγκη από σωστή διατροφή για να παραμείνουν ενεργοί και λειτουργικοί για το μέγιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

Πηγή: Econews

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…