Διαζύγιο και ψυχολογία των παιδιών

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Τι γίνεται όταν οι γονείς χωρίζουν; Πώς βιώνει ένα παιδί τη ζωή με τον έναν γονιό; Πώς να το αντιμετωπίσουμε ώς γονείς;

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζευγάρια με παιδιά παίρνουν χωριστούς δρόμους.

Οι νέες συνθήκες συμβίωσης, οι οικονομικές δυσκολίες, το έντονο στρες από τον γρήγορο τρόπο ζωής, είνα ικανά να οδηγήσουν το ζευγάρι σε ένα χωρισμό.

Αν μη τι άλλο, το παιδί θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με κάποιες συνέπειες για το ίδιο. Η μαμά του, πλέον, μπορεί να λείπει περισσότερες ώρες στη δουλειά ή να αναγκαστεί να μετακομίσει σε μια άλλη περιοχή ή σε ένα μικρότερο σπίτι. Τα περισσότερα παιδιά εύχονται να μπορούσαν να ναι και πάλι όλοι μαζί.

Οι επιπτώσεις που θα δεχτεί το εκάστοτε παιδί δεν είναι προβλέψιμες. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ευαισθησία, οι σχέσεις του με το γονιό, η συνεργασία των γονέων.

Ως επί το πλείστον, παιδιά έως 3ετών βιώνουν ένα διαζύγιο με άρνηση, θυμό, θλίψη, καθώς και με αλλαγές στη συμπεριφορά.

Καμιά φορά παρατηρούμε την άρνησή του στο φαγητό ή τη δυσκολία του να κοιμηθεί το βράδυ.

Από 4 ετών και άνω μπορεί να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά, ενώ άλλωτε μπορεί να νιώσουν υπεύθυνα για το χωρισμό των γονιών τους.

Ο ρόλος των γονιών

Οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Όταν αποφασίζουν να χωρίσουν πρέπει να είναι σίγουροι γι’ αυτό και αποφασιστικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τσακώνονται και να διαφωνούν μπροστά στο παιδί, καθώς του προσδίδουν ανασφάλεια.

Αποφύγετε τις συγκρούσεις και την άσκηση κριτικής μπροστά στο παιδί. Οι καταστάσεις αυτές απλώς επιτείνουν την ανησυχία και την αναστάτωσή του. Αν τελικά δεν μπορείτε να συνεργαστείτε φιλικά, τότε λύστε τις διαφωνίες σας μακριά από το παιδί.

Η διαμόρφωση ενός εχθρικού κλίματος μειώνει τη δυνατότητα του παιδιού να νιώσει όμορφα και ασφαλές, ακόμη και με τον έναν γονιό. Σε καμία περίπτωση, μη χρησιμοποιείτε το παιδί ώς σύμμαχο στις δικές σας διαμάχες.

Η καλύτερη επιλογή είναι να είστε ειλικρινής με το παιδί σας και να του αναφέρετε ότι πλέον δε θα μένει στην ίδια οικία και με τους δυό γονείς, αλλά η αγάπη τους γι’ αυτό θα είναι τόσο μεγάλη όσο ποτέ. Θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να είστε πάντα θερμοί και καθησυχαστικοί. Κρατήστε σταθερή την ημερήσια ρουτίνα, χωρίς νέες μεγάλες αλλαγές.

Τι να πείτε στο παιδί για να νιώσει καλύτερα

* Ξεκαθαρίστε στο παιδί σας ότι ο χρόνος που θα περνάει με τους δύο γονείς μπορεί να μοιράζεται, αλλά η αγάπη τους γιαυτό θα είναι εξίσου απέραντη.

* Να μιλάτε τακτικά με το παιδί και να το αφήνετε να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του.

* Δώστε του σαφή εξήγηση ότι δεν ευθύνεται αυτό για τα προβλήματα του γάμου σας.

* Δείξτε υπομονή χωρίς να το πιέζετε να προσαρμοστεί άμεσα στις νέες καταστάσεις.

* Μη χρησιμοποιήσετε το παιδί ως μεταφορέα μηνυμάτων στον πρώην σύζυγο.

* Εξηγήστε του πρακτικά τι αλλαγές θα συμβούν στην καθημερινότητά του.

* Δώστε στο παιδί την ασφάλεια που χρειάζεται, τονίζοντας ότι παρά το διαζύγιο το αγαπάτε και δεν θα το εγκαταλείψετε. Δείξτε του έμπρακτα την αγάπη σας!

* Σημαντικό να είστε πάντα ειλικρινείς!

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…