Διδάγματα ζωής που παίρνουμε μέσα από το χρηματιστήριο

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η αγορά καθώς και οι συναλλαγές μας με το χρηματιστήριο οξύνουν την σκέψη και την αντίληψη και μας δίνουν πολύτιμα διδάγματα. Δείτε τι και πώς μπορείτε να μάθετε μέσα από αυτό.

Οι παγκόσμιες αγορές απαιτούν μεγάλη προσήλωση και πολλή μελέτη. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να βγάλουμε χρήματα μέσα από το χρηματιστηριακές συναλλαγές πρέπει εκτός από γνώσεις να αποκομίσουμε και κάποια σημαντικά μαθήματα προσωπικότητας και ζωής.  Δείτε ποια είναι αυτά.

Μια άσχημη μέρα δεν είναι κάτι σημαντικό

Στην καθημερινή τριβή με τις αγορές μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να έχουμε απώλεια χρημάτων τα οποία είτε προέρχονται από τις δικές μας επενδύσεις είτε από τα κέρδη προηγούμενων ημερών. Αν τεχνικά και λογικά έχουμε κάνει πάντα αυτό που έπρεπε (μιας και κάθε συναλλαγή πάντα έχει πιθανότητα αποτυχίας) ή τουλάχιστον ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, μια άσχημη μέρα είναι απλώς μια δυσάρεστη φάση μας. Είναι στο χέρι μας την επόμενη φορά να είμαστε πιο προσεκτικοί και να κάνουμε καλύτερες επιλογές.

Επιπλέον, μας διδάσκει ότι πρέπει να ανασυγκροτηθούμε μετά από μια ήττα και να ξαναπροσπαθήσουμε να βελτιωθούμε.

Διδάγματα ζωής που παίρνουμε μέσα από το χρηματιστήριο


Διαβάστε επίσης:Αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων και εισόδημα


Μάθε ποιες συνήθειες σε κάνουν να χάνεις και απόβαλέ τις

Στο χρηματιστήριο είμαστε κυριολεκτικά αυτόνομοι. Είμαστε εμείς που προσπαθούμε να προβλέψουμε το επόμενο αποτέλεσμα. Σε αυτό λοιπόν παίζουν ρόλο τα συναισθήματα μας, οι φόβοι μας, η οργάνωσή μας, η γνώση μας και η αναλυτική μας ικανότητα. Αν λοιπόν κάτι παρεμβαίνει στην ουδέτερή μας σκέψη και στην ψυχρή λογική μας, πρέπει να αποβληθεί τουλάχιστον για την ώρα που κάνουμε συναλλαγές.

Η οργάνωση και το σχέδιο κερδίζουν

Για κάθε συναλλαγή πρέπει να ξέρεις πότε πρέπει να τελειώσει αν πάει σωστά και πότε να τελειώσει σε περίπτωση που κάνουμε λάθος. Αν δεν υπάρχουν σαφή όρια τα οποία να μας αποφέρουν χρήματα όταν τηρηθούν με σωστό τρόπο και να μας γλιτώνουν από μεγάλες καταστροφές όταν κάνουμε λάθος, τότε οι πιθανότητες να χάσουμε όλο το κεφάλαιό μας είναι μεγάλες. Αν το δούμε αλληγορικά, είναι σαν να θέλουμε να επιτεθούμε σε μια πεινασμένη τίγρη. Είναι επικίνδυνο, αλλά θα λέγατε ότι είναι λιγότερο ακίνδυνο με εσάς να κρατάτε όπλο και με  μια παγίδα να στέκεται ανάμεσα σε εσάς και τα ζώο; Μάλλον όχι. Έτσι λειτουργεί και το σχέδιο δράσης στην αγορά.  Σας προετοιμάζει για το χειρότερο και σας βοηθά να πετύχετε το θετικό αποτέλεσμα.

Διδάγματα ζωής που παίρνουμε μέσα από το χρηματιστήριο


Διαβάστε επίσης: Τα πάντα ρεί: όπως το νερό και το χρήμα


Οι νίκες μας κάνουν χαρούμενους, αλλά οι ήττες σοφούς

Αυτό δεν το έχει πει κάποια μεγάλη προσωπικότητα του χρηματιστήριου, αλλά ο μπασκετμπολίστας Θοδωρής Παπαλουκάς. Όμως στην περίπτωση του χρηματιστηρίου ταιριάζει πολύ. Αν είχατε μια μεγάλη χασούρα, πρέπει να δείτε τι έφταιξε και να το αναλύσετε ώστε να μην το επαναλάβετε την επόμενη φορά. Ήτανε μια λάθος απόφαση της στιγμής, ήτανε λάθος στρατηγική ή έλλειψη γνώσεων; Από την άλλη, μια νίκη σημαίνει κέρδος σε χρήματα μεν αλλά πρέπει να γνωρίζουμε γιατί κερδίσαμε. Αν ήτανε τύχη τότε δεν σημαίνει τίποτα απολύτως, αλλά εάν είναι ένα πετυχημένο σχέδιο τότε πρέπει να το επαναλάβουμε.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.